Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sindikati

Sever premijerki: Hitno oživite Povjerenstvo za praćenje cijena

nhs, sever
Jurica Galoić/PIXSELL
03.02.2011.
u 14:35

Djelovanje tog povjerenstva potpuno je zamrlo početkom tada još nijekane recesije, odnosno gospodarske krize

Hitno "oživite" Povjerenstvo za praćenje cijena, traži od predsjednice Vlade Jadranke Kosor šef Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Razlog tom zahtjevu učestale su najave raznih poskupljenja - električne energije, plina, vode, komunalnih usluga, uvođenja ili povećanja prireza pa do lančane reakcije poskupljenja vezane uz povećanje cijena goriva, što NHS smatra neopravdanim.

– Djelovanje tog povjerenstva potpuno je zamrlo početkom tada još nijekane recesije, odnosno gospodarske krize, no polaganim provlačenjem različitih poskupljenja, a još više s najavama nekih predstojećih, hitno je potrebno za stol posjesti predstavnike Vlade RH, HEP-a, Ine, poslodavaca, sindikata, lokalnih vlasti, predstavnike mlinarske i pekarske industrije, proizvođače i prerađivače hrane i prehrambenih proizvoda, trgovce i sve one koji svojim djelovanjem mogu utjecati na rast različitih cijena – poziva Sever.

Napominje da je gospodarstvo do sada razne unutarnje uštede tražilo u otpuštanju radnika, neisplatama ili smanjenju plaća i materijalnih prava radnika, neuplati doprinosa i poreza, pa neka nova opterećenja u ovako otežanim uvjetima poslovanja neće moći podnijeti bez novog prevaljivanja tereta na svoje zaposlene, ali i na tržište kroz povećanja svojih cijena i usluga, što će im dodatno umanjiti tržišnu konkurentnost.

A sav teret svih poskupljenja u konačnici će, po običaju, platiti građani. Ne smije se zaboraviti, dodaje Sever, kako je udio troška hrane u obiteljskoj mjesečnoj potrošnji u Hrvatskoj veći od 31%, dok on u EU iznosi prosječno nešto manje od 13%. Udio cijene stanovanja dodatno je snažan pritisak na sve tanji obiteljski proračun, koji je dodatno umanjen i povećanim kamatama na postojeće kredite prezaduženih građana. To, pak, ne vrednuje ni jedna službena nacionalna statistika.

– U uvjetima zamrznutih mirovina i plaća, pa čak i smanjenja i neisplata plaća, u uvjetima rasta broja nezaposlenih i smanjenja broja radnih mjesta, povećanje cijena roba i usluga, posebice hrane, energenata i komunalija, doslovce će „pribiti na dno već potopljene hrvatske građane – piše u Severovu pismu, u kojem se zaključuje da hitno za stol moraju sjesti svi koji mogu nešto učiniti na području nadzora cijena kako bi se spriječio bilo kakav njihov rast, a „lovce u mutnom natjeralo u bistru vodu“.

Ključne riječi

Komentara 8

JA
jamadolac
15:10 03.02.2011.

gospodo iz raznoraznih sindikata pa vlada ima toliko povjerenstava da u njima nema tko raditi !!!!

MR
matija radic
15:11 03.02.2011.

Pa ovo da nije tragicno bilo bi za umrit od smija,koliko se samo povjerenstava i komisija osnovalo,a koliko je tek hitnih sastanaka odrzano,mislim da im se ne zna broja,i sta smo na kraju dobili

Avatar pupoljak
pupoljak
15:03 03.02.2011.

Ma daj!!!!!!!!!!!! Vama, sindikalnim čelnicima, prodanim dušama treba nacrtati Mjesec, pa onda lajite do mile volje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije