Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PULA

SDP: Uljanik mora biti spašen

SDP logo
Foto: Igor Soban/PIXSELL
22.03.2019.
u 10:08

Pulski SDP zatražio je u petak u priopćenju za javnost promptno donošenje odluke o restrukturiranju Uljanika i postizanju dogovora sa strateškim partnerom te da se "kazneno procesuiraju svi oni koji su sudjelovali u ovoj tragediji i sramoti za Pulu i Istru"

Pulski SDP zatražio je u petak u priopćenju za javnost promptno donošenje odluke o restrukturiranju Uljanika i postizanju dogovora sa strateškim partnerom te da se "kazneno procesuiraju svi oni koji su sudjelovali u ovoj tragediji i sramoti za Pulu i Istru". 

"Ako nitko ne odgovara za financijsko uništavanje poduzeća koje je izgradilo Pulu i Istru, školovalo generacije i generacije ljudi, dalo svoj socio-kulturni doprinos Puli i Istri te stvaralo radna mjesta i generiralo nova znanja, onda mi kao članica EU u 21. stoljeću nismo pravna država" - navela je predsjednica pulskog SDP-a Sanja Radolović.

Dodala je kako je očito da je državni Jadranbrod dostavljao izvješća u Vladu o Uljaniku i da se od 2016. godine znalo da postoje problemi.

"Umjesto da je tada Vlada reagirala i pod hitno krenula postavljati pitanja i slati nadzore kako se troši novac, stječe se dojam kako je to namjerno ignorirano. Danas umjesto da govorimo o odgovornosti i sankcijama za nastalu situaciju koje trebaju snositi tadašnja Uprava Uljanika i dužnosnici u Vladi, mi razgovaramo o tome koliko novca ide iz proračuna, odnosno šalje se poruka mladima - za nemar i neodgovornost nećete snositi nikakve posljedice" - istaknula je Radolović u priopćenju za javnost.

Smatra kako bi bilo koja druga politička odluka izuzev one o restrukturiranju Uljanika bila zastrašujuća.

"Ne zato jer je to Uljanik, već zato što u Hrvatskoj ovako kompleksnog industrijskog pogona više nema i opće je poznata činjenica kada se jednom brodogradnja ugasi, gotovo nemoguće ju je opet pokrenuti jer ostaje se bez najbitnije komponente, radnika koji imaju znanje" - upozorila je Radolović.

Dodala je kako je "SDP Pule čvrstog stava kako Uljanik mora biti spašen jer u suprotnom postajemo 'taoci turizma o kojem će ovisiti cijeli jedan grad, županija, a posljedično i država".

"Naša poruka je jasna, u Uljaniku treba očuvati proizvodnju i radna mjesta, uz jasnu i javnu strategiju te detaljno razrađen plan restrukturiranja s ciljem zadržavanja radnih mjesta, a ne otpuštanja radnika ili prikrivenih namjera u sprezi politike i interesnih grupa", poruči je pulski SDP.

>>Andrej Plenković o Uljaniku

Ključne riječi

Komentara 7

IL
ilija26
10:30 22.03.2019.

Vaši su ga drugovi uništili, neka ga oni i spašavaju

Avatar nekakav
nekakav
10:51 22.03.2019.

ništa se na ovom svijetu ne mora, osim umrijeti! država je preko cerp-a vlasnik 10% uljanika. 47% dionica je u radničkim rukama. 13% sposobni i hvaljeni istran vlahušić, znate, onaj koji vam cigarete prodaje... vrijednost dionica uljanika, ukupna, nije veća od 27 mil kuna... a dužni su teške milijarde plus da je država za njihovo igranje dala milijarde kuna jamstava, koja će sva, ama baš sva doći na naplatu. e sada.. neka mi ova sdp-ovka pojasni javni interes za održanjem na životu poduzeća koje je napravilo dugove skoro 300 puta veće od svoje vrijednosti... ono, dam tisuću kuna za jednu lizaljku.... nek jednom u ovoj zemlji počni odgovarati za svoja djela svi, bil oda su nešto napravili, ili nisu, a mogli su, trebali. zar bih ja sad trebao prihvatiti stanje u kojem 47% poduzeća kontroliraju radnici, sadašnji i bivši, al koji se nikad nisu uspjeli organizirati u neku skupinu koja bi zajednički nastupala i imala prava razmjerna svojem vlasništvu? ne, ne želim. kolko jamstava su dali dioničari za svoje poduzeće? zašto je baš država trebala davati jamstva? i sad još mi, država, nek pokrijemo sve njihove dugove, damo im pol milijarde kuna za pokretanje proizvodnje... neće moći, društvo iz pule i okolice. propala je većina đure đakovića, svi pikovi i kombinati, a oni nisu dobivali izdašnu državnu pomoć... vi, brodograditelji, dokazali ste da ne znate proizvoditi brodove uspješno, održivo (kako neki vole ovaj izraz...). već isključivo uz gubitke. zašto vas banke ne prate? slušam...

ST
stric7
10:35 22.03.2019.

...lako ga je spasiti ... ispraznite račune lokalni moćnika i svih vodećih političara u Rijeci i Istri ( SDP , HNS , IDS ) i bit će sredstava čak i za ponovno pokretanje proizvodnje u Kraljevici....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije