Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'BEZ OSJEĆAJA KRIVNJE'

Prva dama Sanja Musić Milanović savjetuje: Pleši, kuhaj i diši

Sanja Musić Milanović
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
21.01.2020.
u 13:09

Što se tiče tjelesne aktivnosti, tim Prve dame savjetuje kretanje od najmanje pola sata dnevno umjerenim intenzitetom. No, kako pišu, još je važnije da u tome – uživate.

Hodajte pola sata dnevno, učite kuhati ili svirati neki instrument, pišite dnevnik, povećajte unos voća i povrća, upišite tečaj plesa, budite ljubazni... neki su od savjeta tima Sanje Musić Milanović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Tim koji vodi Prva dama kroz projekt "Živjeti zdravo" priopćenjem je poslao preporuke za kvalitetne promjene u novoj godini koje, kako su napisali, ne moraju nastupiti s prvim danom nove godine te je važno da se u zdravim izborima ustraje.

"Živjeti zdravo" projekt je Musić Milanović kroz koji promovira, ukratko rečeno, zdravi način života, a čiji je dio i istoimeni jamstveni žig kojim se označava hrana sa smanjenim unosom soli, šećera i zasićenih masnih kiselina. Priopćenjem pozivaju ljude da se okrenu upravo proizvodima s tim žigom.

Kako biste tijekom 2020. godine poboljšali prehrambene navike, odlučite se na polaganiji ritam usvajanja novih navika, što će povećati vjerojatnost da ćete ih dugoročnije primjenjivati. Pratite što jedete tijekom obroka i međuobroka. Jedete li manje od pet porcija voća i povrća, povećajte unos za jednu dodatnu porciju voća i povrća. Ako volite jesti slatkiše, nemojte imati osjećaj krivnje kada ih jedete već se podsjetite da ih je poželjno jesti u umjerenim količinama, uz dovoljan unos ostalih vrsta namirnica i tekućine te svakodnevnu tjelesnu aktivnost – stoji u priopćenju.

Što se tiče tjelesne aktivnosti, tim Prve dame savjetuje kretanje od najmanje pola sata dnevno umjerenim intenzitetom. No, kako pišu, još je važnije da u tome – uživate.

Dobra vijest je da je hodanje rijetko povezano s ozljedama, a u ovaj oblik tjelesne aktivnosti mogu se uključiti osobe svih dobnih skupina, uključujući i one koji se nikad nisu bavile nekom tjelesnom aktivnošću – stoji u priopćenju Živjeti zdravo HZJZ-a uz pojašnjenje da se hodanjem smanjuju rizici za kardiovaskularne bolesti, dijabetes tip 2, rak debelog crijeva i dojke itd.

Nakon prehrane i savjeta o kretanju, u novogodišnje odluke tim Živjeti zdravo i Sanja Musić Milanović savjetuju da se treba pobrinuti o svojem mentalnom zdravlju. Navode pet savjeta dr. sc. Ljiljane Muslić, kliničke psihologinje: učite nove stvari, povežite se, odvojite trenutak, budite aktivni i uzvratite. Konkretno navode da treba stjecati nove vještine poput kuhanja, povezati se drugim ljudima, primjerice učlanjenjem u neki klub, prošetati prirodom, odvojiti trenutak za nekoliko dubokih udaha i izdaha, šetati, biti ljubazan prema drugima...
 

Komentara 68

DI
dirižabl
13:18 21.01.2020.

Narode samo rezite tanko

Avatar zlatko.djalog
zlatko.djalog
13:26 21.01.2020.

A da zokija poduči da ne kopa nos!

Avatar Kaladin
Kaladin
13:21 21.01.2020.

Evo opet "snjeguljice" s jabukama... Država joj je već omogućila "zdravi život" novcem poreznih obveznika kad joj je muž bio premijer, pa su tiskali njene knjižice koje su škole morale nabaviti. Sad je proširila repertoar na "lajf koačing" Pa jel sad gužva tu u "životnim mudrostima"?! .... Snjeguljica Musić, Tajči, ona Vortexulja, Danijela Martinović itd....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije