Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARKETINŠKI PROJEKT

Šest najljepših muzejskih priča iz Međimurja

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/5
13.08.2020.
u 17:49

U tijeku je projekt rekonstrukcije utvrde Starog grada Čakovca, vrijedan 40 milijuna kuna, koji se sufinancira iz EU fonda za regionalni razvoj

Biste li na kvizu znali odgovoriti na pitanje što je hlapec? A riječ je o uporabnom predmetu koji se više ne koristi, barem ne u tom obliku. Jedan primjerak može se razgledati u Muzeju Međimurja, a to je pomagalo za skidanje čizama, sastavljeno od drvenoga stalka, dijela za koji bi se učvrstila čizma i drvene ploče u koju se stavljala noga.

Rekonstrukcija Staroga grada

Hlapec, kao i brojni drugi predmeti, dio su postava Muzeja Međimurja koji se od uspavane ljepotice, pod vodstvom ravnateljice Maje Hrustek Sobočan i podršku Međimurske županije, polako pretvara u ustanovu koja pršti aktivnostima i projektima. U tijeku je projekt rekonstrukcije utvrde Starog grada Čakovca, vrijedan 40 milijuna kuna, koji se sufinancira iz EU fonda za regionalni razvoj s 85%. Jedan od posljednjih očuvanih “wasserburgova” u ovom dijelu Europe dobiva novo ruho, uz suvremeniju prezentaciju bogate materijalne i nematerijalne kulturne baštine Međimurja. Uz muzeja nematerijalne baštine riznice Međimurja s devet muzejskih jedinica s modernim digitalnim prikazima, uredit će se i suvenirnica, muzejski kafić s vidikovcem i edukativni sadržaji. Muzej Međimurja Čakovec od jeseni kreće i s marketinškim projektom “Šest najljepših muzejskih priča iz Međimurja”. Posjetitelji će moći izabrati jednu, nekoliko ili sve priče tijekom posjeta.

– Sljedeći korak toga marketinškog projekta bit će powerpoint prezentacija koja će svaku priču obogatiti dodatnim zanimljivim sadržajima poput fotografija, skica, ilustracija, grafikona i video zapisa, čime će ih učiniti privlačnijima za posjetitelje – kažu u Muzeju. Naravno, prva priča je obiteljska tragedija Petra i Katarine Zrinski 1671., koja govori o usponu i padu najzaslužnije i najpoznatije hrvatske plemićke obitelji koja je gotovo 150 godina stolovala u Čakovcu. Priča počinje prvim spomenom knezova Bribirskih (Šubića), nastavlja se sa Zrinskima, a završava njihovom propašću u drugoj polovici 17. stoljeća. Naglasak će biti na tragičnoj sudbini obitelji Katarine i Petra Zrinskog. Sljedeća je priča o askosu, “međimurskoj Vučedolskoj golubici”, obrednom vrču starom više od 2500 godina, pronađenom kod Goričana. Smatra se jednim od najljepših arheoloških nalaza u Hrvatskoj. Djelatnici Muzeja izabrali su i teme o međimurskom selu prije modernizacije, građanskom društvu početkom 20. stoljeća, kad su poduzetnici, tvorničari i obrtnici podigli društveni život na europsku razinu. Nadalje, posjetiteljima će se ponuditi i priča po sjedinjenju Međimurja s maticom zemljom 1919., a šesta priča je kratki prikaz povijesti Starog grada. No, ima u Muzeju još puno toga vrijednoga za pogledati. Jedan od najvrednijih izložaka je srebrni vrč pronađen na groblju u Donjem Vidovcu, star oko 1600 godina.

Riječ je o kasnoantičkom rimskom vrču visoke umjetničke kvalitete, koji je, kako je istaknula viša kustosica Branka Marciuš, prema obliku i načinu izrade vrlo sličan primjercima vrčeva bajoslovno vrijednog Seusova blaga, najljepšega rimskog skupnog nalaza, čijih je četrnaest primjeraka srebrnoga posuđa procijenjeno na čak 100 milijuna funti.

Posuđe za najimućnije

– Slične su primjerke srebrnoga stolnog posuđa koristili imućni pripadnici civilne i vojne elite Rimskoga Carstva za svečanih gozbi. Uz uporabnu i ukrasnu funkciju, takvi su predmeti ujedno isticali socijalni položaj i bogatstvo domaćina – objasnila je. Među izlošcima je i srebrni pečatni prsten s tragovima pozlate otkriven 2007. pri probnim arheološkim iskopavanjima nalazišta Gradišće sjeverno od Nedelišća. Izložena je i srebrna žlica iz 16. stoljeća ili razdoblja ranoga novog vijeka, koja na poleđini ima urezan je grb plemićke obitelji Zrinski. Jedan od projekata u koji je Muzej Međimurja uključen je i “Living castles”. Naručena je izrada replika povijesnih kostima Nikole VII. Zrinskog Čakovečkog i njegove supruge grofice Sofije Löbl, a radi ih majstor krojač Ivan Debeljak iz krojačnice HNK-a Varaždin.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije