Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sarkozy: Švicarci su glasovali protiv minareta jer strahuju za svoj identitet

nicolas sarkozy
AFP
09.12.2009.
u 19:46

Ocijenio je da je švicarsko izjašnjavanje protiv gradnje minareta pokazalo koliko je važno održati široku raspravu o nacionalnom identitetu usprkos kritikama da bi to moglo raspiriti rasizam.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy iskazao je veliko razumijevanje za rezultate švicarskog referenduma kojim se zabranjuje izgradnja minareta. Ocijenio je da je švicarsko izjašnjavanje protiv gradnje minareta pokazalo koliko je važno održati široku raspravu o nacionalnom identitetu usprkos kritikama da bi to moglo raspiriti rasizam.

U kolumni objavljenoj u dnevniku Le Monde u utorak Sarkozy je za švicarski referendum, koji je u Francuskoj oštro kritiziran, rekao da je zapravo ogolio strah od gubitka identiteta te da se taj strah ne smije ignorirati.

- Umjesto da osudimo Švicarsku, morali bismo pokušati razumjeti što su željeli time poručiti i što je to što osjećaju mnogi ljudi u Europi, uključujući i ljude u Francuskoj - napisao je Sarkozy te istaknuo:

- Ništa nije opasnije od nijekanja.

Protivnici javne rasprave o džamijama drže da bi vlada time raspirila napetosti s muslimanskom populacijom u Francuskoj (najbrojnijom u Europi) te čak ohrabrila glasača krajnje desnice prije pokrajinskih izbora u ožujku.

Sarkozy je obranu nacionalnog identiteta uključio u svoju izbornu kampanju 2007., i zalagao se za javnu raspravu koja bi trebala završiti u veljači.

Oporbeni socijalisti oprezno su se priključili raspravi zabrinuti mogućnošću da se to pitanje prepusti isključivo Sarkozyjevoj stranci desnog centra UMP i Nacionalnoj fronti, stranci krajnje desnice.

Ključne riječi

Komentara 25

OB
-obrisani-
12:45 10.12.2009.

Trunchbull pise: \"Ali je li Sarkozy pravi Francuz?\" A sto bi to trebalo znaciti? Svakako je on od Francuza izabran za sefa drzave, koliko ja znam ...

OB
-obrisani-
15:45 10.12.2009.

Cinjenica jest da muslimani prave nered po Evropi i da se uglavnom njih mrzi! Jer u Evropi zive i drugi ali nikome toliko ne smetaju kao muslimani! Nebi bilo lose umesto da razmisljaju kako da se Evropi osvete, da pocnuu razmisljati gde da odsele! Jer ne verujem da ce im netko dozvoliti da Evropu menjaju, oni mogu samo mesto zivljenja promeniti! Ako je islam toliko dobar zasto ne bi naprimer svi odselili u Iran, Afganistan, Tursku, gde tu problem?

Avatar Sidewinder
Sidewinder
21:49 09.12.2009.

Vrijeme je za radikalno suočenje s promašajem jednog europskog modela suživota iz kuhinje europskih salonskih ljevičara i traženja novih puteva na tragu onih koji se svojih “ekstremnih” ideja drže umjereno, a ne umjerenih koji svoju umjerenost, čitaj bezličnost, zagovaraju i provode na ekstreman način; odozgor, s visin...a mnogo viših i opasnijih od svih minareta i zvonika zajedno. Zobrazit více

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije