Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje za Podravku

Šef Uskoka odbio Nobilov zahtjev za izuzeće njegovih zamjenica

podravka
Davor Puklavec/PIXSELL
Autori: Hrvoje Šlabek, Senka Knežević/VLM, Ivanka Toma
06.06.2011.
u 09:39

Polančecov odvjetnik kazao je da je iz telefonskih razgovora vidljivo da su Vitkovića uoči svjedočenja Laptoš i Vučko kontaktirale 60 puta

Početak suđenja bivšem potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva Damiru Polančecu i sedmorici suoptuženika za malverzacije dionicama Podravke “teške” 400 milijuna kuna na zagrebačkom Županijskom sudu jučer je odgođen jer je Polančecov odvjetnik Anto Nobilo zatražio izuzeće Tamare Laptoš i Marije Vučko, zamjenica ravnatelja USKOK-a, zbog, kako je naveo, njihove pristranosti.

>>Najveća gospodarska afera napokon na sudu

Nobilo je pred vijećem suca Siniše Pleše izjavio da sumnja kako one nisu vjerodostojno u zapisnike unosile iskaze svjedoka, što se u prvom redu, naglasio je, odnosi na svjedočenje Miroslava Vitkovića, u vrijeme pokretanja istrage člana Podravkine uprave, a danas njezina šefa.

Neidentificirane bilješke

– Vitković se tijekom svjedočenja pozivao na neidentificirane bilješke za koje ne znamo kako su nastale, a nalaze se kod Irme Bagarić, zamjenice županijskog državnog odvjetnika – ustvrdio je branitelj bivšeg državnog dužnosnika, inače dosad nepravomoćno osuđenog u dva predmeta, proizašla također, koliko je poznato, iz istrage o aferi Spice. Dodao je da je Vitković prilikom svojih kazivanja u sjedištu USKOK-a u Gajevoj tretiran kao svojevrsni vještak u predmetu.

– Tužiteljice su s njime bile u neposrednom kontaktu. U mjesec dana njegova svjedočenja zabilježeno je oko 60 telefonskih poziva. Do ovog podatka nismo nelegalno došli jer je u to vrijeme Zdravko Šestak bio šef uprave i imao je uvid u telefonske pozive – kazao je Nobilo. Zahtjev obrane prvooptuženika zamjenica ravnatelja USKOK-a Tamara Laptoš nakon izlaska iz sudnice ocijenila je legitimnim, ali neosnovanim.

– Izuzeće se obično traži kada se iscrpe svi argumenti. Svi su dokazi prikupljeni zakonito, a zahtjev za izuzimanjem zapisnika bio je postavljen još prije, ali je utvrđeno da su zakoniti – ustvrdila je Laptoš.

Zbog manevra obrane sudac Pleše sljedeće ročište zakazao je za srijedu i tada bi, ako ne bude sličnih iznenađenja, trebala biti pročitana optužnica, a osmorica se očitovati o krivnji.

Inače, Nobilov zahtjev za izuzećem tužiteljica logičan je i očekivan nastavak obrambene strategije bivšeg državnog dužnosnika, optuženoga da je kao vođa zločinačke mreže “začinio” plan o stjecanju vlasničke kontrole nad najvećom hrvatskom prehrambenom kompanijom u korist političko-menadžersko-rodbinskoga klana pod njegovom kontrolom. Drugi je to korak obrambene strategije koja je počela diskreditiranjem okružja u kojemu je Polančec djelovao. Prvi korak Nobilo i Polančec odradili su besprijekorno – javnost su više-manje uspjeli uvjeriti da je pravosudni aparat bio debelo ispolitiziran u doba kad se pisala optužnica za aferu Spice. Sada se, s početkom suđenja, koncentriraju na konkretnija procesna pitanja, igrajući na (ne)vjerodostojnost svjedoka koji će biti ispitani pred sudskim vijećem, pokušavajući u startu slomiti same temelje optužnice.

Pregovori s MOL-om

Na njihovoj meti tako su se našli Dražen Sačer, bivši član Podravkina NO-a, i Miroslav Vitković, aktualni šef Podravkine uprave, a podnesak za izuzećem tužiteljica argumentiran je tvrdnjom da su frizirale njihove iskaze te garniran multimedijskim uratkom koji je odmah osvanuo na internetskim portalima. Svatko tko je pročitao USKOK-ovu optužnicu protiv Polančeca i ekipe reći će da njegova obrambena strategija zasad ima tek folklorne učinke, i to iz jednostavna razloga – da je samo iskaza te dvojice marginalaca u aferi Spice, bivši potpredsjednik Vlade nikad ne bi završio u Remetincu! Što god rekli Sačer i Vitković, bili pripremljeni za svoje iskaze ili ne, Polančeca će sudsko vijeće kad-tad pitati što je radio na pregovorima o Ininim upravljačkim pravima s MOL-om te zašto se nakon uhićenja svojih kompanjona iz Podravke nije bavio ničim drugim osim smanjenjem financijske štete za koprivničku prehrambenu kompaniju kako ne bi došlo do pravosudnog epiloga “afere Spice”, a teško će izbjeći i pitanje odakle mu uopće onaj srbijanski kriminalac Ranko Mimović s kojim je – nakon što je sve drugo propalo – pokušao “srediti stvari”.

Komentara 40

OB
-obrisani-
10:01 06.06.2011.

u Politiku moze samo onaj koji zna KRASTI,.....

OB
-obrisani-
10:08 06.06.2011.

heheheehehe nobilo -kaj je to onaj kaj mlati djecu na cesti?????????????? hehehehehe

OB
-obrisani-
10:16 06.06.2011.

Hrvatski Narod ce uvijek izabrati one koji najvise KRADU,ehehhehehehheh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije