Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA"

S Bagarićem me upoznao Davor Šuker

26.09.2002.
u 00:00

ZAGREB - Rajko Momčilović (36), četvrtooptuženi na suđenju "zločinačkoj organizaciji", počeo je jučer s iznošenjem svoje obrane. Optužnica ga tereti za udruživanje u "zločinačku organizaciju", preprodaju droge na ilegalnom narko-tržištu, poticanje na ubojstvo Željka Šobota, poticanje Zorana Miletića na krađu automobila, poticanje Miletića na razbojstvo nad Jelom Gorik, ubojstvo Shpejtima Taqija te iznudu nad Dragom Špoljarom.

Obružan gomilom papira, pomalo nesigurnim i na trenutke drhtavim glasom R. Momčilović prilično je konfuzno pokušao objasniti svoje veze s ostalim okrivljenicima, te navode iz optužnice. Većinu okrivljenika poznaje iz kvarta, a s Davorom Zečevićem i Davorinom Sobjeslavskim zajedno je odrastao. Osim škole, povezivali su ih i nogomet i boks. Pojasnio je da potiče iz dobrostojeće i ugledne obitelji, a zanijekao je svoju povezanost s ikakvom vrstom kriminala. Pričajući o ubijenom Zlatku Bagariću, kazao je da ga je vidio svega dvaput u životu, te da ga je s njim upoznao bivši nogometni reprezentativac Davor Šuker.

- Išao sma u "Inter-continental" nogometašu Goranu Juriću, kupiti karte za Svjetsko nogometno prvenstvo u Francuskoj. Tamo je bio Bagarić, sjedio je u društvu s nogometašima Štimcem i Bokšićem. Uostalom, cijeli je grad znao da on ima novca i stanuje u hotelu - kazao je R. Momčilović.

Pojasnio je i svoj odnos s Nikicom Jelavićem, kazavši da mu je on bio autoritet, ali samo po prijateljskoj osnovi. Kako je rekao, divio mu se kao sportašu i čovjeku koji je studirao, radio i uspio u životu zaraditi dva milijuna maraka. Opisujući svoje poslove, R. Momčilović je kazao da se bavio posuđivanjem novca na kamatu, o čemu je vodio precizne zapisnike s dugovanjima, uvozom automobila preko tuđih povlastica te trgovinom nekretninama. Kazao je da je u poslu s nekretninama bio sa Zečevićem, pojasnivši da je samo u jednom poslu zaradio oko 80.000 maraka, a u nekim kafićima u gradu držao je poker automate koji su mu dnevno donosili po 1000 maraka čiste zarade.

Zanijekao je istinitost svega onog što su u svojim iskazima rekli pokajnici Zoran Miletić i Tomislav Marinac, koji ga teško optužuju za trgovinu drogom, a pokušao je i pojasniti svoje kontakte sa Shatmanom Baftijem, nepravomoćno osuđenim dilerom.

- Miletić je bio obični kokošar koji je malo krao aute, a malo dilao drogu. O svemu tome znam iz njegovih priča, a upoznali smo se kad me tražio da mu posudim neke novce. Posuđivao sam mu na kamatu nekoliko puta, a jednom sam mu posudio 10.000 maraka za odvjetnika. Nije istina da sam ja veliki mafijaški šef koji je organizirao prodaju 30 kilograma heroina mjesečno, jer to nije moguće. Što se tiče Marinca, mogu reći da su njegovi navodi kako je on dilao za mene također neistiniti, a i on je poput Miletića od mene posuđivao novac na kamatu - kazao je R. Momčilović, koji je detaljno analizirao sve navode dvojice pokajnika.

Za Shatmana Baftija kazao je kako ga je vidio svega nekoliko puta u životu, te kako mu je pomogao oko kupovine jednog automobila kojim su prebijali dug, a i uputio ga je na ljude koji su mu sredili domovnicu. R. Momčilović je inače i za sebe dodao da je početkom 90-ih tu i tamo vikendom znao uzimati drogu.

- Događalo se to kad bih izišao, malo bi se popilo, i to.... Bio sam vikend-konzument, a sve je to prestalo 1994. No, i onda a i poslije nisam dilao drogu - kazao je R. Momčilović, koji će svoju obranu nastaviti iznositi i danas.

I. Jakelić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije