Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sindikat Preporod traži povećanje plaća u školstvu za 12 posto

skole-hr.jpg
import
23.10.2008.
u 14:14

ZAGREB - Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod pozvao je danas Vladu da poveća plaće zaposlenima o osnovnim i srednjim školama za 12 posto, o čemu će organizirati potpisivanje peticije po školama.

Preporodova konferencija za novinare organizirana je uoči dvogodišnjice potpisivanja sporazuma o plaćama između Vlade i triju sindikata obrazovanja, a predsjednik sindikata Željko Stipić pozvao je sve zaposlene u osnovnim i srednjim školama na iskazivanje nezadovoljstva učincima tog sporazuma.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, plaće zaposlenih u obrazovanju kontinuirano su u protekle dvije godine bile niže od prosječnih plaća u državi, istaknuo je Stipić.

Posebno zabrinjava zaostajanje prosječnih plaća u osnovnom i srednjem školstvu za prosječnim plaćama u državi. Prosječne plaće zaposlenih u srednjem školstvu bile su u svibnju 199 kuna niže od prosječnih plaća u državi, a u osnovnom školstvu čak 496 kuna.

Stoga Preporod traži žurno donošenje uredbe kojom bi se zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama uvećala vrijednost obračunskog koeficijenta za 12 posto i time spriječilo daljnje zaostajanje za prosječnom plaćom u državi.

Na plaće oko 67.000 zaposlenih u osnovnim i srednjim školama ove je godine utrošeno 5,4 milijardi kuna, a s traženim povećanjem trebalo bi izdvojiti dodatnih 610 milijuna kuna, kaže Stipić.

Za primjer je naveo bruto plaću nastavnika s 15 godina staža koja trenutno iznosi 7.506 kuna, a s traženim bi povećanjem iznosila 8.407 kuna.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije