Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koruška

Scheuch ustupio vrh stranke bratu koji je također na meti pravosuđa

Sandra Bošnjak
Foto: Renato Branđolica
1/2
02.08.2012.
u 15:37

Dojučerašnji čelnik Slobodarske stranke Koruške tvrdi da nije odstupio zbog korupcijskog skandala vezanog uz Hypo banku

Svi važniji austrijski mediji prenijeli su u četvrtak na svojim naslovnicama vijest o ostavci čelnika krajnje desne Slobodarske stranke Koruške (FPK) i zamjenika koruškog pokrajinskog poglavara Uwe Scheucha, koji je stranačko kormilo ustupio svom starijem bratu Kurtu. Neki od njih su Scheuchovom povlačenju iz politike posvetili više prostora, drugi manje, no svima im je zajedničko to što svoja izvješća uglavnom temelje na izjavi dojučerašnjeg čelnika FPK-a koji tvrdi da nije umješan i nije odstupio zbog korupcijskog skandala vezanog uz Hypo banku nego zato što ne može više trpjeti stalno medijsko maltretiranje te prijetnje s raznih strana upućene njemu i njegovoj obitelji.

Suca nazvao 'žabom krastačom'

Oporba navodi da je znakovito da je Uwe Scheuch podnio ostavku nepunih tjedan dana nakon što je ostavku podnio i čelnik konzervativne Pučke stranke (ÖVP) u Koruškoj Josef Martinz, priznavši na sudu da je sudjelovao u mreži političara koji su 2007. godine uzeli mito prilikom prodaje Hypo Alpe Adria banke. Dodaje kako novi čelnik koruške krajnje desnice Kurt Scheuch nije baš najbolje rješenje za FPK, koji u Koruškoj vlada zajedno s OVP-om, jer je i sam na meti pravosudnih organa. Protiv njega, naime, Državno tužiteljstvo u Grazu vodi istragu zbog vrijeđanja suca klagenfurtskog suda Christiana Liebhausera kojeg je navodno nazvao „žabom krastačom“ jer mu je brata Uwea prije godinu dana u prvostupanjskom postupku nepravomoćno kaznio zatvorskom kaznom zbog korupcije i navodnog davanja obećanja bogatom ruskom investitoru da će za dobrovoljni novčani prilog zauzvrat dobiti austrijsko državljanstvo. Novom čelniku FPK-a prijeti zatvorska kazna do tri mjeseca ili novčana kazna od 80 dnevnica, pišu austrijski mediji.

Čelnik koruških socijaldemokrata (SPÖ) Petar Kaiser rekao je u emisiji "Okrugli stol" austrijske televizije ORF da "promjena braće Scheuch na čelu FPK ne donosi ništa novoga, osim promjene imena“, dodavši kako se novi izbori moraju neizostavno održati. Kurt Scheuch televizijskim gledateljima pokušao je objasniti zašto FPK nije za prijevremene izbore ustvrdivši da je najbolje da se održe u proljeće sljedeće godine, ako do njih dođe, jer do tada bi trebao biti pravomoćno riješen slučaj njegova brata i rasvijetljena najnovija korupcijska afera poreznog savjetnika Dietricha Birnbachera. Birnbacher je priznao kazneno djelo i navodno dogovorenu podjelu preuveličanog honorara od 12 milijuna eura za trotjedni rad na prodaji Hypo banke njemačkoj banci BayernLB na tri djela: Birnbacheru, Martinzovom ÖVP-u i tadašnjem Haiderovom BZÖ-u (Pokret za budućnost Austrije) po četiri milijuna eura.

Zeleni žele mijenjati ustav

Nakon niza korupcijskih skandala koji su u posljednje vrijeme narušili povjerenje javnosti, socijaldemokrati (SPÖ), Zeleni i pučani (OVP) podnijeli su zahtjev koruškom pokrajinskom Parlamentu koji ima mandat do 2014. godine, za hitnim raspisivanjem prijevremenih izbora, o kojem će se raspravljati i glasovati ovog petka. Čelništvo i članovi FPK-a već su unaprijed najavili da će bojkotirati oporbeni zahtjev i uoči glasovanja napustiti dvoranu. Prema austrijskom ustavu, za odluku o prijevremenim pokrajinskim izborima potrebna je dvotrećinska većina.

Šefica stranke Zelenih Eva Glawischnig rekla je za ORF kako Austrija mora mijenjati ustav jer je nedopustivo da je cijela jedna pokrajina „talac manjine“. Novi čelnik koruškog ÖVP-a Gabriel Obernosterer rekao je da će njegova stranka nakon izbora koalirati sa svakom onom u kojoj neće biti pravomoćno kažnjenih političara ili onih koji su na meti pravosudnih organa. Austrijski parlament u lipnju ove godine, nakon čitavog niza korupcijskih afera u ovoj alpskoj zemlji, usvojio je etički kodeks ponašanja domaćih političara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije