Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PLINOVOD

Rusija počela slati plin Turskim tokom Europi

Ilustracija
Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS/PIXSELL
1/3
05.01.2020.
u 15:59

Rusija gradi Turski tok i radi na udvostručenju kapaciteta plinovoda Sjeverni tok kojim plin šalje preko Baltičkog mora u Njemačku u sklopu planova da zaobiđe Ukrajinu.

Rusija je počela slati plin Bugarskoj, Grčkoj i Sjevernoj Makedoniji putem novog plinovoda Turski tok, objavio je u nedjelju bugarski Bulgartransgaz.

Rusija gradi Turski tok i radi na udvostručenju kapaciteta plinovoda Sjeverni tok kojim plin šalje preko Baltičkog mora u Njemačku u sklopu planova da zaobiđe Ukrajinu.

"Isporuke ruskog plina ne samo za nas nego i za Grčku i Sjevernu Makedoniju provode se putem nove ulazne točke (na našoj granici s Turskom)", rekao je direktor Bulgartransgaza, Vladimir Malinov, za bugarski nacionalni radio BNR.

Ruski Gazprom počeo je slati oko 3 milijarde metara prostornih plina Bugarskoj putem Turskog toka 1. siječnja, zamijenivši rutu koja je do tada prolazila preko Ukrajine i Rumunjske.

Gazprom je tom rutom prošle godine isporučio oko 3 milijarde prostornih metara plina Grčkoj i oko 500.000 milijuna Sjevernoj Makedoniji.

Malinov je rekao da ti cjevovodi, Transbalkanski plinovod, sada ne rade, ali i dodao da su reverzibilni pa bi ih se moglo koristiti za slanje plina Rumunjskoj, Moldaviji i Ukrajini pojavi li se potražnja.

Rusija gradi Turski tok s dva cjevovoda, svaki kapaciteta 15,75 milijarda prostornih metara plina na godinu.

Prvi je namijenjen opskrbi Turske, a drugi će ići dalje, od Bugarske do Srbije i Mađarske. Bugarska se nada da će moći početi isporučivati plin Srbiji do svibnja i planira izgraditi cijelu dionicu do kraja godine.

Ključne riječi

Komentara 5

MI
miroslav929
21:33 05.01.2020.

Rusija se rapidno razvija.Sankcije su pomogle tome razvoju.

MP
miroslav.petkovic.7564
16:46 05.01.2020.

Eto tako to rade Rusi ! Otvorise SILU SBIRA za Kinu dug 8500km. Pa otvorise dionicu tj vlakovi koji sad prelaze preko KRIMSKOG mosta.Pa prije tri nedilje novi AUTO PUT MOSKVA ST PETERZBURG dug skoro700km. Da nepisem prije o olimpijskim igrama u Sociju posa 55milijardi eura. Ili dvanest velebni stadiona i desetine sportski dvorana. A brzo ce biti gotov i SJEVERNI TOK za NJemacku.Pa najvecu djecju bolnicu na svjetu tu u Moskvi..Rusija radi i gradi ali ce napunit kasu. A nisu ni poceli kako ce eno i nesretni Ukrainci potpisase sa RUS dotok plina jer nema se kud i namaju za kave.A svece od Amera kupovat ali treba platit 40% skuplji plin. Samo trala lala.A hoce INDIJA dvi KOREJE i JAPAN graditi plinovod sa Rusima lova do krova.

Avatar zlatan21
zlatan21
01:01 06.01.2020.

Mogu misliti kako je sad ciomafiji koja gleda da milijuni Eura putuju svaki mjesec u Rusiju. Bravo Putin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije