Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLAVNA PRIČA CETINSKE KRAJINE

Sinjani ne vjeruju da je Erceg dirao mladića po goloj guzi

06.12.2008.
u 16:56

Već tjedan dana 51-godišnji sinjski branitelj Milivoj Erceg, domar lokalnog SDP-a, leži u splitskom zatvoru pod sumnjom da je prošlog tjedna, u noći s petka na subotu, osamnaestogodišnjeg B. V. milovao po goloj guzi dok je on mrtav pijan ležao na podu SDP-ove prostorije. Taj je mladić pak sin poznatog sinjskog odvjetnika Zorana Vujanovića, a koliko je te noći bio priseban najbolje svjedoči njegov iskaz policiji u kojemu priznaje da se zbog teškog pijanstva ne sjeća kako je zaspao na podu.

Ali, sjeća se da ga je u subotu ujutro, negdje oko sedam sati, iz dubokog sna probudio nečiji dodir po goloj stražnjici. Mladić je skočio, otrčao kući i roditeljima ispričao nevjerojatnu priču koja je u subotu cijeli Sinj digla na noge.

Zabrinuti otac, koji cijelu noć nije znao gdje mu je sin, nakon njegove šokantne ispovijesti u kojoj je spomenuo Ercega, odmah ga je odveo na pregled u Dom zdravlja a potom sinovljevu priču prijavio policiji.



S majkom i sestrom
Liječnici nisu utvrdili nikakve ozljede ni tragove na tijelu mladića koji tvrdi da je nad njim bludničio Erceg, ali unatoč tome sinjska policija privela ga je, i u njegovoj kući, u kojoj živi sa starom majkom i bolesnom sestrom, izvršila premetačinu.

Tamo su pronašli 111 isprintanih crno-bijelih fotografija golih muškaraca i muških spolovila, te tri papirića na kojima su bile ispisane adrese internetskih stranica s homoseksualnim sadržajima.

Osim toga, našli su i 3,7 grama marihuane, 26 tromblonskih metaka, sedam metaka kalibra 7,9 milimetara i 203 metka kalibra 7,65 milimetara.

Pronađeni arsenal streljiva policiji u ovoj priči nije bio toliko bitan koliko zaplijenjene slike golih muškaraca, njihovih spolovila i papirići sa spomenutim internetskim adresama. One su im bile najočitiji dokaz da se Milivoj po seksualnoj sklonosti razlikuje od velike većine sinjskih muškaraca.

No, to je u Sinju već odavno bila javna tajna. Milivoj cijelog života ni jednim svojim postupkom nije iskakao iz svakodnevice jedne male sredine kakva je Sinj, pa velika većina njegovih sugrađana smatra da je on žrtva mladića koji je svoje pijanstvo želio opravdati pričom kako je bio zlostavljan od mirnog, povučenog i pristojnog Milivoja za kojeg se u Sinju pričalo da je homoseksualac.

Samo oprečni iskazi
Milivoj je u svome iskazu policiji, tvrdi njegov odvjetnik Evelin Tonković, negirao optužbe. Svjedoci i tragovi navodnog bludničenja ne postoje, samo oprečni iskazi njih dvojice.

– Ne vjerujem da je Milivoj to učinio. Možda ga je, kad ga je vidio mrtva pijana na podu, malo mlatnuo rukom po stražnjici da se diže i ide doma – kaže jedan Sinjanin kojeg smo zatekli u kafiću Gugi, odmah uz zgradu u kojoj se navodno bludničenje dogodilo.

U Sinju i okolici priča se samo o tom događaju. No, kako je Sinj mala sredina u kojoj svatko svakoga zna, Sinjani su počeli slagati kockice mozaika tog događaja. Gradić bruji o tom događaju, ali nitko ne želi da mu se spominje ime.



Međutim, u svim tim pričama, na prste jedne ruke mogu se izbrojati oni koji su uvjereni da je Milivoj bludničio nad pijanim mladićem.

Svi o njemu govore kao o mirnom i poštenom sugrađaninu koji je svoju seksualnu orijentaciju javno iskazivao jedino na sinjskim maškarama, gdje se prerušavao u žensko.

– Ne vjerujem da je Milivoj učinio to što mu se stavlja na teret. Pa, svi ga mi u Sinju znamo, i da je takav, sigurno bi se to prije otkrilo – kaže jedan Sinjanin u kafiću nasred sinjskog trga.

– Ma mene više zabrinjava činjenica da je taj mladić bio tako pijan, a roditelji mu nisu znali gdje je i što radi. Ako se to bludničenje dogodilo, svatko će u Sinju osuditi taj čin, ali ako je to izmišljotina, onda će i nju svatko jednako osuditi – dodaje drugi.

Žrtve hajke
Priča je dobila i političke konotacije, jer se radi o članu SDP-a, a navodni događaj zbio se u prostorijama te stranke.

Nataša Poparić, predsjednica sinjskog SDP-a, kaže da je u slučaj svoje prste umiješala i politika.

– Cijeli život znam Milivoja i njegova oca. Nisam tu da sudim, ali netko će morati presuditi kad se utvrde činjenice. Znam da se do istine moglo doći na puno mirniji način. Sinj je mala sredina i nakon ovoga bit će teško i jednoj i drugoj strani. Obje su postali žrtve hajke, a reakcije koje su nastale govore da je u ovom slučaju politika i te kako upletena – kaže Poparić.

Nju je u subotu ujutro zvao mladićev otac. Pitao ju je do kada traju tulumi koje organizira Forum mladih njihove stranke. Rekao joj je da se mali ničega je sjeća i da je došao pijan kući.

Političko uvjerenje

– Mnoge koji su bili na tulumu policija je zvala na obavijesni razgovor. Međutim, mladi su nam se javljali i govorili da su ih između ostalog na policiji pitali i za njihovo političko uvjerenje – dodaje predsjednica SDP-a.

Hjteli smo čuti i drugu stranu priče, mladića koji je prijavio bludničenje SDP-ova domara. Nazvali smo njegova oca Zorana Vujanovića, uglednog sinjskog odvjetnika, kojemu očito smeta činjenica da je cijeli slučaj dobio toliku medijsku pozornost, pa nas je nakon što smo se predstavili počastio uvredom.

Nakon toga je poklopio telefonsku slušalicu valjda i sam svjestan da je vjerujući svome pijanom sinu zakotrljao grudu snijega u malom Sinju od koje je nastala nezaustavljiva lavina.


Identiteti su morali ostati tajna

Sinjski esdepeovci smatraju da je cijeli slučaj s navodnim bludničenjem iskorišten za hajku na njihovu stranku. Odgovornima za to smatraju pojedince iz policije. – Ne želimo ulaziti ni komentirati jedan događaj za koji postoji sumnja da ima elemente kaznenog djela, jer je to posao pravosuđa. Kako se može dogoditi da sve informacije koje je policija u svom operativnom radu prikupila izađu u javnost na jednom od hrvatskih portala, a nakon toga i u svim ostalim medijima. Riječ je o detaljima koje je znala samo policija i koji su u interesu istrage, a u prvom redu žrtve i osumnjičenika morali ostati tajna. Tko je dilao informacije nećemo utvrđivati mi nego ćemo predstavkom ministru i ravnatelju tražiti da to utvrdi interna kontrola MUP-a te da napokon netko stegovno odgovara. Svaki čovjek odgovara za svoja djela, a stranačka pripadnost ne bi trebala nikoga štititi. Nažalost, čini se da sve stranke nemaju jednak tretman, a njihovi članovi još manje – kaže predsjednica SDP-a Nataša Poparić.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije