Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Rusi grade novu svemirsku flotu za Mars

06.04.2009.
u 19:55

Ruska svemirska agencija danas je javnosti predstavila planove za potpuno novi naraštaj svemirskih letjelica. Projekt zasad nema pamtljiviji naziv od kratice PPTS (perspektivni pilotirano-teretni sustav). U rutinske bi se letove uveo za desetak godina. Letjelice su namijenjene svemirskim letovima, od orbitalnih, preko putovanja na Mjesec, do interplanetarnih ekspedicija, kako je u nedavnom intervjuu ITAR-TASS-u naglasio direktor Roskosmosa Aleksandar Krasnov.

Galerija: Perspektivni pilotirano-teretni sustav

To je temeljni dizajn koji se neće bitno mijenjati ni za misije spuštanja ljudi na Mars. Temelj dizajna stožasta je kapsula sa šest mjesta za posadu. Ona će se, kao i dosad tijesni sojuzi s tri člana posade, padobranima meko spuštati na Zemlju. Na druga nebeska tijela spuštat će se pomoću pridodanih reaktivnih motora. Orbitalna inačica bit će teška 12 tona, a uz puni sastav posade ponijet će i pola tone tereta.

Mjesečeva inačica bit će teška 16,5 tona, imat će četiri pilota te će u svakom smjeru moći ponijeti po sto kilograma tereta. Predviđena je i bespilotna teretna inačica koja će zamijeniti brodove tipa Progres, opskrbne letjelice orbitalnih svemirskih stanica, pri čemu će s dvije tone tereta biti znatno sposobniji.

Za te letjelice koje će se moći vezati u veće orbitirajuće objekte predviđena su i četiri nova tipa lansirnih raketa. Temeljni koncept Sojuza star je više od četiri desetljeća, a unatoč tome on je i danas “čamac za spašavanje” posadi Međunarodne svemirske postaje, ali ne izdrži bez kvara dulje od pola godine.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije