Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandal u Norveškoj

Ruski brodovi prezimili u bivšoj tajnoj bazi NATO-a

vojna baza
Foto: finn.no
03.04.2015.
u 19:03

- Prodaja te baze bila je čista ludost - rekao je AFP-u bivši viceadmiral Norveške vojske Einar Skorgen

Ruski brodovi prezimili su u nekad tajnoj bazi norveške mornarice.

Norveška granica na Arktiku ponovno je dobila na strateškoj važnosti otkad su buknule napetosti između Rusije i NATO-a, čija je Norveška članica. Ovakav razvoj događaja doveo je do kritika zbog zatvaranje mornaričke baze Olavsvern, ogromnog kompleksa "ukopanog" u planinu blizu grada Tromsoa. Baza je zatvorena od 2009. godine zbog tada smanjene prijetnje Moskve i njezine brojne Sjeverne flote smještene na obližnjem poluotoku Kola.

"Prodaja te baze bila je čista ludost"

- Prodaja te baze bila je čista ludost - rekao je AFP-u bivši viceadmiral Norveške vojske Einar Skorgen. Kritičari zatvaranja baze objašnjavaju da sada norveške podmornice moraju daleko ploviti iz svojih baza kako bi branile regiju. Ono što najviše brine Norvežane, ali i druge članice NATO-a, je što su tri ruska broda provela cijelu zimu u skrovištu duboko u planini. - Uz Rusiju, mi smo jedina država sa stalnom prisutnošću u Barentsovu moru gdje dijelimo i granicu. Očito je da naša mornarica, kao i podmornice, moraju biti tamo stacionirane - kazao je Skorgen.

Zanimljivo je i da je odluku o zatvaranju baze donijela Vlada Jensa Stoltenberga, sada glavnog tajnika NATO-a koji stalno upozorava države članice da ne snižavaju razinu sigurnosti kada se govori o Rusiji. U bazi su tijekom zime bili smješteni ruski istraživački brodovi navodno povezani s ruskom državnom energetskom kompanijom Gazprom.

>>Putin je primjer kako obavještajne resurse iskoristiti za uspostavljanje neograničene vlasti

>>Dogodi li se na Baltiku krimski scenarij, spremni smo na uporabu nuklearne sile

Komentara 20

NO
Norway
19:35 03.04.2015.

Norveska je jos 2013 imala zajednicke vojne vjezbe sa susjednom Rusijom. NATO clanica Norveska je ove godine imala sama najvecu vojnu vjezbu od 1968.godine i nema vise vojne suradnje sa Rusijom.Iako du dobrosusjedski odnosi izvrsno funkcionirali vise desetljeca evo nam opet hladnog rata,sankcija i sra..a i napetosti.

SP
spenic60
19:47 03.04.2015.

Lipota, bas me zanima sta ce Putinu porucit republikanci preko Obame !? Mali crni pijun opet ce se nac u centru svijetskih zbivanja . Isprid N A T O nosa Ruska mornarica profitirala cilu zimu toplinu Norveske planine. Nije nini cudo Norvezni su tradicionalno dobri domacini. :-) hahaha.

AA
aabbcc
19:21 03.04.2015.

Svasta ! Umjesto da ih mrze oni piju Votku sa Rusima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije