Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIŠE CILJEVA

SAD i EU sklopile sporazum o ubrzanju i poboljšanju korištenja umjetne inteligencije

CES 2023, an annual consumer electronics trade show, in Las Vegas
Foto: STEVE MARCUS/REUTERS
1/2
28.01.2023.
u 07:34

Partnerstvo je trenutno samo između Bijele kuće i Europske komisije, a visoki dužnosnik administracije rekao je da će druge zemlje biti pozvane da se pridruže u nadolazećim mjesecima

Sjedinjene Države (SAD) i Europska unija (EU) u petak su objavile sporazum o ubrzanju i poboljšanju korištenja umjetne inteligencije (AI) za bolje rezultate poljoprivrede, zdravstvene zaštite, odgovora na hitne situacije, klimatskih prognoza i električne mreže. Viši američki dužnosnik, koji je sudjelovao u razgovorima oko te inicijative prije službene objave, nazvao je to i prvim sveobuhvatnim sporazumom o umjetnoj inteligenciji između SAD-a i Europe.

Rekao je i da su prethodni dogovori o tom pitanju bili ograničeni na određena područja, poput poboljšanja privatnosti, a da bi se umjetna inteligencija (AI-artificial intelligence) mogla koristiti i za brže i učinkovitije državne operacije i usluge. "Podaci iz SAD-a ostaju u SAD-u, a europski podaci ostaju u Europi, ali možemo zajedno izgraditi model koji komunicira i s europskim i američkim podacima jer što je više podataka i što su različitiji podaci, to je model bolji", rekao je viši dužnosnik.

Očekuje se da bi to vladama dalo veći pristup detaljnijim modelima umjetne inteligencije i 'bogatijim' podacima, što vodi i do učinkovitijeg odgovora na hitne slučajeve i upravljanje električnom mrežom te drugih pogodnosti, rekao je dužnosnik administracije.

Ukazujući na električnu mrežu, dužnosnik je rekao da SAD prikupljaju podatke o tome kako se električna energija koristi, gdje se proizvodi i kako uravnotežiti opterećenje mreže te da je vremenske promjene ne onesposobe, a i mnoge europske zemlje imaju slične podatke koje prikupljaju.

U okviru novog partnerstva svi ti podaci bili bi iskorišteni u zajednički AI model koji bi pružio bolje rezultate za upravitelje u hitnim slučajevima, mrežne operatore i druge koji se oslanjaju na AI za poboljšanje sustava.

Partnerstvo je trenutno samo između Bijele kuće i Europske komisije, a visoki dužnosnik administracije rekao je da će druge zemlje biti pozvane da se pridruže u nadolazećim mjesecima.

VIDEO Procurile poruke Josipe Rimac i Gabrijele Žalac: 'Sutra ćemo dogovoriti s AP'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije