Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sezonci nisu zadovoljni: Puno rade, a plaće male

Među anketirana 7263 radnika koji su lani radili u našim najvećim turističkim odredištima, samo njih 1452 (24,9%) imalo je plaću veću od 5200 kuna
15. travnja 2019. u 20:00 8 komentara 3012 prikaza
konobar
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Premda se poslodavci žale da im je teško naći radnike za turističku sezonu, pogotovo konobare i kuhare, a u javnosti se nerijetko ističe da ih ne mogu dobiti unatoč dobrim uvjetima i plaćama, zahvaljujući istraživanju Marka Lucića s Odjela za analize i istraživanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) među sezoncima koji su lani radili na Jadranu, prvi put imamo cjelovitije podatke koliko su sezonci plaćeni, u kakvim uvjetima rade i koliko sati dnevno, koje su dobi i obrazovanja i namjeravaju li opet raditi na Jadranu.

Među anketirana 7263 radnika koji su lani radili u našim najvećim turističkim odredištima, samo njih 1452 (24,9%) imalo je plaću veću od 5200 kuna, 3800 kuna i manje zarađivalo je 1507 radnika (25 %), plaću od 3801 do 4500 kuna imalo je 1607 radnika (27,6%), a plaću od 4501 do 5200 kuna primala su 1262 radnika (21,7%). Manje od mjesec dana radilo je 1435 sezonaca ili nije odgovorilo na pitanja. Plaće sezonaca su, s izuzetkom njih oko 20-ak posto, još niske, pa ne čudi, nažalost, da mladi radije odlaze u Irsku i Njemačku.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Zajedno smo 60 godina. U Osijeku otvorena prva u nizu izložbi posvećenih velikom jubileju Večernjaka

>>Analiza Ivana Markešića: Benedikt podmuklo napao papu Franju jer je reagirao na zlo o kojem je on šutio

>>Cijene europske svinjetine porasla čak 30 posto

>>Policija kazneno prijavila braću Brkić, Curića i Vargu

>>Tin Srbić: Tatina teška bolest tjerala me naprijed

 | Autor :

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • juma:

  Kako sad to? Poslodavci na sav glas, pa i u ovim novinama, pricaju o placama od 5 tisuca kuna navise, sve i do 10 tisuca za koje nema radnika, jer izgleda nitko nece raditi. Za pretpostaviti je onda da svi ... prikaži još!i ovi sezonci dragovoljno rade za 3 ili 4 tisuce kuna, jer za vise koje im nude poslodavci jednostavno nemaju interes i ne zele si komplicirati zivot. Postoji naravno i druga mogucnost, da nas netko dobro laze i obmanjuje, ali to je ipak, barem kod istinoljubivih hrvatskih novinara, tek u domeni teorijske pretpostavke.

 • Avatar neidemdalje
  neidemdalje:

  To su plaće ali nije to presudno uz to ide i radno vrijeme od jutra do sutra, prehrana 1 ili nijedan obrok, smještaj u šupama bez vrata i prozora a ima i onih koi nisu dobili ni tu mizeriju od ... prikaži još! plaće a mnogi i bez staža i zdravstvenog osiguranja sve kako bi gazde imali još više...

 • BakaMraz:

  Zar jos ima sadomazohista koji rade kao sezonci u HR?