Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAK POMAŽE

Samo da nam je nekako dovršiti kuću

25.08.2003.
u 00:00

Zbog duga Branko svaki mjesec ostaje bez trećine ionako male mirovine

Sedmeročlana krapinska obitelj Branka Barušića do prošle je godine živjela u jednoj tavanskoj prostoriji od samo 12 četvornih metara. Bez vode i sanitarija, bez normalnih uvjeta za život, a česti su im sustanari bili miševi. Zbog toga se Branko odlučio na veliki životni korak. Nije ga uplašila ni njegova životna stvarnost. Zbog teške prometne nesreće, doživljene prije tri godine, Branko se ne može koristiti lijevom rukom, a usto je hrvatski ratni vojni invalid obolio od PTSP-a.

- Od grada Krapine kao invalid Domovinskog rata dobio sam besplatno zemljište. Uzeo sam veliki kredit u Hrvatskoj poštanskoj banci i počeo graditi obiteljsku kuću. Iako sam sav novac od kredita uložio u gradnju kuće, to mi nije bilo dovoljno. Počeo sam se i dodatno zaduživati u krapinskom Trgovačkom poduzeću Strahinjčica, gdje sam za građevni materijal napravio dodatni dug od 118.000 kuna. Sada im, zajedno s kamatama, dugujem više od 160.000 kuna - priča Branko.

Zbog duga mu je Strahinjčica ovrhom sjela na trećinu ionako niske invalidske mirovine, čiji je puni iznos 2228,74 kuna. Tako sada mjesečno dobiva samo 1485,91 kunu.

Supruga Dijana prognanica je iz Drniša, a upoznao ju je prije desetak godina ratujući u Čavoglavama. Zbog teške epilepsije nesposobna je za bilo kakav rad, a kao osoba s posebnim potrebama, prima 280 kuna naknade. Za petero djece, trogodišnju Ana Mariju, četverogodišnjeg Ivana, sedmogodišnju Mariju, osmogodišnjeg Josipa i desetogodišnju Valentinu, obitelj dobiva i 1496 kuna dječjeg doplatka. Najstarija Valentina već dvije godine ima tešku kroničnu psorijazu na koži i vlasištu, pa mora tri puta tjedno na terapiju u Zagreb. Za svaki odlazak u Zagreb dobivaju naknadu od 60 kuna, a koriste se 20 godina starim opelom kadetom koji mu je darovao krapinski Auto Krešo. No, kaže Branko, sve je to daleko od dovoljnog, jer djeca uvijek nešto traže.

- Svaki dan moramo kupiti četiri, pet kilograma kruha, isto toliko mlijeka, a tu je i ostala hrana, sapuni, deterdženti... A za nas sedmero sve to jako puno košta. Uskoro će i škola, pa djeci treba nabaviti knjige, bilježnice, odjeću, tenesice. Ovih dana dovezli su mi i 20 metara drva za zimu. Ni sam ne znam kako ću to platiti. Uz pomoć Centra za socijalnu skrb i dobrih ljudi još nekako preživljavamo iz dana u dan. No, najveća mi je želja da nekako uspijem dovršiti kuću u koju smo se preselili prošle godine. Nadam se da će mi u tome pomoći i čitatelji Večernjaka - rekao nam je Branko Barušić.

Za sve koji bi željeli financijski pomoći obitelji Barušić dajemo i broj tekućeg računa Zagrebačke banke, poslovnice u Krapini: Branko Barušić, 236-0000-1000-000-013 3210102210.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije