Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

SABA: Bozanić falsificira povijesne činjenice i brani ustaške zločine

Bozaniću poručuju da je, uz sisačkog biskupa Vladu Košića, postao "širitelj neistina falsificiranjem povijesnih činjenica".
18. rujna 2019. u 15:26 20 komentara 1317 prikaza
misno slavlje predvodio zagrebacki nadbiskup Josip Bozanic
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

 Savez antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA) u srijedu je reagirao na propovijed kardinala Josipa Bozanića održanu 14. rujna u Zrinu, optuživši Bozanića da je postao "širitelj neistina falsificiranjem povijesnih činjenica" i "branitelj ustaških zločina".

marija bistrica Josip Bozanić: Stvarnu vrijednost može dati samo nošenje križa, riječ pretvorena u djelo

"Gospodine kardinale, zapanjila nas je Vaša propovijed u Zrinu, u kojem ste govorili o navodnim zločinima partizana i naricali nad ubijenim ustašama iz tog mjesta, proglašavajući ih nevinim žrtvama", stoji u priopćenju SABA-a.

Bozaniću poručuju da je, uz sisačkog biskupa Vladu Košića, postao "širitelj neistina falsificiranjem povijesnih činjenica".

Drugi svjetski rat DRUGI SVJETSKI RAT - 80 godina 'Hrvatski antifašistički pokret bio je najjači u cijeloj Europi'

"Postali ste branitelji ustaških zločina, iako dobro znate što su ustaše od travnja 1941. do svibnja 1945. počinile nad Srbima, ali i drugima na tlu Hrvatske i Bosne i Hercegovine", navodi SABA u priopćenju.

Kardinalu su poručili da ne zaboravi kako još ima živih svjedoka koji se "dobro sjećaju ustaških koljača iz Boričevca, Zrina, Španovice, Petrinje, Gline i drugih mjesta, koji su poklali na desetke tisuća Srba, prije nego li je i njih zatekla slična sudbina".

misno slavlje predvodio zagrebacki nadbiskup Josip Bozanic
1 / 18
Obilježena 76. obljetnica stradanja Zrinjana

Osuđujete komunistički režim, ali negirate zločine ustaša i fašista

"Osuđujete totalitarne režime, posebno onaj komunistički, ali pri tome negirate zločine ustaša i fašista. Vi, kao i vaš istomišljenik biskup Košić, umjesto ljubavi širite mržnju. Zar je to vaše kršćansko poslanje", pita SABA u priopćenju u kojem tvrdi da Bozanićev istup zaslužuje svaku osudu.

Bozanić i Košić u subotu su na misnom slavlju i blagoslovu novoizgrađene spomen-crkve Našašća svetog Križa u Zrinu govorili o stradanju Zrinjana 9. i 10. rujna 1943., rekavši da su partizani pod izlikom kako se radi o ustaškom selu napali Zrin, razrušili sve kuće, spalili župnu crkvu, ubili 291 od ukupno 800 stanovnika, a ostale raselili te je i nakon Drugog svjetskog rata Zrinjanima i njihovim potomcima bio zabranjen povratak u to mjesto.

Messerschmitt Bf 109 POVIJESNA PRIČA Njemačka avijacija sagrađena je boksitom iz Širokog Brijega

"Stradanja su uzrokovale snage koje su se iz četničkih pretvorile u partizanske postrojbe, pitanje je kome je Zrin smetao. To je bilo očito zbog katoličkog identiteta mjesta. Više nikada ne smijemo zatajiti našu istinu i nećemo zaboraviti imena žrtava", rekao je Košić. Dodao je kako je jugoslavenska komunistička vlast oduzela Zrinjanima sva prava i poručio da se ta nepravda mora ispraviti.

Bozanić je ustvrdio kako istina o zločinu etničkoga čišćenja koji je proveden u Zrinu vodi dalje, do same srži režima koji nije birao sredstva i koji je odveo u nove zločine razaranja, progonstva i mržnju prema Hrvatskoj, očitovanu u Domovinskome ratu.

Obilježena 76. obljetnica stradanja Zrinjana ZRIN Na novoj crkvi otkrivena je spomen-ploča s imenima 291 zrinjanina ubijenog u 2. svjetskom ratu

"I ovo današnje spomen-slavlje nije revizija nego vizija povijesti, koju smo dužni prenositi mlađim naraštajima. Oni danas moraju znati istinu o kojoj je komunistička vlast nametnula šutnju. Nećemo se uspjeti suočiti s prošlošću, sve dok se ne rasvijetli istina o žrtvama totalitarističkih režima", poručio je Bozanić.

VIDEO Procesija i sveta misa u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke

Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti
  • Jania:

    Javili se "oslobodioci" koji ne vide ništa sporno u tome kako su oslobađali ljude od života i imovine. I dalje primaju boračke penzije na račun države protiv koje su se uvijek borili. Sramota.

  • iluustrator:

    ..od 800 ubili 291 stanovnika..ostale raselili ovakvu " učinkovitost i temeljitost" ni fašisti nisu pokazali

  • busbus59:

    Kakav obraz imaju ,ako ga imaju, ovi SABovci pa tako nešto sročiti je zaista nevjerojatno! Opravdavati zločin tvrdeći da su svi ostali zločinci je stvarno van svake pameti! Kad će više po crk a ti gadovi prokleti!