Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODBOR ZA USTAV

Petrov: Cilj je što prije početi s prebrojavanjem potpisa; Benčić: Vlada ne bi trebala imati utjecaj

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav raspravlja o zahtjevima za raspisivanje državnih referenduma
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
03.02.2022.
u 11:02

Đorđe Gardašević složio se kako provjeru potpisa treba provesti što prije te je istaknuo kako je kontrola važna

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav od 11 sati ima sjednicu na kojoj se govori o dvije Mostove inicijative za raspisivanje referenduma. Njima se traži ukidanje COVID potvrda i "stožerokracije", odnosno prebacivanje ovlasti s Nacionalnog stožera na Sabor.

Na više od 1200 lokacija diljem Hrvatske, Most je, podsjetimo, krenuo prikupljati potpise 4. prosinca. Trajalo je to dva tjedna, a prikupljene potpise, prema Mostu njih više od 400 tisuća, predali su 24. siječnja. 

- Naša uloga kao Odbora je da donesemo dvije odluke vezano za utvrđivanje broja potpisa i njihovo vjerodostojnost. Odluka ide na plenarnu sjednicu gdje ćemo donijeti konačnu odluku - kazao je uvodno predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković

Raspravu na sjednici započeo je Peđa Grbin koji je predložio dvije promjene. 

- Sabor još uvijek postupa u okvirima prakse, mislim da kada se suočavamo s problemom onda je naša ovlast praksu mijenjati. Predložio bih da Odbor i onda plenarna sjednica napravi dvije promjene. Prvo, da se umjesto Vlade zaduži Državno izborno povjerenstvo za provođenje postupka. DIP je uspostavljen da osigurava balans između oporbe i vlasti čime se jamči da tijelo nije pristrano, a Vlada bi mogla biti - kazao je Grbin. 

- Druga stvar, predlažem da već sada donesemo odluku da ćemo formirati dodatno tijelo koje će vršiti dodatnu kontrolu nad time. Mi o referendumima učimo, mi nismo Švicarska. Referendumi su imali dugi period koji se nisu događali. Učimo i na onome što smo vidjeli, trebamo graditi novu praksu - dodao je. 

- Cilj je da se što prije počne s prebrojavanjem potpisa. Danas se još uvijek vijeća tko će prebrojavati potpise - naveo je Božo Petrov te kazao kako im je svejedno tko će provoditi proces. 

- Ključno je definirati da postoji građanski nadzor, predstavnici referendumskih inicijativa koji mogu biti prisutni pri prebrojavanju. Također, bitno je da u zaključku bude da su Vlada ili DIP dužni dostaviti sve potpise koji se smatraju nevažećima, da se može ustanoviti zbog čega su nevažeći - dodao je. 

03.02.2022., Zagreb - Na 27. sjednici Odbor za Ustav, Poslovnik i politicki sustav raspravlja o zahtjevima za raspisivanje drzavnih referenduma gradjanskim inicijativa Odlucujmo zajedno i Dosta je stozerokracije. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sandra Benčić podržala je prijedlog da DIP bude zadužen "da Vlada nema utjecaj".

- Bilo kakva sumnja u legalnost procesa doprinijela bi daljnjim podjelama oko ovog pitanja, mislim da svi odgovorni to žele izbjeći. Vlada ne bi uopće trebala imati utjecaj na proces. Ideja s DIP-om je dobra i da Sabor to upućuje - kaže. 

- Stječe se dojam da postoji sumnja već u startu. Sumnja oko toga jesu li skupljeni potpisi u roku, sumnja da bi moglo biti nepravilnosti u postupku provjere potpisa. Ključna je točnost. Točnost u broju, jedino što je bitno - istaknuo je Mato Palić navodeći kako točnost ima prednost pred brzinom. 

Replicirano mu je Božo Petrov. - Sumnja se ne stječe, ona opravdano postoji. Vlada u trenutku kada je proglasila da postoji 30 tisuća nevažećih potpisa, nikada ih nije dala na uvid. Zato se inzistira na građanskom nadzoru. Ružno je imputirati nama da smo odugovlačili s prebrojavanjem potpisa govoreći da se stječe sumnja da su se potpisi skupljali iza roka - odgovorio je Petrov dodajući kako očekuje da se prebrojavanje napravi u roku u kojem su ga oni napravili s volonterima. 

- Ja nisam u Mostu, ali postoji opravdana sumnja da ovo neće biti provedeno na pravi način jer imamo iskustvo koje imamo. Svi bi voljeli da imamo veće povjerenje. Trebamo razlikovati između opravdane sumnje i sumnje koja se stvara iz raznih i političkih razloga - nadovezao se Stephen Nikola Bartulica.

Vesna Nađ također je suglasna da se dužnost uputi DIP-u te da se formira dodatno povjerenstvo. 

- Da se otklone bilo kakve sumnje da će se "muljati". Da se vide kriteriji nevaljanosti potpisa. Mislim da bi trebali imati od ovog Odbora veliku kontrolu nad procesom - objašnjava Nađ. 

- Kada napomenete da postoji sumnja da su se potpisi skupljali iza roka - to nije sumnja, nego paranoja - osvrnula se Marija Selak Raspudić na Palićevu izjavu, no Bošnjaković ju je prekinuo te joj kazao da nastavi raspravu, a ne da replicira. 

- Ključne političke stranke koje su još uvijek najveće, zagovaraju otežavanje referendumu. Nitko ne priča kako ga liberalizirati.  Ustavni sud i naše političke elite boje se naroda. Narod može odlučivati. Ja za razliku od većine vas vjerujem u narod i više nego u vas - kazao je Grmoja te napustio sjednicu. 

Đorđe Gardašević složio se kako provjeru potpisa treba provesti što prije te je istaknuo kako je kontrola važna. 

- Imamo velike inicijative koje su propale zbog nedostatka potpisa. Ovdje bi to trebalo ustanoviti što prije. Ustavni sud daje verifikaciju jesu li prikupljeni potpisi ili ne. Nakon provjere potpisa, ako postoji sumnja, to pitanje treba uputiti Ustavnom sudu. Ključna stvar je meritum. Oba pitanja ostvaraju niz ustavnopravnih pitanja - kaže. 

03.02.2022., Zagreb - Na 27. sjednici Odbor za Ustav, Poslovnik i politicki sustav raspravlja o zahtjevima za raspisivanje drzavnih referenduma gradjanskim inicijativa Odlucujmo zajedno i Dosta je stozerokracije. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na pitaje promjene legislative, ukratko se osvrnuo Peđa Grbin. - Da bi referendumski sustav funkcionirao, potrebno je napraviti sustavnu izmjenu. Više puta smo rekli, zemlje kao što su Austrija i Njemačka imaju historijat točkastih promjena Ustava gdje su političke opcije odabrale oko čega se mogu dogovoriti i to riješile - kaže Grbin navodeći kako tako nešto može biti izvedivo i u Hrvatskoj. 

Branko Bačić osvrnuo se raniju izjavu Bože Petrova vezano uz to da su oni u 10 dana prebrojali 300 tisuća potpisa te kako očekuju jednaku brzinu.  

- Organizacijski odbor ima komoditet da u prebrojavanju glasova može pogriješiti. Kada bi Vlada i Sabor jedan važeći potpis proglasili nevažećim, to bi bila kriminalna država - ustvrdio je Bačić, a Petrov mu je replicirao. 

- Govorili ste o komoditetu i točnosti prebrojavanja. Vi niste ni odlučili tko će prebrojavati. Hoćete mi reći da Vlada sa svim ministarstvima nije spremna prebrojati 800 tisuća potpisa, kome vi dajete plaću? - odgovorio mu je. 

Netom prije završetka sjednice, Bošnjaković je ustvrdio kako "jedna strana nema povjerenja u Vladu, druga u prikupljanje potpisa".

- Tu se bojim da nema približavanja, no moramo kao Odbor donijeti zaključak - dodao je. 

- Volio bih da je DIP to tijelo koje je neovisno i koje bi prebrojavalo potpise, vi ste odlučili drukčije - komentirao je Petrov nakon glasovanja te predložio amandman da se uputi na prijedlog da Vlada ili zaduženo ministarstvo treba uključiti predstavnike građanskih inicijativa kao promatrače.

Amandman je prihvaćen, no njegov drugi amandman, da se uključi rok od 30 dana za završetak proces, nije prošao. 

VIDEO Selak Raspudić: Nakon što smo neopravdano diskreditirani, doživjeli smo snažan odaziv građana na naš referendum

Komentara 49

IV
ivan97
12:13 03.02.2022.

Ako mu se žuri, što nije odmah predao potpise! Nije valjda da ih je i poslije roka skupljao.

Avatar Croatino
Croatino
11:52 03.02.2022.

Dok se prebroji i rijesi dal je po ustavu sve ok Corone vise nece biti.

SU
sudrana
12:20 03.02.2022.

prvo je bilo kmeee donesite potpise za 2 dana što čekate, a sad će ih brojiti mjesecima ti isti koji su kmečali da ovi sve moraju za 2 dana.....sad ide priča dalje kmeeee parazitiraju na smrti ljudima, a dok hdz ukine potvrde onda će biti kmeeeee treba sad ukinuti to je ispravno, seddvičarija je najgori dio društva....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije