Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikat: Sačuvati škverove i uvesti 38-satni radni tjedan

SMH neće novoj vladi dati uobičajenih 100 dana. Već u siječnju uručit će joj peticiju kojom traži da najviše 15 posto novozaposlenih radi na određeno vrijeme. U protivnom pokrenut će generalni štrajk.
18. studenoga 2011. u 14:25 5 komentara 2 prikaza
vedran dragičević
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Industrija u Hrvatskoj u vrlo je lošoj situaciji, a upravo industrija može Hrvatsku izvući iz krize. Našu podršku dobit će samo ona vlada koja bude osigurala dovoljno posla za industriju i koja krene u industrijska ulaganja. Nažalost, nijedna dosadašnja vlada nije dala veću važnost industrijskoj proizvodnji. Dapače, sustavno su je uništavale. Očekujemo da će svi oni koji se ovih dana bore za vlast shvatiti da nam je jedini izlaz u razvoju industrije, poručio je Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske s tiskovne konferencije posvećene zahtjevima sindikata budućoj hrvatskoj vladi.

SMH neće novoj vladi dati uobičajenih 100 dana!

Mjesec dana nakon izbora, već polovicom siječnja 2012., uručit će joj peticiju za koju potpise prikupljaju mladi članovi tog sindikata. Peticija je vezana za rad na određeno radno vrijeme. SMH traži da najviše 15 posto novozaposlenih dobije ugovor za rad na određeno vrijeme!

SMH od nove hrvatske vlade zahtijeva uvođenje 38-satnog radnog tjedna i smanjenje troškova državne uprave. Traži da se ne mijenja Zakon o radu isključivo na štetu radnika, da javno zdravstvo bude učinkovito i svakome dostupno te da se općim kolektivnim ugovorom zaštite svi radnici koji rade u tvrtkama koje imaju manje od 20 zaposlenika.

Ako SMH uoči da nova vlada ne vodi računa o ovim zahtjevima, pokrenut će generalni štrajk.

Vedran Dragičević i Slavko Bilota, regionalni povjerenik SMH za Dalmaciju, naglašavaju da je brodogradnja najvažnija grana industrije i da naši škverovi ne mogu dugo  čekati na odluke nove vlade. Potporu članova SMH sigurno neće dobiti oni koji misle zatvoriti domaća brodogradilišta. Naime, tvrde, brodogradnja može u krizu dovesti cijelo društvo i državu.

Nada Šarić
LJEKOVITI SLATKI PELIN
Navala na pripravke iz Hercegovine: Ljudi su zvali i zahvaljivali da im je to spasilo život
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
 • termal:

  Sačuvati škerove. Svakako ali kako? Možda za promjenu da radnici u škverovima postignu onaj radni učinak i onu stručnost kao što ga postižu radnici u škverovima u Južnoj Koreji? To isto vrijedi i za tehnički korpus škverova. Možda bi više ... prikaži još! više učinili nego štrajkovima?

 • DoktorAmer:

  Odlican program za izlazak iz krize: generalni strajk financiranje gubitasa skraceni radni tjedan mjesanje u mala poduzeca tako da i ona propadnu sad jos treba dodati u penzije sa 50 13 i 14 placa bez obzira na poslovanje Ovaj je ... prikaži još!je vjerojatno bio u Grckoj na studiju ekonomije i poslovanja pa nam donosi svoja dragocijena iskustva iz te uspijesne zemlje, gdje sindikati vladaju.

 • Avatar wratnik
  wratnik:

  SMH neće novoj vladi dati uobičajenih 100 dana! _______________________________________ A ovoj ste dali 20. punih godina.! kakva logika?