Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Parlament

Sabor sutra nastavlja raspravu o europskim sastancima i zaštiti potrošača

Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
16.01.2019.
u 21:27

Sutra će se nastaviti rasprava i o sprječavanju pranja novca te suzbijanju zloupotrebe droge.

Nesvakidašnje scene u Saboru nakon duge zimske pauze ponovno nas je dovelo do pitanja koga oni predstavljaju. 

U svoj toj halabuci, bacanju maketa, naguravanju premijera i Grmoje zastupnici su i uspjeli nešto raspraviti. Tako se raspravljalo o izvješćima o sastancima Europskog vijeća u 2018. godini. 

Predstavnik srpske manjine i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je da - Raspravu o stanju u Europskoj uniji nije smjela ugroziti ranija rasprava koju smo imali. Optuživati potpredsjednicu Vlade za izdaju državnih interesa i za pitanja za koga radi jer je radila za privatnu kompaniju, optuživati predsjednika Vlade da ne radi za hrvatske interese, i to u zemlji u kojoj ga pojedini tabloidi nazivaju najpogrdnim imenima i širiti k tome ovdje antisrpsko raspoloženje -

Iako je tema Europsko vijeće, imali smo priliku danas u Saboru vidjeti kompletno antieuropko ponašanje - ustvrdio je Joško Klisović (SDP) . - Da se takve stvari događaju u našem parlamentu i da nismo u stanju zadržati razinu političke kulture u koju se svi kunemo, onda to ukazuje da stvari nisu onako dobre kako bismo željeli - ocijenio je.

Rasprava o izvješću se može iskoristiti i za otvaranje pitanja koliko Hrvatske ima u EU, a koliko EU u Hrvatskoj, kazao je Goran Beus Richembergh (Glas).

Branimir Bunjac (Živi zid) ustvrdio je kako Vlada bahatošću u Saboru brani vlastitu nesposobnost da rješava probleme hrvatskih građana.

"Imamo ministre i samog predsjednika Vlade koji se ne mogu kontrolirati. Pokažete mu prst i hoće vas ugristi, date mu dječji poklon, on ga baci na pod i kaže goni se, kad čuje kritičku misao zastupnike naziva čobanima, panjevima, budalama, primitivcima...", rekao je Bunjac.

Sjednica se nastavlja u četvrtak kada će se raspravljati o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o zaštiti potrošača, nakon čega slijedi rasprava o prijedlogu izmjena Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranju terorizma, te o suzbijanju zlouporabe droga.

Izmjenama Zakona o zaštiti potrošača pristupilo se radi njegova usklađivanja s EU Direktivom o nepoštenoj poslovnoj praksi kojima se, među ostalim, propisuje da se obveza isticanja dviju cijena, redovne i snižene, odnosi isključivo na prodaju unutar poslovnih prostorija, a ne i oglašavanje.

Izmjenama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma predviđeno je da će registar stvarnih vlasnika tvrtki u Hrvatskoj biti javno dostupan.

U obrazloženju izmjena i dopuna zakona navodi se da se javni pristup Registru stvarnih vlasnika pravnih subjekata uvodi radi daljnjeg povećanja transparentnosti podataka o stvarnom vlasništvu i smanjenja mogućnosti zloupotrebe pravnih subjekata za prikrivanje identiteta stvarnih vlasnika kao eventualnih počinitelja kaznenih djela pranja novca, uključujući i porezne prijevare te za sprječavanje financiranja terorizma.

Na dnevnom redu Sabora u četvrtak je i prijedlog izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe droga kojima se definira pojam novih psihoaktivnih tvari te omogućuje ministru zdravstva donošenje naredbe o njihovoj zabrani.

Definiranje pojma „novih psihoaktivnih tvari“ neophodno je radi pojave i vrlo brzog porasta broja novih psihoaktivnih tvari u Europskoj uniji i Hrvatskoj koje nisu pod zakonskom kontrolom i predstavljaju prijetnju javnom zdravlju, navodi se u obrazloženju.

Zastupnici će raspravljati i o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o nasljeđivanju koji uređuje pravo nasljeđivanja te pravila po kojima sud, druga tijela i ovlaštene osobe postupaju u nasljednim stvarima.

Grmoja o sukobu s premijerom

Ključne riječi

Komentara 1

SS
S.Savić
22:45 16.01.2019.

E moj Plenki gdje si se ti našao. S jedne strane Junker te štipa a s druhe Pupovac te pipa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije