Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preminulo 11 štićenika

Sin preminule štićenice koprivničkog Doma: 'Mojoj su majci u sobu donijeli virus, od toga je umrla'

Dom za starije i nemoćne u Koprivnici postao novo žarište zaraze koronavirusom
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/7
14.05.2020.
u 21:56

Kada se zaraza prvi put pojavila kod dvoje zaposlenika i jedne štićenice, izolirani su kontakti, no širenje nije stalo

Koprivnički dom za starije i nemoćne jedno od žarišta virusa i u njemu je dosad preminulo 11 štićenika. Sin jedne od preminulih štićenica prije dva dana sahranio je majku, a zbog restriktivnih mjera nije ju vidio od kraja veljače. 

"Za zaposlenike to nije vrijedilo, oni su normalno hodali okolo i mojoj majci u sobu donijeli virus i od toga je umrla. Pozivam i Državno odvjetništvo da se uključi jer je zbog nemara umrlo više ljudi, među njima i moja majka", rekao je za HRT-ov Regionalni dnevnik.

Kada se zaraza prvi put pojavila u domu, kod dvoje zaposlenika i jedne štićenice, izolirani su kontakti, no širenje tu ipak nije stalo. 

"21. smo dobili prvu oboljelu osobu koja nije bila iz našeg pula poznatih bliskih kontakata i onda smo se definitivno zabrinuli", kaže dr. Draženka Vadla, glavna epidemiologinja u Koprivničko-križevačkoj županiji.

VIDEO Evakuacija zaraženih štićenika Doma u Koprivnici

Svi štićenici stacionarnog dijela bili su pozitivni, preseljeni su na liječenje u koprivničku bolnicu. Za sve ostale u domu niti tada nije određena karantena.

 

"Nažalost, u domu koji ima 100 zaposlenika i 270 štićenika apsolutno nije bilo izvedivo da se unutar doma tako nešto napravi i još jedan je razlog, da je ravnateljica koja je poznala situaciju rekla da su zaposlenici u domu mnogobrojne ženske osobe i samohrane majke i mnogi drugi problemi da bi se to sa zaposlenicima moglo izvesti", kaže Vadla.

Kad se nakon nekoliko dana koronavirus u trećem navratu opet rasplamsao u domu, ravnateljica je, kažu u županiji, povukla moralni potez i odstupila s dužnosti te otišla u mirovinu. No nakon svega, za sporni dom, poručuju nadležni - karantena i dalje nije opcija.

"To znači da se zatvori dom kao da smo brod na pučini, nitko unutra, nitko van, osim onih koji su teško bolesni, pa se onda premještaju u bolnicu iz jednog prostog razloga što je nemoguće izvesti, 400 ljudi je u pitanju", ističe Valda.

Hoće li sadašnje mjere, za razliku od prethodnih, imati utjecaja znat će se tek sredinom lipnja. 

Komentara 1

DH
dalibor.hren
07:20 15.05.2020.

Moji roditelji imaju 86 i 83 godine i žive kod moje žene i mene. Mi smo zaposleni. Ne pada mi na pamet dati ih u Dom! Brinuli su o meni dok sam bio klinac, a sad su zaslužili moju skrb!!! Niti jedan starac u domu nije dobrovoljno!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije