Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FDA OBJAVILA ODLUKU

SAD odobrio treću dozu cjepiva protiv COVID-19 za najugroženije skupine

FILE PHOTO: A vial of the Pfizer vaccine against the coronavirus disease (COVID-19) is seen as medical staff are vaccinated at Sheba Medical Center in Ramat Gan, Israel
Foto: AMIR COHEN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
23.09.2021.
u 07:25

Stariji od 65 godina i mlađi koji su smatraju najizloženijima riziku zbog zdravlja ili zanimanja mogu se cijepiti još jednom dozom najmanje šest mjeseci nakon što su primili prve dvije doze

Agencija Sjedinjenih Država za lijekove (FDA) odobrila je davanje treće doze cjepiva BioNtcha/Pfizera protiv covida-19, takozvanog "boostera", za starije građane i mlađe koji su ugroženi zbog svog zdravstvenog ili su zbog posla najizloženiji mogućoj zarazi. FDA je odluku objavio u srijedu navečer, a prošlog tjedna je to preporučio stručni savjet agencije. 

To znači da se stariji od 65 godina i mlađi koji su smatraju najizloženijima riziku zbog zdravlja ili zanimanja mogu cijepiti još jednom dozom najmanje šest mjeseci nakon što su primili prve dvije doze. 

Obnašateljica dužnosti povjerenice agencije FDA, Janet Woodcock je rekla da će 'booosteri' biti dopušteni za skupine poput djelatnika u zdravstvu, nastavnike, radnike u samoposluživanjima i ljude u skloništima za beskućnike i zatvorima. Odluka je temeljena na znanstvenim dokazima i preporuci stručnog savjeta, rekla je.

"Nastavit ćemo procjenjivati znanstvene spoznaje koje se brzo mijenjaju i obavještavati javnost", najavila je.

Stručni savjet FDA je prošlog petka ocijenio da raspoloživi podaci ne opravdavaju cijepljenje trećom dozom opće populacije iznad 16 godina. Predsjednik SAD-a Joe Biden već je najavio početak cijepljenja trećom dozom 20. rujna za sve cijepljene prije osam mjeseci.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
08:16 23.09.2021.

Zanimljiva je da SAD u ovom trenutku imaju smrtnost preko 2000 dnevno, a Indija oko 300. Ako se uzme u obzir da Indija ima 4 puta više stanovnika to znači da ima oko 25 puta manje smrtnih slučajeva uz daleko manju procijepljenost. I onda ekipa uporno govori o važnosti sto veće procijepljenosti.

WE
weAreCro
08:39 23.09.2021.

Tako je sad će treća doza, pa četvrta, pa peta i td... Najveci apsurd je sljedeće. Naime moji su poznanici, bracni par, oboje cijepljeni s dvije doze. Ona je pozitvna, u izolaciji 14 dana skupa s djecom. On, se nijee ni testirao jer ne mora, u međuvremenu za njega nikakve restrikcije ne vrijede, nema izolacije i on može slobodno širiti virus. Znaci unatoč svim istrazivanjima i poznatim cinjenicama da cijepljenje osobe šire virus i budu zaražene jednako kao i necijepljene, za njih nema nikakvih izolacija kada je netko s kime žive pozitivan. U zadnje vrijeme od mojih poznanika je njih troje pozitivno i vidi slučajnosti svi su s dvije doze cijepljeni.

XA
xaron
21:38 23.09.2021.

Koliko ima Nauke u ovoj situaciji najbolje pokazuje podjeljenost američkih Naučnika po pitnju treče doze cjepiva. Neki naučno dokazuju potrebu za trečom dozom, a neki ( koristeči iste argumente ) dokazuju da je treča doza nepotrebna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije