Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
180 milijuna eura

Rusija Srbiji isporučila šest zrakoplova MiG-29 dva dana prije plana

MiG 29
Foto: Marko M./Wikimedia Commons
04.10.2017.
u 23:14

Prvi par MiG-ova u Srbiju je stigao u ponedjeljak, u utorak su isporučena još dva i u srijedu posljednja dva iz paketa dogovorenog u prosincu 2016

U Beograd su u srijedu iz Rusije dopremljena posljednja dva od ukupno šest mlaznih lovačkih zrakoplova MiG-29, potvrdilo je srbijansko ministarstvo obrane.

Isporuka je uslijedila dva dana ranije nego što je planirano, čime je kompletiran dogovoreni paket ruske donacije za koju će Srbija platiti 180 milijuna eura.

To je svota na koju je procijenjen remont i modernizacija ukupno 10 MiG-ova, četiri koliko ih sada ima ratno zrakoplovstvo Srbije i šest isporučenih ovog tjedna.

Prvi par MiG-ova u Srbiju je stigao u ponedjeljak, u utorak su isporučena još dva i u srijedu posljednja dva iz paketa dogovorenog u prosincu 2016.  kad je najavljeno da će Moskva pokloniti Beogradu šest korištenih zrakoplova MiG-29.

Tada je procijenjeno da će modernizacija koštati između 180 i 230 milijuna eura, a tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić objasnio je kako bi Srbiju kupovina tih zrakoplova, izvan ugovorenog rusko-srpskog vojnog aranžmana, koštala oko 600 milijuna eura.

Šest novonabavljenih zrakoplova MiG-29 bit će predstavljeni na svečanosti povodom dana oslobođenja Beograda 20. listopada, a nazočit će i ruski ministar obrane Sergej Šojgu, nakon čega će MiG-ovi u zrakoplovno-tehničkom zavodu "Moma Stanojlović" biti podvrgnuti detaljnom remontu i moderniziranju do takozvane 'četiri plus generacije' borbenih zrakoplova.

Ključne riječi

Komentara 96

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
23:54 04.10.2017.

Inzvaredan avion, drago mi je da su ih naši susjedi nabavili jer će izuzetno utjecati na izbor Hrvatskog novog aviona i opremanje pzo obrane u skladu sa novim okolnostima.

DU
Deleted user
07:41 05.10.2017.

Srbija ima ratno zrakoplovstvo, Hrvatska ima leteće kante čiji piloti nose glavu u torbi svaki puta kada plete sa njima. Još na tim kantama domoljubi dobro zarađuju kada ih svako malo obnavljaju. Sve uz povike "volimo" Hrvatsku.

Avatar bambus
bambus
02:31 05.10.2017.

...to se trguje na veliko zrakoplovima.....balkanska mafija kupuje zrakoplove sam tak...nek se gone u 3pm i jedni i drugi i treći......ne znaju ni kanalizaciju popravit kak se spada.....haha...mamu vam hebem debilnu.....neobrazovanu.....hehe....koji smo klošari svi skupa mi balkanci....kud su nas zapeljali...???...a.a nisam Jugonostalgičar......tak se i zovem.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije