Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Otkrijte tajne Lijepe Naše

Sanjkališta oko Zagreba samo čekaju – snijeg

Za dobar provod na snijegu ne mora se ići na razvikana skijališta
30. studenoga 2018. u 12:00 186 prikaza
Zagrebačka župaija
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Okolica Zagreba idealno je mjesto i za zimski odmor i za jednodnevne izlete. Posebno kad u vrijeme zimskih praznika bude snijega, s obzirom na to da u okolici Zagreba ima dosta sanjkališta. Gotovo svako mjesto i svaki breg nude mogućnosti sanjkanja, ali postoji i nekoliko lokacija gdje lokalni skijaši pripreme prave staze i cjelodnevne programe.

Martina Bienenfeld Martina Bienenfeld: Vikendom će biti gužvi, ali u Zagrebu je ipak više turista ljeti nego za vrijeme Adventa

Jedno od takvih mjesta koje svakako valja posjetiti zimi je Plešivica kod Jastrebarskog, gdje postoji tradicija organiziranog sanjkanja duga čak 111 godina. Teren ispod crkvice svetog Jurja u srcu Plešivice, na takozvanoj stazi Kamenice, odlično je mjesto na kojemu možete uživati u snježnim radostima na svježem zraku, pa čak i odmjeriti snage u natjecanju u sklopu sanjkaškog kupa koji organizira Sanjkaški klub Plešivica 1907. svake godine u siječnju. Na stazi svoja skijaška umijeća mogu pokazati djeca i odrasli, iskusni skijaši i sanjkaši ili početnici, jer staza “dozvoljava” i padove bez većih posljedica. Uz toga, toplog čaja i­li kuhanog vina za odrasle neće nedostajati za okrepu.

Zagrebačka župaija | Autor : Žarko Bašić/Pixsell Foto: Žarko Bašić/Pixsell Sanjkaški klub Plešivica svake godine u siječnju organizira sanjkaški kup, a svoja umijeća mogu pokazati i djeca i odrasli

Osim na Plešivici, sanjkati možete i podno crkve sv. Martina na Martin bregu iznad Dugog Sela ili se možete uključiti u skijaški kup na Mariji Gorici, gdje osim uživanja u zimskim radostima dan možete provesti i kušajući nešto od bogate ponude tradicionalnih jela toga kraja.

Naravno, Samobor je također jedno od mjesta u kojem lokalci organiziraju sanjkanje, pa čak i Skijaški kup Žumberak u Koretićima, ako tijekom prosinca, odnosno u siječnju, padnu dovoljne količine snijega. U svim tim mjestima možete naći i okrepu u nizu restorana s raznovrsnom ponudom domaćih jela i pića. Tijekom siječnja u Dugom Selu, Ivanić-Gradu, u Krašiću, Pisarovini i u drugim gradovima zagrebačke zelene okolice možete u seoskim domaćinstvima i vinogradima sudjelovati i u raznim kobasijadama i proslavi sv. Vinca, popularno nazvanoj Vincekovo.

Grički top Sve što niste znali o Zagrebu Grički top svojim praskom podsjeća na pobjede protiv Turaka
Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo