Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sindikati: Ukinite sve povlaštene mirovine, saborska je prevelika

umirovljenici
Marko Prpić
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
28.02.2010.
u 19:00

“Ne izmišljamo toplu vodu. Mi samo tražimo da se primijeni slovenski model prema kojemu se sve mirovine obračunavaju isključivo prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Iznimka bi bili rudari i radnici koji su radili s azbestom jer su primali male plaće, a radili su vrlo teške i opasne poslove

Od potrebnih 2,9 milijardi kuna za mjesečnu isplatu mirovina, nakon uplate svih mirovinskih doprinosa nedostaje još 1,4 milijarde kuna koje se podmiruju iz proračuna, što mirovine čini najvećim proračunskim potrošačem. Time se mirovine kandidiraju za sam vrh onoga što bi se trebalo racionalizirati.



“Sve na stolu”, ali...


U Vladi poručuju tek kako je “sve na stolu”, a sindikati rješenje ovog problema vide u ukidanju tzv. povlaštenih mirovina.

“Ne izmišljamo toplu vodu. Mi samo tražimo da se primijeni slovenski model prema kojemu se sve mirovine obračunavaju isključivo prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Iznimka bi bili rudari i radnici koji su radili s azbestom jer su primali male plaće, a radili su vrlo teške i opasne poslove”, kaže Ana Knežević, predsjednica SSSH, i daje svoj najjači argument za ukidanje povlaštenih mirovina: pripadnici HVO-a, koji su jedna od povlaštenih kategorija, imaju prosječnu mirovinu veću od 2800 kuna i prosječni staž od osam i pol godina, dok je prosječna mirovina u Hrvatskoj 2166 kuna! U hrvatskom je mirovinskom sustavu 13 kategorija povlaštenih sa 181.224 korisnika. Za njihove mirovine mjesečno se izdvaja više od 720 milijuna kuna.

Prosječna povlaštena mirovina iznosi 3981 kunu, dok prosječni umirovljenik prima tek 2166 kuna, odnosno 54 posto povlaštenog iznosa! Odnos prosječne i dužnosničke mirovine još je skandalozniji: ono što saborski zastupnik dobije svaki mjesec prosječni umirovljenik čeka tri mjeseca. U toj se matematici skriva nezadovoljstvo sindikata tim dijelom mirovinskog sustava koji nema veze s uplatama mirovinskog doprinosa. U Ministarstvu gospodarstva, međutim, o rezanju bilo koje kategorije mirovine zasad ne razmišljaju. Uvjereni su da se problem mirovinskih izdataka treba riješiti zapošljavanjem.

Mladi u penziju

“U Hrvatskoj jednu mirovinu pokriva 1,28 plaća. To je iznimno nepovoljan odnos i kada se to popravi, automatski će se smanjiti iznos kojim se iz proračuna pokriva isplata mirovina. Sve Vladine mjere idu u tom smjeru: očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta”, kaže ministar gospodarstva Đuro Popijač te upozorava kako je problem u mirovinskom sustavu nastao tako što su radnici umjesto na burzu odlazili u prijevremene mirovine s malo staža i u dobi u kojoj su još trebali raditi. Sindikati priznaju da bi se novim zapošljavanjem popravilo stanje s isplatom mirovina, ali upozoravaju kako se nikakvim zapošljavanjem ne mogu u cijelosti namiriti povlaštene mirovine koje iznosom ne prate uplate mirovinskih doprinosa.

Komentara 82

ST
stefj
12:25 01.03.2010.

mikesh, najbolji post. Puno toga se vidi ovdje, prvenstveo tko nam donosi zakone. Za 4 godine kopanja nosa i dizanja ruku, 10.000 Kn, a niti školu ne trebaš završiti, zapravo, što si gluplji, to si bolji zastupnik. Ovo sve skupa daje oko 700 mil. Kn. Nek se sve to sreže i dalje nije dosta, treba napraviti reviziju prijevremenih i invalidskih penzija uz to. A ovdje, najbolje bi bilo da svatko dobije standardnu penziju, a razliku do povlaštene ako ostane novaca...

DA
damirtankovic
19:21 28.02.2010.

A u Vladi himna :\"Uzalud vam trud svirači\".Najbolje da budu sjekli granu na kojoj LEŽE !

OB
-obrisani-
11:32 01.03.2010.

stefj Revolucionarna ideja bi bila, ne samo u vezi s poticajima u poljoprivredi, nego i sa svakim vidom raspodjele(uključujući i lažna bolovanja, i lažne invalidske mirovine, naknadu za nezaposlene, rad na crno): Provedbu i kontrolu spustiti na razinu Općine!!! MiMi smo mala zemlja i svatko zna što mu susjed kuha za ručak, kamoli tko prima nezasluženo(tj.pljačka).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije