Naslovnica Vijesti Hrvatska

Seljaci: Čobanković nas doživljava kao Matiju Gupca

Prosvjedovat ćemo koliko god bude trebalo dok se ne ispune naši zahtjevi, poručili su seljaci koji su mirno prosvjedovali kod Vinkovaca s više od 300 traktora.
03. ožujka 2010. u 13:55 19 komentara 5 prikaza
seljaci
Foto: Krunoslav Petrić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

VINKOVCI - Seljaci su danas s više od 300 traktora prosvjedovali na prometnici Vinkovci-Jarmina blokirajući jedan kolnički trak pa je promet tekao otežano. Kao što je i najavljeno, Hrvatski seljački savez Vukovarsko-srijemske županije izveo je seljake na mirni prosvjed zbog nezadovoljstva Vladinim vođenjem poljoprivredne politike. Traže da se isplate kapitalne investicije, dugovanja od 2008. i ukine odluka o 40-postotnom smanjenju poticaja.

>>Seljaci nastavljaju prosvjede, prometnice dijelom blokirane

- Nas ministar Čobanković doživljava kao Matiju Gupca pa nas nije ni pozvao na sastanak u Zagreb. Ali mi tamo imamo svog čovjeka iz Požeške županije koji će nas zastupati. Nas seljake ne može predstavljati Laslo ili Zdravko Kelić, saborski zastupnik iz HSS-a jer oni su izdali seljake i vode politiku, a ne bore se za dobrobit sela i seljaka. Prosvjedovat ćemo koliko god bude trebalo dok se ne ispune naši zahtjevi, dok se ne isplati ono što nam pripada i ukine sramotna odluka o smanjenu poticaja - kaže Tomislav Pokrovac, predsjednik vukovarsko-srijemskog Hrvatskoga seljačkog saveza i vođa prosvjeda, a Mato Kunić iz Retkovaca kaže da je Vlada nesposobna i "zadužila nas je toliko da će i naši unuci biti zaduženi".

Citirao je Vladu Gotovca kada se obraćao generalima JNA i rekao: "Umrijet ćete u gnjevu života svoga, ali bez duše". Ogorčen i razočaran Hrvatskom seljačkom strankom koja je, kaže, napustila seljake, Đuro Basarić iz Ilače javno je uništio svoju iskaznicu HSS-a, a Mato Petričević kaže da će to isto učiniti i svih 80 članova iz Ilače. Mato Šajnović iz Vinkovaca sa sinom obrađuje 25 hektara, uzgaja 70 grla stoke, zadužio se kreditima i boji se da ih neće moći otplatiti nakon novih Vladinih mjera.

- Bavim se mljekarstvom i traktor mi je stalno u pogonu jer dva puta kosim lucerku, a potom pripremam zemlju za sjetvu kukuruza i za to mi je godišnje potrebno 4500 litara dizela, a država mi daje 1500. Čime kupiti ostatak? A gdje je još i repromaterijal i drugo? Sada nam još ukidaju poticaje. Seljak mora propasti... - zabrinut je Šajnović. Među prosvjednicima je bio i osmomjesečni Noa Balić koji se pridružio mami i tati. Prosvjednicima su se obratili i donijeli im okrepu osječki župan i gradonačelnik Vladimir Šišljagić i Krešimir Bubalo, ali nije bilo nikog drugog od lokalnih političara.

Blokirana i cesta Varaždin-Koprivnica S

Blokirana i cesta Varaždin-Koprivnica

Seljačkim prosvjedima danas su se pridružili i poljoprivrednici s ludbreškoga područja. Riječ je uglavnom o ratarima i proizvođačima mlijeka, koji su s četrdesetak traktora blokirali državnu cestu između Varaždina i Koprivnice. U blokadi, ako se ništa ne riješi, namjeravaju ustrajati bar do ponedjeljka. (mz)

Rafting
AVANTURA NA VODI
Otkrijte gdje je najbolje ići na rafting, a gdje se krije raj za avanture u kanuu i kajaku

A1 izdvaja za Vas

  • sudac:

    seljaci se moraju solidalizirati sa ostatkom drzave, kriza je, nikome nije lako...

  • mladen3x:

    Gje im je nestalo zito?Neznaju.A dali znaju da zito ne nice samo kao korov,vec ga trebas posijati,kupiti umjetno gnojivo(koje je poskupjelo),kupiti otrov da ga zastitis,platiti kombajn da ti ga pobere i platiti gorivo kojim to radis?Nemojte tako ljudi.

  • -obrisani-:

    kako će čobanković riješiti pitanje seljaka kad jadan nezna di je nestala kitijica od 26.000 tona zrna