Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Skandal na Kaptolu, Bozanić naredio istragu

Naslovnica 6. 12. 2018.
06.12.2018.
u 00:05

Marin Sovar, modni kreator koji je želio biti svećenik, prijavio zlostavljanje iz 2005. godine

Novi skandal trese Zagrebačku nadbiskupiju. Ovoga puta radi se o prijavi akademskog slikara i grafičara i višeg modnog dizajnera, predavača na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu Marin Sovara (41) za seksualno zlostavljanje, za što je optužio donedavnog prebendara mons. Zvonimira Kurečića. Sovar je svoje svjedočanstvo iznio u tjedniku Globus, a s nama je razgovarao jučer neposredno prije odlaska na Međubiskupijski crkveni sud u Zagrebu, koji ga je, nakon njegove pismene prijave, pozvao kako bi dao svoj iskaz.

– Odlučio sam se izaći u javnost s prijavom protiv mons. Kurečića. Ima nas mnogo. Godinama sam išao u crkvu i slušam od vjernika kako je on opet nešto napravio. Nadam se da će se poslije mene javiti mnogi. Ne moraju javno istupiti. Ja sam jedva skupio hrabrosti i užasno mi je teško bilo to napraviti, jer sam se izložio. Predavač sam na fakultetu, imam sina, roditelje… jako je to teško, no nisam imao mira i morao sam to napraviti – rekao nam je Marin Sovar, koji je s javnosti odlučio podijeliti svoju priču kako se nakon završene akademije odlučio za svećenički poziv te da je jedno vrijeme stanovao unajmljenom stanu u samostanu nedaleko Zagreba, gdje je i upoznao mons. Kurečića.

>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka ili u našem e-izdanju

Također donosimo:

>> Rat za nove udžbenike, izdavači dižu tužbu

>> Nevjerojatna potraga SAD-a za hrvatskim herojem iz II. svjetskog rata

>> Azrin "Ravno do dna" najbolji domaći album svih vremena

>> Vodič za Advent u Zagrebu

Ključne riječi

Komentara 51

JU
juma
23:36 05.12.2018.

Modni kreator zrtva pedofilije u dobi od 28 godina?? Prije mi izgleda kako se tu radilo o homoerotskom odnosu koji cesto zavrse ovakvim dramama i uzajamnim optuzbama, a to je nesto sto medju odraslima osobama ne bi trebalo biti problematicno. Ukoliko modni kreator nije zelio vezu, kao odrasloj osobi lako mu je bilo sveceniku to dati do znanja i tako se ponasati. Najvjerovatnije nije bio siguran bi li mu dao ili bi ga odbio, mozda mu je i dao pa sada umirujuci sumnju u vlastitu muskost tvrdi kako je bio zlostavljan? Ukratko, svecenici smiju biti homoseksualci i ukoliko imaju spolne odnose s drugim odraslim homoseksualnim osobama, to je iskljucivo unutarcrkvena stvar, a ne tema za medije. Odlucite se, vrijedi li tolerancija i prihvacanje homoseksualnosti i za konzervativne vjernike i osobe u redovima crkve, koje se mozda tesko nose s tom cinjenicom ili u liberal-soros univerzumu LGTB tolerancija vrijedi samo za pedere ateiste i egzibicioniste?

BA
bakulušić
22:07 05.12.2018.

Sve je moguće tamo gdje je ljudi. Kurečić nije svetac a ni žrtva nije bila maloljetnik. Dakle, nema pedofilije. Normalno je da sumnju izaziva činjenica da se inkriminirano djelo prijavljuje nakon toliko godina. "Žrtva" ne gubi ništa a može puno dobiti. Možda je ovo ipak posao za policiju jer iskustvo kazuje da su najveći protivnici Crkve oni koji su "htjeli postati svećenici" i oni koji su već bili svećenici. Uostalom, u dnevnim novinama svakodnevno čitamo njihove osvetničke članke i "stručne analize". A za svjedoke postoji stara izreka: - Dva bez duše, jedan bez glave!

AN
Antikamenjar
21:19 05.12.2018.

ma nemoguće. ovo je neki Udbaš i skojevac koji kleveće katoličku crkvu u Hrvata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije