Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zahtjevi

Sindikat: Sačuvati škverove i uvesti 38-satni radni tjedan

vedran dragičević
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
18.11.2011.
u 14:25

SMH neće novoj vladi dati uobičajenih 100 dana. Već u siječnju uručit će joj peticiju kojom traži da najviše 15 posto novozaposlenih radi na određeno vrijeme. U protivnom pokrenut će generalni štrajk.

Industrija u Hrvatskoj u vrlo je lošoj situaciji, a upravo industrija može Hrvatsku izvući iz krize. Našu podršku dobit će samo ona vlada koja bude osigurala dovoljno posla za industriju i koja krene u industrijska ulaganja. Nažalost, nijedna dosadašnja vlada nije dala veću važnost industrijskoj proizvodnji. Dapače, sustavno su je uništavale. Očekujemo da će svi oni koji se ovih dana bore za vlast shvatiti da nam je jedini izlaz u razvoju industrije, poručio je Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske s tiskovne konferencije posvećene zahtjevima sindikata budućoj hrvatskoj vladi.

SMH neće novoj vladi dati uobičajenih 100 dana!

Mjesec dana nakon izbora, već polovicom siječnja 2012., uručit će joj peticiju za koju potpise prikupljaju mladi članovi tog sindikata. Peticija je vezana za rad na određeno radno vrijeme. SMH traži da najviše 15 posto novozaposlenih dobije ugovor za rad na određeno vrijeme!

SMH od nove hrvatske vlade zahtijeva uvođenje 38-satnog radnog tjedna i smanjenje troškova državne uprave. Traži da se ne mijenja Zakon o radu isključivo na štetu radnika, da javno zdravstvo bude učinkovito i svakome dostupno te da se općim kolektivnim ugovorom zaštite svi radnici koji rade u tvrtkama koje imaju manje od 20 zaposlenika.

Ako SMH uoči da nova vlada ne vodi računa o ovim zahtjevima, pokrenut će generalni štrajk.

Vedran Dragičević i Slavko Bilota, regionalni povjerenik SMH za Dalmaciju, naglašavaju da je brodogradnja najvažnija grana industrije i da naši škverovi ne mogu dugo  čekati na odluke nove vlade. Potporu članova SMH sigurno neće dobiti oni koji misle zatvoriti domaća brodogradilišta. Naime, tvrde, brodogradnja može u krizu dovesti cijelo društvo i državu.

Komentara 5

TE
termal
14:57 18.11.2011.

Sačuvati škerove. Svakako ali kako? Možda za promjenu da radnici u škverovima postignu onaj radni učinak i onu stručnost kao što ga postižu radnici u škverovima u Južnoj Koreji? To isto vrijedi i za tehnički korpus škverova. Možda bi više više učinili nego štrajkovima?

DO
DoktorAmer
15:17 18.11.2011.

Odlican program za izlazak iz krize: generalni strajk financiranje gubitasa skraceni radni tjedan mjesanje u mala poduzeca tako da i ona propadnu sad jos treba dodati u penzije sa 50 13 i 14 placa bez obzira na poslovanje Ovaj jeje vjerojatno bio u Grckoj na studiju ekonomije i poslovanja pa nam donosi svoja dragocijena iskustva iz te uspijesne zemlje, gdje sindikati vladaju.

Avatar wratnik
wratnik
15:46 18.11.2011.

SMH neće novoj vladi dati uobičajenih 100 dana! _______________________________________ A ovoj ste dali 20. punih godina.! kakva logika?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije