Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD JE PREKASNO

Silovanoj desetogodišnjakinji nisu savjetovali pobačaj

Meksiko
Reuters
20.04.2010.
u 19:58

Meksička djevojčica koju je očuh silovao, nakon čega je zatrudnjela s nepunih jedanaest godina, nije uopće bila upoznata s mogućnošću da pobaci dok nije prošao zakonski rok.

Slučaj se dogodio u saveznoj državi Quintana Roo na poluotoku Yucatanu. Slučaj je u ožujku prijavila njezina majka, očuh je uhićen, ali djevojčici nije uopće predočena mogućnost pobačaja na koju je čak i po restriktivnim zakonima Quintane Roo (pobačaj bez ograničenja moguć je samo u glavnom gradu Ciudad de Mexicu) kao žrtva silovanja imala u prvih 90 dana trudnoće. Curica je sad sedamnaest i pol tjedana trudna, pod paskom, a državna zastupnica Maria Hadad ističe da bi zbog trudnoće mogla imati znatnih psihičkih i fizičkih problema:

- To nije samo rizična trudnoća, to je trudnoća koja djevojčicu ugrožava.

Katolička crkva u Meksiku vrlo se glasno protivi pobačaju, i nakon što je pobačaj unutar 90 dana 2007. dopušten u glavnom gradu, pod utjecajem Crkve su u 17 saveznih država doneseni iznimno restriktivni zakoni koji "štite život od trenutka začeća"; Quintana Roo donijela ih je 2009. Državni tužilac Quintane Roo Francisco Alor Quezada izjavio je da ne zna je li djevojčici rečeno za mogućnost pobačaja, a da on sam nije znao u kojem je stadiju bila njezina trudnoća kad je slučaj prijavljen.

Udruge poput Informacijske grupe za reproduktivni izbor najavljuju da će tražiti istragu zašto djevojčica o pobačaju nije informirana dok je još imala tu mogućnost i optužuju čelništvo savezne države da želi pošto-poto otkloniti mogućnost pobačaja čak i kad okolnost nalažu da zakonski bude dopušten, kao u slučaju silovane 10-godišnjakinje.

- Ne znamo što se događa, ali institucija koja treba pružati brigu i podršku maloljetnicima nije se ponašala transparentno. Ono što mi tražimo je nečija odgovornost – izjavila je ravnateljica Informacijske grupe Maria Luisa Sanchez Fuentes.

Ključne riječi

Komentara 4

PT
Ptica
03:15 21.04.2010.

Evo, a da su to nekim slučajem bili muslimani, već bi ih hrvatske novine razapele na križ kao pedofile i šta ti ja znam... Ali, pošto su katolici, onda nema problema... onda to i nije toliki grijeh.

KO
kokolomoj
22:22 20.04.2010.

Strava i uzas, ocuh je tezak bolesnik...

MA
MagicSerb
00:32 21.04.2010.

Dobro je ona i prošla. Zar joj nisu rekli da je kojim slučajem Avganistanka, sad bi joj već i treće bilo na putu. S druge strane, licemerni katolički sveštenici u Meksiku su glasni kad je zabrana abortusa u pitanju alii kad je pedofilija i pederastija gde su upravo oni glavni akteri, manji su od makovog zrna. Po nekim meksičkim državam forsiraju zabranu kiretaže, ali se zato nisu bunili kad je u Meksiko Sitiju odobreno sklapanje gay brakova. Kako god, od sredine kakva vlada na Yucatanu uopšte nisam iznenađen što nije imao ko da joj otvori oči. Ona tu ništa nije kriva a najveću će cenu da plati. Loša sreća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije