Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izborni gubitnici

SDP u strahu: Ako se ovo ponovi 2015., HDZ bi mogao sam sastaviti Vladu

SDP euroizbori Zoran Milanović Vesna Pusić
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/2
26.05.2014.
u 09:20

Predsjednik stranke Zoran Milanović hladno je čestitao Toninu Piculi, koji se brzo nakon toga vratio u svoj izborni stožer

Nakon što je DIP sinoć u 23 sata objavio prve, nepotpune rezultate izbora, u stožeru SDP-a na Iblerovu trgu odahnuli su baš svi.

Naime, iako su u SDP-ov stožer već od 20 sati stizali rezultati s terena koji su govorili da će HDZ s partnerima osvojiti pet mandata, SDP s partnerima četiri, a ORaH i Savez za Hrvatsku svaki po jedan, SDP-ovci su iskreno strahovali da bi HDZ na kraju ipak mogao osvojiti i šesti mandat jer je Savez za Hrvatsku cijelu večer plesao po rubu.

Vrlo dobar rezultat

Napetost nije prestala ni nakon DIP-ove objave prvih rezultata jer je i dalje postojala mogućnost da Savez ostane kratkih rukava, a HDZ "podeblja" broj zastupnika.

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

SDP-ovci su gotovo molili nebesa da Savez osvoji mandat i time HDZ zacementira na pet mandata jer, da je Savez za Hrvatsku pao s litice, taj bi se tresak osjetio i na Iblerovu trgu. Opća je ocjena kako je osvajanje četiriju mandata vrlo dobar rezultat s obzirom na to da je HDZ sa svojim partnerima osvojio samo mandat više.

SDP-ovci se slažu da je 30 posto osvojenih glasova sam po sebi odličan rezultat, to više što im glasove nisu “pojeli” Nikica Gabrić i njegov Nacionalni forum ili laburisti, već Mirela Holy – a na njezine glasove, smatraju na Iblerovu, danas-sutra ipak mogu računati.

Međutim, zabrinjava ih brutalna razlika kojom ih je u apsolutnom broju glasova pomeo HDZ. Desna koalicija osvojila je čak 12 posto glasova više od Kukuriku koalicije. U SDP-u su svjesni – ako tako bude i na parlamentarnim izborima, HDZ će sam moći sastaviti Vladu. Prilično dobru atmosferu koja je sinoć vladala u središnjici SDP-a ipak je narušavao izostanak njihova najpopularnijeg kandidata Tonina Picule.

Nisam protokol-majstor

Dok su njegovi stranački drugovi rezultate čekali na Iblerovu trgu, on je sa svojim najužim timom bio u svom stožeru na Zrinjevcu. Svi su odahnuli kada se Picula u 23.20 sati pojavio na Iblerovom. Pred novinare je izišao malo prije šefa stranke, a Zoran Milanović mu je stiskom ruke – ali vrlo hladno – čestitao na odličnom rezultatu.

Brzo nakon toga Picula se vratio na Zrinjevac, a na pitanje hoće li s Milanovićem nazdraviti čašom vina ili "žestice", rekao je: ”Nisam vam ja protokol-majstor!”

>>Picula umjesto u Stožeru rezultate dočekao u svom uredu

>>HDZ-ova koalicija dobila 6, SDP 4, a ORaH 1 mandat!

>>Milanović: Čestitam Holy, ne znam kako joj je to uspjelo

Komentara 131

TB
Toni broo
09:43 26.05.2014.

Pupovac je donio SDP-u i kukuriku listi više od 25.000 glasova, Srbi su dosta pomogli da izborni poraz SDP-a ne bude još i veći.

AP
apolon
09:43 26.05.2014.

Rezultati izbora za EU nisu nikakvo iznenađenje za - neke od nas -forumaše VL , te posve usklađeni sa vidljivim i silnim rezultatima "kokodak" koalicije, iznenađenje može biti samo za stručnjake cro-demoskopa te naporne ljevičarske navijače!!! te naporne ljevičarske navijače!!!

KE
kejzimir
09:39 26.05.2014.

Počela je pucati tikva, sad je gotovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije