Naslovnica Vijesti Hrvatska

Rusi će nam upropastiti turizam

29. prosinca 2002. u 00:00 2484 prikaza

Svaki dan čitam Večernjak online, da vidim što se to sve događa u domovini. Živim u Nizozemskoj i jako sam se uplašio vidjevši da će Omišalj na Krku biti centar za prekrcavanje nafte, pogotovu ruskog ulja. Rusi su poznati po tome da im priroda nimalo ne znači. U svojoj državi onečišćuju na sve moguće načine, nuklearnim otpadom, naftnim otpadom itd. Hrvatski se turizam razvija sve više i poznati smo svjetski po lijepoj prirodi, sve će više ljudi ići na ljetovanje u Hrvatsku. Ovakvim potezima dobit ćemo možda 150 radnih mjesta, ali će se uništiti mnogo više ako se priroda zagadi - more više neće biti kakvo je do sada. I to će upropastiti hrvatski turizam.

više

29. prosinca

ROĐENDAN POZNATIH

PABLO (katalonski Pau) CASALS (1876.) - španjolski čelist, dirigent i skladatelj, rođen u Vendrellu, Katalonija

FRANE FRANIĆ (1912) - splitsko-makarski nadbiskup i metropolita, rođen u Kaštelu Kambelovcu

MARIANNE FAITFULL (1946.) - britanska glazbena pop-legenda, rođena u Londonu, Engleska

PJEŠČANI SAT

1800. - rodio se u New Havenu u Connecticutu Charles GOODYEAR, američki izumitelj, pronalazač vulkanizacije i osnivač moderne gumarske industrije.

1819. - rodio se u Vodovađama u Konavlima Ivan (Jean) FIOROVIĆ (Fiorovich), misionar. S 14 godina je postao mornar, nakon čega je bio u službi francuskog konzula u Aleksandriji. Bavio se trgovinom živežnih namirnica, bio je vlasnik hotela u Carigradu i napokon ličilac sukna u rodnom mjestu. Nakon brodoloma malozaijskim vodama stupio je 1852. u Družbu Isusovu u Avignonu, a nakon toga je poslan za misionara na Bliski istok. Nakon studija teologije 1860. je bio zaređen za svećenika. U Bejrutu je upravljao isusovačkim sirotištem za djecu koja su preživjela pokolj islamskih Druza nad kršćanskim Maronitima. Tu je osnovao karitativno-nabožnu udrugu, Kongregaciju Blažene Djevice Marije od sedam žalosti. Skrbio se za gradske prosjake, blesnike i zatvorenike te za okužene u doba kolere. Napisao je i knjižicu o njegi zaraženih.

DOGODILO SE

1937. - Stupanjem na snagu novog ustava Irska je postala suverenom republikom. Britanski kralj je i dalje zastupao vanjskopolitičke interese Irske, ali nije imao utjecaja na unutrašnju politiku.(M.Bo.)

IMENDANI

Toma, David

Više je svetaca imena Toma. Danas je Sv. Toma Becket. Toga je dana i David. Toma je svetopisamsko ime jednoga od dvanaestorice Isusovih apostola. Etimološki dolazi od armejskoga (sirijskoga) toma u značenju blizanac. Ime se u svakodnevici pojavljuje kao Tomo, Tomica i Toma. U Hrvatsku je ime došlo preko grčkoga i latinskoga oblika Thomas.

David je ime iz Sv. pisma Staroga zavjeta, prorok i izraelski kralj. Ime je hebrejskoga podrijetla i znači ljubimac, ljubljeni, prijatelj. (Izvedenice su Davor, Dado...)(Ž.)

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu