Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napetost na istoku Ukrajine

Separatisti izišli na izbore uz pratnju ruskih vojnih snaga

Alexander Zakharchenko, separatist leader of the self-proclaimed Donetsk People's Republic, casts a ballot during its leadership and local parliamentary elections at a polling station in Donetsk November 2, 2014. Pro-Russian separatists will vote to set u
Foto: Reuters/PIXSELL
02.11.2014.
u 18:53

Europsko 'Ne': 
Zapad je najavio da neće priznati rezultate izbora

Dvije proruske regije na istoku Ukrajine, samoproglašene republike u regijama Donjeck i Lugansk održale su izbore za predsjednika i parlament, iako je prije tjedan dana Ukrajina održavala izbore koje su proruski separatisti bojkotirali.

Daju legitimitet

Prema tvrdnjama pobunjeničkih vođa, Donjeck i Lugansk kao samostalne države, iako ih nitko ne priznaje, ne moraju poštivati ničija pravila i zakone, uključujući i izborne zakone Ukrajine.

– Ovi su izbori izuzetno bitni jer će našim predstavnicima dati puni legitimitet te nas dodatno udaljiti od Kijeva, ustvrdio je Roman Ljagin, vođa izborne komisije proruskih separatista. Inače, za glasače na ovim područjima tiskano je oko tri milijuna glasačkih listića. S približavanjem izbora, intenzivirani su i sukobi na istoku Ukrajine. Najmanje devet vojnika, što pripadnika ukrajinskih oružanih snaga, što pripadnika separatističkih postrojbi, poginulo je u sukobima koji se na tom području rasplamsavaju još od petka.

– Zamijećen je velik razmještaj neprijateljskih vojnih snaga i opreme s ruskog teritorija prema teritoriju pod kontrolom pobunjenika – rekao je jučer ukrajinski vojni glasnogovornik Andrij Lisenko odgovarajući na pitanje o videosnimkama koje su emitirali ruski mediji. Na njima se vide deseci vojnih kamiona bez registracija o kojima se govori kao o "ruskoj koloni na ulicama Donjecka". Novinari AFP-a ujutro su zamijetili kolonu od dvadesetak vojnih kamiona, među kojima je većina prevozila protuzračne strojnice u smjeru zračne luke Donjeck.

Vjerojatni pobjednici

Zapad je najavio da neće priznati rezultate izbora koji će biti poznati tijekom ponedjeljka. Ruski predsjednik Putin tvrdi kako uvjeti primirja nalažu da se izbori održe istodobno s ukrajinskim izborima, a ne u sklopu njih. Već su poznati i vjerojatni pobjednic. Dok je najizgledniji dobitnik većine glasova u Donjecku Aleksandar Zaharčenko, najvjerojatniji je pobjednik u Lugansku Igor Plotnitski. Obojica su ljudi s vrlo dobrim vezama u Moskvi i očiti puleni pod patronatom Putina.

Komentara 39

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
20:54 02.11.2014.

jeftina cionisticka propaganda...pfuuuuuuuuuuuuuj bando....

DV
david.vizental
19:43 02.11.2014.

Novinar koji laže goriti će u paklu... a da si se barem potrudio staviti ispravnu sliku ali vjerojatno je i to laž s kojom širiš govor mržnje

AD
adrian24
02:16 03.11.2014.

"Separatisti izišli na izbore uz pratnju ruskih vojnih snaga ". Gledao sam hrpu fotografija s različitih birališta, i nisam nešto primijetio, te silne ruske vojne snage. I kad bi gledali po izlaznosti na birališta, ukrajinski izbori su nelegitimni, a nee ovi na Donbasu. Mogao bih dati link na fotke s birališta, ali ću dobiti opomenu (pravilo 5: ne stavljaj linkove). A što se tiče priznavanja izbora: znači izbori su legitimni samo ako Europa i Amerika to kažu? A Amerika i EU ne daju legitimnost izborima na kojima ne pobjeđuju njihove pristalice? Toliko o "demokraciji".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije