Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret Orbána i Putina

Rusko-turski plinski tok preko Mađarske zaobilazi Ukrajinu

Putin i Orban
Foto: Bernadett Szabo/REUTERS/PIXSELL
1/3
31.10.2019.
u 08:35

Putin želi prije početka operativnog dijela projekta definirati odnose sa svim zemljama na putu, a to mu s Orbánom neće biti ni najmanji problem

Mađarski premijer Viktor Orbán ugostio je jučer u Budimpešti ruskog predsjednika Vladimira Putina, što je samo nastavak “posebnih odnosa” koje Moskva i Budimpešta gaje već nekoliko godina.

Ovoga puta osnovna tema razgovora dvojice lidera bio je Turski tok, naftovod kojim Rusija planira preko Turske i Bugarske zaobići Ukrajinu, a jedna od zemalja kojom prolazi trasa plinovoda ide je i Mađarska. Putin želi prije početka operativnog dijela projekta definirati odnose sa svim zemljama na putu, a to mu s Orbánom neće biti ni najmanji problem.

Obostrani interes

Naime, Orbán i Putin doista imaju vrlo bliske i prisne odnose iako je Mađarska članica NATO-a i Europske unije. Ovo je već osmi susret dvojice lidera u posljednjih šest godina, bez obzira na to što je Europska unija zaoštrila odnose s Rusijom i uvela sankcije nakon aneksije Krima.

– Učestalim posjetima Budimpešti Putin može jasno pokazati da Rusiju ne doživljavaju negativno u svim dijelovima Europske unije te da je u nekim zemljama EU vrlo dobrodošao, unatoč krizi između Moskve i Bruxellesa koja traje već nekoliko godina, kaže mađarski politički analitičar Dorka Takacsi. Naravno, i Orbán na političkom planu ima znatne koristi od razvijanja dobrih odnosa s Putinom. Za Orbána su ovi susreti s ruskim predsjednikom vrlo učinkoviti jer Mađarsku prikazuje kao most između Istoka i Zapada.

Poslovi unatoč sankcijama

Ujedno, Mađarska je unutar EU jedna od najglasnijih zagovornica ukidanja sankcija uvedenih Rusiji još 2014. godine, no Budimpešta ipak nijednom nije koristila pravo veta na njihovo produženje. A vjerojatno ga i neće nikada iskoristiti. No odnos koji Orbán ima s Putinom jamči da će Mađarska izvlačiti koristi od Rusije bez obzira na sankcije.

Tako je u planu i skori početak proširenja nuklearne elektrane u Pacsu u središnjoj Mađarskoj, što će izvoditi ruski Rosatom, za što je Moskva odobrila Budimpešti kredit u iznosu od 10 milijardi dolara, što je oko 7 posto mađarskog BDP-a.

Komentara 14

Avatar nekakav
nekakav
09:48 31.10.2019.

ne bi bilo problema da je ukrajina pouzdani partner u opskrbi plinom. al nije. krade, vara, laže. rusi se sjevernim i južnim tokom efektno rješavaju većeg broja država koje su pod amerikancima i ruse ucjenjuju u svakom pokušaju približavanja pravoj europi, nijemcima, francuzima, talijanima. jučer je danska dala dozvolu za polaganje zadnjih kilometara cjevovoda u svojim teritorijalnim vodama, otezala radi američkih pritisaka, i navodne ekološke zabrinutosti. kad su rusi pokazali kartu koja zaobilazi danske vode, a po međunarodnim propisima danska nema priliku išta zahtijevati, danci su se odmah pozvali na tu istu zakonsku listu sporazuma i prava, obaveza, i dali dozvolu. glavni razlog je ipak poznatiji svima nama, a to su godišnje naknade za transport plina, koji će dancima donositi sasvim lijepe novce, da mogu nastaviti glumiti zeleno razmišljanje. svi se tako brinu oko ukrajine, a ne pomažu joj nikako. jedini tko joj je pomagao su bili baš rusi. najvećim diskontom u plinskim ugovorima na svijetu, izuzetnim beneficijama na ruskom tržištu za ukrajinske proizvode, koji su bili jeftiniji baš zbog niske cijene plina, niže nego u samoj rusiji, i tako dalje. plakati nad ukrajincima mogu samo oni koji su ili slijepi pored činjenica o ukrajini zadnjih 30 godina, ili pak zaslijepljeni nekom mržnjom prema rusima. rusija ima 2-3 lng terminala u funkciji, dovršava ih još 3, i u tom biznisu ih se ne bude moglo izbjeći. ovih dana napunjena je sila sibira. tržište postoji....

MP
miroslav.petkovic.7564
11:06 31.10.2019.

Tako se to radi! Orban radi za dobrobit svoje zemlje. Nekad smo bili tri koplja ispred Madarske a sad! Sta kaze plinovod zaobilazi Ukrajinu zaobilazi i nas. Nek kupuju Americki plin tako su htjeli..E moji Ukrainci usto vas uvalise osam miliona Ukrainace iselilo se. Pa gledam tu u Moskvi malo malo pa Njemacki bizmismeni dolaze dosadile i m sankcije hoce dase skinu. Pa SJEVERNI TOK evo i Danska javise sinoc pristala i dala dozvolu kroz njen dio mora ide plinovod...Ono dase mi dodvorimo dadosmo medu prvin sankcije Rusiji tj sami sebi..I ono protjerat Rus sluzbenika kako kaze Plenki GRATIS...Nasi vrli i umni politicari Pusicka disu Sirijska naftna polja i Sibirske bjele noci..A jesmo se nakurcili sad placaj ceh .Rusi nama S300 mi amerin predali. E neide tko pa IVO SANADER glumija Titu mislija daje veci od Putina.. Haha sta uradi sa Inom preda Madarin hahaha . Stvarno katastrofa od ljudi.E sad cemo od Amera kupovat plinnasi prijatelja. Stvarno su nasi diplomati nema sta.

SZ
slaven.zadravec
09:47 31.10.2019.

Nažalost naša predsjednica forsira za Hrvatsku višestruko skuplji američki plin te moguću ekološku katastrofu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije