Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČINJE GRADNJA

Zastupnički je dom odobrio 1,6 milijardi dolara za Trumpov zid

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
28.07.2017.
u 07:34

Prije ljetne stanke Zastupnički dom potvrdio proračun za “sigurnosni paket”, što uz gradnju zida uključuje i novac za obranu

Zastupnički dom američkog Kongresa odobrio je financiranje za takozvani “sigurnosni paket” koji uključuje i sredstva za gradnju zida na granici s Meksikom, što je bilo jedno od predizbornih obećanja predsjednika Donalda Trumpa.

Cijeli paket težak je 827 milijardi dolara, a za početak izgradnje zida izdvojeno je 1,6 milijardi, što je cijela suma koju je predsjednik tražio za ovu namjenu. Iako je on obećao da će gradnju zida platiti Meksiko, i to do zadnjeg centa, uvrštavanje zida u sigurnosni proračunski paket jasno pokazuje da će barem ova početna suma biti osigurana iz američkog proračuna, odnosno iz novca poreznih obveznika.

“Metode iz 3. stoljeća”

Jedna od zanimljivosti vezanih uz raspravu o financiranju gradnje zida jest to da je Will Hurd, zastupnik iz Teksasa, države koja ima najdužu granicu s Meksikom, uputio apel da se ne gradi zid, već da se na tu granicu instalira najsuvremenija tehnologija za nadzor, što je po njegovu mišljenju puno bolja varijanta.

“Ne možemo primjenjivati tehnološka rješenja iz trećeg stoljeća da bismo riješili problem u 21. stoljeću”, naglasio je Hurd. Ovaj novac poslužit će za gradnju pedesetak kilometara zida i četrdesetak kilometara nasipa sa zidom u dolini rijeke Rio Grande u Teksasu te za dvadesetak kilometra zida na području San Diega u Kaliforniji.

Druga zanimljivost ovoga zakonskog proračunskog paketa jest da je Pentagon za obranu i naoružavanje dobio 68 milijardi dolara više nego prošle godine, a ministarstvo veterana dobilo je dodatnih 3,9 milijardi dolara. No sve ovo još mora proći kroz Senat gdje bi oko nekih stavki moglo biti problema.

A Senat je u noći s četvrtka na petak definitivno odbacio Trumpov prijedlog o ukidanju zakona o dostupnom zdravstvenom osiguranju, poznatijeg pod nazivom Obamacare. Odmetnuti republikanski senatori, koji su prešli na stranu demokrata, srušili su sve predsjednikove snove o ukidanju Obamacarea, i to vjerojatno jednom zauvijek.

Iznevjerili su narod

Naime, s trenutačnim omjerom snaga u Senatu nema nikakve šanse da prođe bilo kakav prijedlog neke nove varijante zdravstvenog osiguranja. U cijeloj ovoj priči bio je najdojmljiviji republikanski senator John McCain, koji je prije tjedan dana još bio u bolnici gdje mu je nakon operacije ugruška dijagnosticiran tumor na mozgu. On je bio jedan od onih koji su prešli u drugi tabor kako bi svoje sunarodnjake zaštitio od gubitka zdravstvenog osiguranja. Kazao je kako želi da se Obamacare zamijeni smislenom reformom. “Trojica republikanaca i 48 demokrata iznevjerili su i izdali američki narod”, napisao je Trump u svom prvom tvitu nakon glasanja u Senatu.

Komentara 3

Avatar mali322
mali322
14:29 28.07.2017.

Neka mu Kolindica potporu pruži, Jakove izdrži!

DU
Deleted user
14:56 28.07.2017.

...bio nekad i Berlinski zid pa je pao ...koja glupost kod davanja predizbornih obećanja.

MA
marengo1
17:04 28.07.2017.

Samo bolesnici mogu tolike novce izdvajati za zidove... Sa tolikim parama bi mogli da izgrade Mexico da postane naprednija drzava i od USA... Postigli bi takav efekat da bi se i oni meksikanci koji zive u USA vratili u svoju domovinu a ujedno sprijecili bilo kakav dolazak novih izbjeglica... Ovo je dokaz da je toliko pokvarena i zla ta kapitalisticko feudalna politika silnih multimilijardera... Ovaj planet ide svom kraju,tako i treba jer su ljudi postali toliko zli,pohotni i nehumani da se ovo jednostavno ne moze na dobro zavrsiti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije