Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karzai prihvatio Obamine prijedloge za unapređenje borbe protiv kriminala

S talibanima u borbu protiv korupcije i kriminala

hamid karzai
AFP
03.11.2009.
u 14:58

Afganistanski predsjednik nakon razgovora na vrućoj liniji s Barackom Obamom zaključio je da je vrijeme da se sve raspoložive snage angažiraju u borbi protiv korupcije "kako bi se izbrisala nastala mrlja".

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai najavio je oštriju borbu protiv korupcije što pokazuje da je prihvatio kritike američkog predsjednika. Naime, afganistanski je predsjednik nakon telefonskog razgovora s Barackom Obamom na vrućoj liniji zaključio da je vrijeme da se sve raspoložive snage angažiraju u borbi protiv korupcije "kako bi se izbrisala nastala mrlja".

Obama je Karzaiju poručio da očekuje otvaranje novog poglavlja u afganistanskoj politici te da će se ozbiljno uhvatiti suzbijanja korupcije što je ponovno naglasio za susreta sa švedskim premijerom F. Reinfeldom.

O pitanju korupcije u Afganistanu, koji je i pokrenuo cijeli izborni skandal zbog kojeg se trebalo održavati ponovljeno glasovanje, očitovali su se i britanski premijer Brown te glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon. Napomenuli su da Karzai mora ispuniti očekivanja afganistanskih građana te da mora dokazati Međunarodnoj zajednici da je probleme u zemlji shvatio ozbiljno.

U borbi protiv korupcije i terorizma Karzai traži potporu među pobunjenicima, te je pozvao talibane da se vrate u zemlju i prihvate Afganistan kao svoju domovinu. Karzai, koji pripada većinskom etnicitetu, Paštunima, kojem pripada i većina pobunjenika, nada se da će pridobiti naklonost dijela talibana te da će tako zaustaviti nasilje. Posljednji veliki napad bio je usmjeren prema UN-ovim službenicima prošloga tjedna kada je poginulo petero osoba međunarodnog izaslanstva.

Velike sile zadovoljne su ponovnim Karzaijevim mandatom, te je NATO već sada osigurao sredstva za nastavak procesa stabilizacije u Afganistanu.

Ključne riječi

Komentara 2

UK
Ugo Kajvez
16:59 03.11.2009.

Ovakve kriminalce štiti hrvatska vojska ...... lakardija nad lakardijama ...

Avatar trunchbull
trunchbull
12:45 04.11.2009.

A znaš kako se veli \"Za ideale ginu budale\". Što je najgore naši odlaze za tuđe (američke i britanske) a ne za svoje ideale.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije