Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenković nakon sastanka:

'Vodim i HDZ i državu u ispravnom smjeru. Ovo je bila utakmica, prvenstvo se nastavlja'

HDZ
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/16
Autori: Vecernji.hr, Hina
27.05.2019.
u 17:56

Za kritike na račun navodne slabosti HDZ-ove liste rekao je da je to isfabricirani argument. - Ne vidim u čemu Karlo Ressler nije definiran kao konzervativni mladi političar, dapače - rekao je Plenković

Na izborima za Europski parlament HDZ i SDP osvojili su po četiri mandata, dok su po jedan mandat osvojili Ruža Tomašić u koaliciji s Hrastom, Mislav Kolakušić, Živi zid te Amsterdamska. U središnjici HDZ-a održan je sastanak Predsjedništva i Nacionalnog vijeća na kojem se razgovaralo o izbornim rezultatima.

Premijer Andrej Plenković nije želio novinarima komentirati rezultate izbora, već je samo projurio i ušao u središnjicu HDZ-a. Nakon sastanka odbacio je kritike na račun HDZ-ove liste i izrazio uvjerenje da će idući put imati bolji rezultat.

U nastavku pratite tijek događaja:

17.58 - Novinari su ga pitali i je li razmišljao o ostavci zbog rezultata izbora.

- Da ja koji sam pobijedio dovodim u pitanje pobjednika? - odgovorio je Plenković.

- Nikakvih zamjerki na listu, program, kampanju. Nemam nikakvih zamjerki na političke protivnike, koji su promovirali svoje interese, zato izbori služe - poručio je.

Plenković je također rekao da su trebali u sportskom smislu dignuti tonus malo više.

Na pitanje hoće li biti sankcija za organizacije koje su podbacile rekao je da će čekati rezultate analize.

17.55 - Plenković je nakon sastanka rekao da su izrazili zadovoljstvo da su relativni pobjednik, ali da se to nažalost nije prevelo na broj mandata.

- To je jednostavno bila volja biračkog tijela, vjerujemo da ćemo idući put imati bolji rezultat - rekao je Plenković, dodajući da su stranačke organizacije dobile zadaću da naprave analizu do kraja tjedna. Rekao je da u tehničkom smislu neka zamjerki.

Rekao je da su zastupali sve bitno u europskom kontekstu za Hrvatsku. Čak 32 posto glasova ostalo je ispod praga, što je razlog disperzije, dodao je. Pohvalio je i izlaznost koja je u zadnjih šest godina svaki put povećana za 5 postotnih bodova, što je, reče, dobro i korisno.

- Moramo se potruditi da sve što radimo još kvalitetnije i bolje objasnimo hrvatskim biračima - rekao je Plenković.

Smatra da je veliki dio stranaka imao jedini cilj da napada HDZ i rad Vlade te da je očito da su zbog toga pretrpjeli određenu političku štetu.

- No to je politika. Ovo je bila jedna utakmica, prvenstvo se nastavlja - rekao je Plenković.

Za kritike na račun navodne slabosti HDZ-ove liste rekao je da je to isfabricirani argument. 

- Ne vidim u čemu Karlo Ressler nije definiran kao konzervativni mladi političar, dapače - rekao je Plenković. Rekao je da se u eter bacao niz laži.

- Osim jednog kandidata Marojevića, apsolutno svih ostalih 11 su bili prijedlozi ili naših organizacija ili naših zajednica - rekao je Plenković.

Lista je bila kvalitetna, svatko bi bio kvalitetan zastupnik u EP-u kao što će ovih četiri biti, zaključio je.

- Vodim i HDZ i državu u ispravnom smjeru, suočavamo se s brojnim nataloženim problemima hrvatske tranzicije - rekao je Plenković.

Također je rekao da ne možemo vječno subvencionirati industriju koja ima problem, a to je brodogradnja.

17.18 Milijan Brkić napustio je sastanak, a u prolazu je novinarima rekao da će dobiti izjave, prenosi N1.

16.25 - "Očekivali smo pet mandata, ali evo, puno lista i raspršili su se glasovi. SDP mandate nije zaslužio, kakav povratak SDP-a", kazao je Josip Đakić na ulazu u središnjicu HDZ-a. Na pitanje tko je odgovoran u HDZ-u za rezultate na izborima kazao je: "Tko je odgovoran, nije nitko odgovoran". Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je kako su rezultati izbora za Europski parlament ispod onoga što je HDZ očekivao, no i s takvim rezultatima HDZ je ostvario najbolji rezultat.

"Rezultat je ispod onoga što smo očekivali, ali još uvijek smo ostvarili najbolji rezultat", rekao je Jandroković novinarima uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a komentirajući izbore za Europski parlament na kojima je HDZ osvojio četiri mandata, isto koliko i SDP.

Najavio je da će se na stranačkim tijelima analizirati rezultate izbora te, među inim, i zašto su na njima izgubili i najveće gradove - Zagreb, Osijek, Split i dr.

Potpredsjednica stranke Ivana Maletić smatra kako je bolje imati neispunjena očekivanja na izborima za Europski parlament nego na parlamentarnim istaknuvši kako je HDZ-u nedostajalo jako malo glasova za osvajanje i petog mandata. "Iščekivanje nije u potpunosti ispunjeno, ali bilo je korak do toga", ocijenila je.

Na novinarski upit treba li HDZ koalirati s desnim strankama smatra kako su na ove izbore definitivno trebali ići samostalno, a treba razgovarati što dalje.

Maletić je, upitana je li bilo rizično za nositelja liste staviti mladog čovjeka kakav je Karlo Ressler, rekla da je to bilo vrlo hrabro i odlučno. Drži da je tijekom kampanje Ressler prepoznat u javnosti jer je dobio puno glasova na listi.

Video: Prva reakcija Plenkovića nakon izbornog rezultata

Izrazivši zadovoljstvo ostvarenim rezultatima u Virovitičko-podravskoj županiji, potpredsjednik stanke Tomislav Tolušić smatra kako je osvojeni broj mandata mogao biti bolji, ali se stvari uvijek mogu popraviti.

I potpredsjednik stranke Oleg Butković smatra da su rezultati izbora mogli biti bolji, ali je HDZ pokazao da je i dalje najjača stranka. Smatra kako ostvarene rezultate treba dobro analizirati i iz svega izvući pouku.

Očekivali pet mandata

Da su očekivali osvajanje pet mandata rekao je član Predsjedništva i predsjednik zagrebačke organizacije HDZ-a Andrija Mikulić istaknuvši da je HDZ pobjednik ovih izbora te su i dalje najjača stranka. Nije konkretno odgovorio na upit zašto je HDZ podbacio u Zagrebu poručivši kako je u cijeloj zemlji rezultat mogao biti bolji.

Da je HDZ i dalje najjača stranka smatra i član Predsjedništva i ministar obrane Damir Krstičević koji kaže da sada trebaju analizirati izborne rezultate kako bi vidjeli što trebaju napraviti da bi se još jače borili za hrvatske nacionalne interese.

Upitan za komentar gubitka izbora u najvećim gradovima od SDP-a rekao je da kao sportaš smatra da jedino konkurencija čini da se bude bolji i kvalitetniji. "Dobro je za Hrvatsku da imamo konkurenciju, a HDZ je dosada pobjeđivao i na ovim je relativno pobijedio", kazao je.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je da su četiri osvojena mandata manje od onoga što su očekivali, ali je HDZ i sada najjača politička opcija u zemlji s najvećim brojem osvojenih glasova. Smatra kako je na rezultat utjecala i činjenica da je na izborima za Europski parlament došlo do široke podjele glasova većem broju političkih opcija.

"Činjenica je da nismo dovoljno motivirali HDZ-ovo biračko tijelo i da postoji sredina u kojima se podbacilo s izbornim rezultatom. Pred nama su analize, očekujemo i određene odluke, danas je već sazvano predsjedništvo stranke i siguran sam da ćemo kroz tjedan imati relevantnije podatke", rekao je našem novinaru u Bruxellesu ministar gospodarstva i potpredsjednik Vlade Darko Horvat.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je kako ne misli da je HDZ s četiri osvojena zastupnička mjesta doživio neuspjeh na izborima za Europski parlament, ali je najavio da će stranačka tijela napraviti analizu kako bi utvrdili gdje su trebali ostvariti bolji uspjeh.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je kako u demokraciji strankama nekada ide bolje a nekada lošije, što pokazuje i to da im je peti mandat na jučerašnjim izborima izmakao za oko 1400 glasova, pa smatra kako je HDZ dobio upozorenje da će neke stvari morati bolje prilagoditi na budućim izborima.

"Demokracija po sebi podrazumijeva, i to je smisao demokracije, da nekada ide malo bolje, a nekada malo lošije. Mi u HDZ-u očekivali smo pet mandata u Europskom parlamentu, ali za peti mandat nismo dobili negdje 1400 glasova. Ono što je za pozdraviti je da su izbori bili maksimalno demokratski, načelno nije bilo nikakvih ozbiljnijih incidenata, a mi u HDZ-u smo dobili upozorenje da ćemo neke stvari morati malo bolje prilagoditi u izborima koji su pred nama", rekao je Kujundžić prilikom boravka u Kliničkoj bolnici Merkur. Novinari su ga pitali i o izjavi  Roberta Kopala da je za sve kriva teorija ''crnog labuda''. "Ja vam se slabo bavim i crnim i bijelim labudovima", rekao je Kujundžić.

Video: Mislav Kolakušić nakon osvojenog mandata na izborima

Ključne riječi

Komentara 226

DU
Deleted user
15:55 27.05.2019.

Najveće iznenađenje izbora je Istra, i dalje glasuju za IDS mada je IDS isključivo sam kriv za propast Uljanika, Uljanik je bio državna firma i lokalna politika je birala rukovodeće kadrove, izabirali su one koji bi najefikasnije izvlačili novac i davali ga rukovodiocima IDS-a. Uz to su glasovali i za Mrak Anku koja je dokazani lopov i lažov

Avatar babas
babas
17:04 27.05.2019.

Brkić ima sreće više nego pameti. Da je HDZ osvojio 6 mandata,Plenki bi ga več danas izbacio iz partije. Da je HDZ osvojio 5 mandata Brkić bi letio u idućih mjesec dana.Ovako sa 4 mandata Plenki ne smije dirati desničare,jer će prije on izletiti nego Brkić.

MJ
meni_je_jasno
16:15 27.05.2019.

Jedan veliki plus mu dajem za to što je iskreno izjavio da nije zadovoljan rezultatom i da je očekivao 5 mandata, za razliku od primjerice Hasana i još nekih koji glume da su zadovoljni i nimalo povrijeđeni sa osvojenih 0 mandata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije