Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraga tragedije

Šefa HEP-a uhitili jer radovi na Platu nisu ispravno provedeni

Tragedija u HE Dubrovnik
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL, Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/7
10.06.2019.
u 22:46

Nikola Rukavina, član uprave HEP-a istragom je obuhvaćen prije svega zbog “zapovjedne odgovornosti” koja proizlazi iz činjenice da je do prije dvije godine obnašao funkciju direktora HEP - Proizvodnje, može se čuti u našem najvećem komunalcu

Osam osoba uhićeno je u sklopu kriminalističkog istraživanja nesreće koja se u siječnju dogodila u Hidroelektrani Plat kod Dubrovnika, potvrđeno je iz MUP-a. U toj nesreći poginuli su radnici Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak. Istragu nesreće provodila je PU dubrovačko-neretvanska u suradnji sa ŽDO-om iz Dubrovnika. Kako se neslužbeno doznaje, pet je osoba uhićeno u Zagrebu, a među njima je i Nikola Rukavina (49), član uprave HEP-a. Jedna je osoba uhićena u Splitu, a dvije u Dubrovniku. Svi oni imaju status osumnjičenika i na ispitivanju su u policiji u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku.

"Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske dovršili su višemjesečno, opsežno kriminalističko istraživanje koje je uslijedilo nakon požara u Hidroelektrani Dubrovnik 10. siječnja ove godine kada je život izgubilo troje djelatnika Hidroelektrane, njih sedam je zadobilo ozlijede, a Društvu HEP pričinjena izravna i neizravna materijalna šteta velikih razmjera. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena osnovana sumnja da je ukupno osam hrvatskih državljana rođenih 1970., 1956., 1953., 1954., 1951., 1949., 1975., 1947. počinilo kazneno djelo iz čl. 222. st. 2. Kaznenog zakona „Teška kaznena djela protiv opće sigurnosti“ u vezi s kaznenim djelom iz čl. 221. st. 1. Kaznenog zakona „Opasno izvođenje građevinskih radova“ i svi oni su tijekom današnjeg dana ispitani u svojstvu osumnjičenika na području Zagreba, Splita i Dubrovnika", priopćila je policija.

 

"Trojica osumnjičenih sumnjiče se da su kao direktori, ujedno odgovorne osobe investitora u gradnji, tijekom naručivanja i praćenja građevinskih radova obnove i sanacije Hidroelektrane Dubrovnik propustili poduzeti zakonom predviđene radnje zbog čega građevinski radovi nisu izvedeni u skladu s relevantnim propisima i pravilima struke. Ostalih pet osumnjičenih osoba sumnjiče se da kao projektanti i izvođači radova građevinske radove obnove i sanacije Hidroelektrane Dubrovnik nisu izvodili u skladu s tehničkim propisima i pravilima struke što je neposredno ugrozilo sigurnost uposlenika i imovine. Dvojica prvoosumnjičenih će tijekom sutrašnjeg dana biti predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, dok je protiv ostalih nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava u redovnoj zakonskoj proceduri", stoji u priopćenju policije.

Direktor HEP – Proizvodnje

Nikola Rukavina, član uprave HEP-a istragom je obuhvaćen prije svega zbog “zapovjedne odgovornosti” koja proizlazi iz činjenice da je do prije dvije godine obnašao funkciju direktora HEP - Proizvodnje, može se čuti u našem najvećem komunalcu. Radovi na obnovi i sanaciji stropa, zidova i poda strojarnice počeli su, naime, u travnju 2017. godine, a kako je poznato, ugovor o izvođenju radova potpisali su tada Rukavina i Maja Borovina koja je zastupala izvođača radova, splitsku tvrtku Spegra. Rukavina je u HEP-u od 2008. kada je ušao u upravu na mjesto člana Uprave za korporativnu funkciju komercijalni poslovi, a od 2009. do 2017. godine bio je na funkciji direktora, odnosno pomoćnika direktora HEP Proizvodnje. Spominjalo ga se kao potencijalnog kandidata za čelno mjesto Hrvatske elektroprivrede, međutim na to je mjesto imenovan je Frane Barbarić, koji je u HEP došao godinu prije od Rukavine.

Policija navodi da su trojica osumnjičenih kao direktori, ujedno odgovorne osobe investitora, odnosno HEP-a, tijekom naručivanja i praćenja građevinskih radova obnove i sanacije Hidroelektrane Dubrovnik propustili poduzeti zakonom predviđene radnje, zbog čega građevinski radovi nisu izvedeni u skladu s relevantnim propisima i pravilima struke.

Pokušali pobjeći iz tunela

Ostalih pet osumnjičenih osoba sumnjiče se da kao projektanti i izvođači radova građevinske radove obnove i sanacije Hidroelektrane Dubrovnik nisu izvodili u skladu s tehničkim propisima i pravilima struke, što je neposredno ugrozilo sigurnost uposlenika i imovine. U MUP-u navode da će samo protiv dvojice prvoosumnjičenih, među kojima je i Rukavina, tražiti pritvor dok će protiv drugih prijave ići redovnim putem. Nesreća u HE Plat dogodila se 10. siječnja nakon što je izbio požar. Trojica radnika poginula su pokušavajući se izvući iz vatrom i dimom zahvaćenog tunela. U proteklih pet mjeseci policija je tijekom istraživanja nesreće razgovarala s brojnim svjedocima te je provela niz vještačenja kako bi se ustanovio točan uzrok nesreće.

Ključne riječi

Komentara 21

GV
golub Vaso
22:11 10.06.2019.

bio je kvalificiran za poziciju, imao je zna se partijsku knjižicu

Avatar comandante
comandante
23:17 10.06.2019.

"Prema odluci Nadzornog odbora, u slučaju smjene Mravak je dobio pravo na otpremninu višu od milijun kuna, a drugi članovi Uprave po 800.000 kuna. Tu je uključen i smijenjeni Nikola Rukavina iz Gospića. U otpremnine je uračunato 18 plaća i bonusi. Svi članovi Uprave imaju pravo na otkup službenog Audija A6 te 20-godišnje police životnog osiguranja vrijedne 60 tisuća eura".....prije par godina...FUJ!!!!!

GV
golub Vaso
22:10 10.06.2019.

ako je domoljub tj. član zločinačke onda ga neće osuditi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije