Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šibenčani su se prije godinu dana izjasnili: ‘Poljana mora biti šetnica’

Šibenik: Automobili istisnuli šetače sa središnjega gradskog trga

24.11.2008.
u 16:00

ŠIBENIK – Središnja šetnica Krešimorova grada, Poljana, preko noći je ponovno postala parkiralište. Gradske vlasti tvrde da je riječ o privremenoj odluci, koja će trajati devet mjeseci, dok ne završe radovi na kolektoru (trenutačno kod Socijalnog), ali i rekonstrukcija Tehničke i Industrijsko-obrtničke škole, koja će početi uskoro.

Međutim, upravo na tim spornim mjestima gdje se radi i gradi, Šibenčani su izgubili tek nekoliko desetaka parkirališnih mjesta, stoga se postavlja pitanje je li trebalo žrtvovati šetnicu zbog nekolicine automobila.

Šibenčani za šetnicu
Građane u cijeloj toj priči nitko ništa nije pitao, iako se prije godine dana u anketi koju je na svojim internetskim stranicama organizirala Gradska uprava, 78 posto Šibenčana (1300 njih) izjasnilo da Poljanu vide samo kao šetnicu, tek 293 ih je bilo za parkiralište.

– Bilo bi bolje da uvedu pauk službu, da kažnjavaju one koji se ionako krivo parkiraju. Hoće li se sada svako-malo za većih radova centar grada žrtvovati kako bi punili proračun? – upitala je sugrađanka Ana Lokas.

Kroničan nedostatak parkirališnih mjesta uvijek je bio problem, ali i tome se bar djelomično pokušalo doskočiti pa je tvrtka Gradski parking baš ove godine, prije sezone, na području Tvornice elektroda i ferolegura otvorila prostor s više od 400 parkirališnih mjesta. Nije zanemariv podatak da je na mjestu ‘Šarine pekare’, samo 50 metara od središnjeg trga, prije dvije godine otvoreno parkiralište sa 80 parkirališnih mjesta.

I Kalmeta za uređenje
Zanimljivo je kako je projekt uređenja Poljane još uvijek stoji, iako im je čak i Božidar Klameta, ministar mora, turizma prometa i razvitka, za svog zadnjeg posjeta prije nekoliko mjeseci, kada se otvarao Stari pazar, jasno rekao ‘da se uhvate uređenja središnjeg Trga’, jer da će ministarstvo sigurno pomoći.

Prošle godine iz gradskog proračuna za plan uređenja središnjeg Trga izdvojeno je milijun kuna, ove godine ništa. Inače, godinama je postojao plan uređenja s gradnjom troetažne podzemne garaže s trgovačkim centrom, međutim Grad ga je odbacio.

Zbog odgađanja uređenja središnjega gradskog trga, stoji i uređenje te konzervacija arheoloških nalazišta, kule iz 15. stoljeća i dijela bastiona iz 17. stoljeća, koji su s dijelom zida činili južni obrambeni gradski zid. I dok gradovi poput Zadra i Trogira izdvajaju mnogo novca za uređenje jezgri, u Šibeniku se ono stavlja u drugi plan.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije