Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELE DOBROSUSJEDSKE ODNOSE

SDA osudilla saborsku deklaraciju o Hrvatima u BiH: 'Izravno miješanje u unutarnja pitanja'

Bakir Izetbegović
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
24.12.2018.
u 19:45

Dobrosusjedske odnose moguće je graditi samo uz uzajamno poštivanje i uvažavanje međunarodnog prava, smatraju u stranci

Deklaracija Hrvatskog sabora o položaju hrvatskog naroda u BiH nedopustivo je miješanje u unutarnje poslove BiH, upozorila je u ponedjeljak najveća bošnjačka stranka i pozvala Hrvatsku da prekine s takvim ponašanjem želi li dobrosusjedske odnose sa susjednom državom.

Sabor je 14. prosinca donio deklaraciju u kojoj upozorava na to da je hrvatski član državnog vrha Željko Komšić izabran glasovima bošnjačkog naroda te traži izmjene ustava i izbornog zakona kako bi se osigurala ravnopravnost Hrvata s Bošnjacima i Srbima.

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Adil Osmanović potvrdio je novinarima u Sarajevu kako je dekaracija bila posebna točka sjednice vrha stranke.

"Usvajanje dekaracije Hrvatskog sabora je izravno miješanje u unutarnja pitanja BiH i štetni je akt protivan duhu dobrosusjednkih odnosa", kazao je Osmanović nakon sjednice.

SDA smatra da se radi o "grubom pokušaju" ugrožavanja suvereniteta BiH i ističe da o sudbini te zemlje trebaju odlučivati isključivo njezine vlasti.

Dobrosusjedske odnose moguće je graditi samo uz uzajamno poštivanje i uvažavanje međunarodnog prava, smatraju u stranci.

Predsjedništvo SDA je također zaključilo kako je s obzirom na stanje u regiji u BiH nužno uspostaviti "snažni patriotski politički blok" koji bi sudjelovao u vlasti na svim razinama.

SDA je time neizravno ponovo pozvala stranke ljevice da joj se pridruže u vlasti odnosno u formiranju Vijeća ministara BiH i vlade Federacije BiH iako su to one ranije odbile a najveća bošnjačka stranka je na pragu uspostave koalicije sa HDZ BiH i Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Partnerstvo u vlasti na državnoj razini prošlog su tjedna dogovorili predsjednik SDA Bakir Iztebegović i HDZ-a Dragan Čović a Osmanović je u ponedjeljak najavio kako će uskoro obaviti razgovore i s Dodikovim SNSD-om.

U Dodikovoj su stranci nestrpljivi što prije formirati Vijeće ministara no za sada nemaju formalnu suglasnost SDA ali Osmanović tvrdi kako oni ništa ne opstruiraju te kako će novo Vijeće ministara biti uspostavljeno sukladno dinamici nakon ranijih izbora odnosno tijekom veljače ili ožujka naredne godine.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić ranije je najavio kako će on svoju suglasnost za imenovanje novog predsjedatelja Vijeća ministara koji treba biti iz SNSD-a uvjetovati njegovim prihvaćanjem obveze provedbe mjera koje bi državu vodile ka članstvu u NATO-u. To pak u SNSD-u pokušavaju osporiti a Osmanović je kazao kako je SDA također odlučna da se Akcijski plan za članstvo (MAP) mora aktivirati te da tu ne smije biti nikakvih blokada. 

Ključne riječi

Komentara 37

Avatar mos_mislit
mos_mislit
20:23 24.12.2018.

srbi su me ranili,proterali ali ako ovako nastave bošnjaci bitće zaista vrijeme upitat se dali su srbi manje zlo. Dolazim iz bos. posavine gdje nije bilo sukoba sa muslimanima i gdje smo rovove zajedno dijelili.. Koji je to smrad zajednoo komšicem sva ova sranja pred Božic. Sretan vam Božić

UM
umnjak
19:58 24.12.2018.

Preglasavanje i gazenje prava Hrvata su dobro susjedski odnosi. Idi bre pa se leči.

PL
@ploto@
20:38 24.12.2018.

Kukavni jadnik Izetbegović koji je rat proveo u Zagrebu,sad izigrava državnika.Dali smo vam državu na pladnju nakon Oluje.Morat ćemo vas dovest u red.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije