Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ČETVRTAK REZULTATI ISTRAGE

Šefica EMA-e: Nema indicija da je cjepivo AstraZenece uzrokovalo smrt u tim konkretnim slučajevima

EMA Executive Director, Emer Cooke videoconference in Brussels
Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
16.03.2021.
u 15:03

Niz država članica EU, među kojima i najveće poput Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske, privremeno su obustavile cijepljenje svojih građana cjepivom Astra Zenece

Europska agencija za lijekove (EMA) istražuje sporne slučajeve, ali i dalje stoji na stavu da korist od cijepljenja cjepivom Astra Zenece nadmašuje rizik, poručila je izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke na današnjem brifingu za novinare.

Rezultati istrage nekoliko smrtnih slučajeva zbog zgrušavanja krvi nakon primanja cjepiva Astra Zenece bit će objavljeni u četvrtak, a na tome rade najveći stručnjaci koje EMA ima na raspolaganju iz svih 27 država članica EU.

Današnji brifing za novinare nije bio sazvan kako bi se objavili rezultati te istrage, koja još traje i u sklopu koje se pokušava utvrditi je li cjepivo zaista moglo biti uzrok tih smrtnih slučajeva ili je njihov uzrok nešto drugo, nevezano za cjepivo, a puka je slučajnost da se to dogodilo nakon primljenog cjepiva. 

 

- Moramo prikupiti sve činjenice i obaviti znanstvenu evaluaciju, što je proces koji traje. Ali u ovom trenutku nema nikakvih indicija da je cjepivo uzrokovalo smrt u tim konkretnim slučajevima - rekla je Emer Cooke.

Ovisno o znanstveno utvrđenom zaključku te istrage, koji bi trebao biti poznat u četvrtak poslijepodne, EMA može ostati na stavu da je cjepivo Astra Zenece sigurno, ili dopuniti upozorenja o nuspojavama na način da strože istaknu moguće komplikacije zbog zgrušavanja krvi, ili pak, u krajnjoj opciji, poništiti odobrenje za Astra Zenecino cjepivo na tržištu EU, za što zasad nema nikakvih naznaka da bi se moglo dogoditi. 

- Ne želim spekulirati o mogućim koracima nakon rezultata znanstvene evaluacije. Mogu, međutim, reći da nam je prioritet omogućiti dostupnost sigurnog cjepiva za građane EU - naglasila je izvršna direktorica EMA-e. 

Niz država članica EU, među kojima i najveće poput Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske, privremeno su obustavile cijepljenje svojih građana cjepivom Astra Zenece, unatoč tome što EMA stoji na stavu da to nije bilo potrebno. 

 

 

Komentara 35

SO
Sir Oliver
15:17 16.03.2021.

Nema indicija niti da ljudi umiru od korone, no to vam ne smeta da svakodnevno objavljujete broj mrtvih od korone i jos i bez obdukcije.

DU
Deleted user
15:08 16.03.2021.

A kaj je bilo drugo za očekivati da budu objavili???

XA
xaron
16:00 16.03.2021.

Pogledaj je , ni orah joj ne bi uzeo iz ruke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije