Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
investicija

S 14 modernih topova za snijeg skijaška sezona na Platku trajat će 50 dana

Skijalište Platak
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
03.01.2020.
u 06:00

U omiljenom riječkom skijalištu testira se novi sustav za zasnježivanje vrijedan 23 milijuna kuna

Uoči najvećeg vala odlazaka na inozemna zimovališta, dobre vijesti za domaće ljubitelje skijanja stižu i s Platka. Na tom domaćem skijalištu nedaleko od Rijeke u tijeku je testiranje nove opreme za umjetno zasnježivanje oko sedam kilometara tamošnjih staza.

– Zasad se sve odvija bez problema, prema planu i spremno čekamo da padnu temperature – otkriva Alen Udović, direktor Goranskog sportskog centra Platak.

Omiljeno skijalište Riječana, ali i ljubitelja ski-rekreacije iz drugih dijelova zemlje, dobilo je sustav vrijedan 23 milijuna kuna koji uključuje 14 topova za snijeg, novo akumulacijsko jezero s 50.000 kubnih metara vode, strojarnicu i rashladne tornjeve. U trgovačkom društvu Goranski sportski centar, čiji su osnivači Primorsko-goranska županija, Grad Delnice i Općina Čavle, kažu da će Platak time dobiti stabilnu ski-sezonu, i to, kako se nadaju, od 50 do 60 dana. Vremenske su prilike, dakako, uvijek veliki faktor, ali, usporedbe radi, sa starom opremom prošle je zime sezona skijanja na Platku trajala 25 dana. K tome, sve staze nisu bile u funkciji ni tih 25 dana.

U sezoni 50.000 skijaša

Novoj opremi trebaju, pak, dva-tri dana s niskim temperaturama da se staze na Platku zabijele i pripreme za skijaše.

– Ovo je vrhunska i neusporedivo kvalitetnija oprema za zasnježivanje od stare. No ne očekujemo da zbog toga bitnije poraste dnevni broj skijaša, nego samo broj ski-dana. Za ilustraciju, dosad je najveći broj prodanih karata u jednom danu iznosio tisuću i vjerujemo da se taj broj neće osjetnije mijenjati. Ali, uz pogodne vremenske prilike mogli bismo sada doći do brojke od 50.000 skijaša u jednoj sezoni – objašnjava A. Udović.

Moderan sustav za pravljenje umjetnog snijega ne utječe na cijene. Dnevna ski-karta vikendom ostaje 139 kuna, kao i prošle zime.

Zlatno doba tek slijedi

Za skijalište sagrađeno sredinom prošlog stoljeća, koje je postavljanjem dvosjedežnice Radeševo 1979. godine doživjelo pravi bum, moderni sustav zasnježivanja trebao bi donijeti novi procvat. Iako, kako kažu u Goranskom sportskom centru, to je tek nagovještaj onog što bi Platak mogao postati sljedećih godina.

– Govori se o zlatnom dobu Platka osamdesetih godina, ali mislim da Platak svoje zlatno doba zapravo još nije doživio. Nakon sustava za umjetno zasnježivanje ski-staza, koji je velik korak u tom pravcu, Platku treba i nova žičara te infrastruktura za tekuću vodu. Očekujem da se u investicije uključi i privatni sektor, a prema dosadašnjim informacijama, interes postoji – kaže Udović.

Cilj je, inače, da Platak, na kojem ovih dana vladaju gotovo pa proljetne temperature, postane cjelogodišnja sportsko-rekreacijska destinacija. Trenutačno se čeka da temperature padnu na nulu do minus dva, kako bi počelo zasnježivanje, ali stvari se pomalo pokreću u svim godišnjim dobima. Ljeti se, recimo, raznim događanjima dnevno već privuče i po nekoliko tisuća izletnika.

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
07:09 03.01.2020.

baš fino, jako smo bogati, kad imamo 23 mil kuna za novu opremu za zasnježivanje, koja će omogućiti skijanje čak 50 dana godišnje! samo nas kuvajt i emirati mogu pratiti! umjesto da se ugledamo na švicarce, austrijance, koji napuštaju skijališta koja se nalaze na lokacijama nižim od 1.500 metara nadmorske visine, mi ćemo uskoro otvarati skijališta uz more! jako su lukavo ovo izveli, nigdje u tekstu ne piše da ovo financira županija, grad općina, uz obilatu pomoć države. u biti, to je privatni centar na javnim jaslama. baš jadno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije