Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKO PRIZNANJE

Šimonović: Želim ostati u Vladi do lipnja i otvoriti poglavlje 23

simon-novi
Foto: Boris Ščitar
1/3
Autori: Nikola Sever Šeni, Ivanka Toma
03.05.2010.
u 19:53

Ministar Šimonović prošao je i najuži izbor UN-a i izabran je za visoku poziciju dužnosnika za ljudska prava.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović izabran je za pomoćnika glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, kao dužnosnik za ljudska prava. Šimonović je izabran između 128 kandidata, a u posljednjem krugu našao se među četiri kandidata koji su prošli vrlo oštru selekciju i konkurirali za preuzimanje vodeće pozicije u zaštiti ljudskih prava pri UN-u. Prihvaćanjem te funkcije Šimonović će morati preseliti u New York, a to znači da će i izići iz vlade Jadranke Kosor. Još nije poznato kada će preći na novu dužnost.

>>Ivan Šimonović postaje pomoćnik gl. tajnika UN-a za ljudska prava

>>Josipović: Nazvao me je Ban Ki-Moon i pitao što mislim o Šimonoviću kao kandidatu

Sa Šimonovićem smo razgovarali neposredno nakon službene potvrde vijesti.

Koja je točno Vaša funkcija?

- Ovo se mjesto prvi puta otvorilo. I ranije je postojao Ured za ljudska prava, ali je imao niže pozicioniranog direktora. Ljudska prava su sve važnija i ona su jedan od tri stupa na kojima počiva rad UN-a. Odlučilo se da je Geneva daleko i da treba imati visoko pozicioniranog čovjeka u New Yorku koji može o svim pitanjima odlučivati na visokoj razini.

Sigurno ste bili suočeni s velikom konkurencijom?
- Bio je raspisan natječaj na koji se javilo čak 128 kandidata i onda se ta brojka postupno smanjivala.

Koncem prošlog mjeseca objavljeno je bilo da vas je četvero u najužem izboru. Jeste li se već vidjeli u New Yorku?
- To je bilo tek polufinale. Cijeli postupak se vodio vrlo diskretno i zbog toga sve do polufinala nije bilo intervjua. Završnica je bila organizirana putem video konferencije na kojoj se razgovaralo s Glavnim tajnikom.

Kada selite u New York?
- Ne još, a ne mogu ni reći točno kada. Premijerka Jadranka Kosor bi voljela da ostanem što dulje, a i ja bih rado pozavršavao stvari koje sam započeo. Svakako bih želio ostati do lipnja i otvoriti poglavlje 23, a ima još i niz drugih stvari koje želim završiti.

Prvi kandidat za Šimonovićeva nasljednika Dražen Bošnjaković
Čak i neslužbeno, imena mogućih nasljednika ministra Šimonovića u ponedjeljak se nisu mogla doznati. Ipak, špekulira se kako bi na čelo Ministarstva
pravosuđa mogao zasjesti netko od aktualnih dužnosnika. Iz dva izvora doznajemo kako najveće šanse za ministarsku fotelju ima državni tajnik
Dražen Bošnjaković.

U posljednje vrijeme Bošnjakovića se najčešće, od svih dužnosnika tog ministarstva, moglo vidjeti u Banskim dvorima. Bošnjaković je na listi HDZ-a dva puta biran za saborskog zastupnika. Od 2003. do 2007. bio je predsjednik Odbora za Ustav poslovnik i politički sustav. Na mjestu državnog tajnika je od 2008. Bez obzira na sve premijerka Kosor, kako se može čuti, želi aktualnog ministra u vladi što je duže moguće.

I sam Šimonović, iako sretan zbog nove dužnosti, ne želi što prije otići u New York. Kako svjedoče njegovi kolege u Vladi, želja mu je ostati u ministarskoj fotelji do trenutka dok Hrvatska ne otvori poglavlje 23 Pravosuđe i temeljna prava. Premijerka Jadranka Kosor odlazak ministra pravosuđa komentirat će u utorak.

Komentara 88

MI
miso
07:25 04.05.2010.

Ne treba zaboraviti da je Šimonović želio otići iz Vlade. Molbu za UN on je sam napisao.

WE
western01
07:28 04.05.2010.

...Doktorica ...opljackati Hrvatsku...kao zemlju bez obzira na prosli rat u toj mijeri, mogli su samo svi oni koji su bili u kontaktu s vlascu proslih 19 godina ...Franjo ,Stipe ,Racan,Josipovic,Sexs,Kapetan,Luka,Jadranka...itd i svi oni mali koji su bili vijerni poslusnici iz bilo kojega interesta...

MI
mikec
20:38 03.05.2010.

Taj UN je isto INTERESNA SKUPINA Bande lopovske SIMUN OVIC IM JE DOSAO KAO KEC NA DESETKU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije