Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
više od 33% stanovništva

Romi iz Orehovice ne žele dvojezične ploče, dvije udruge protiv zastupnika Kajtazija

Zagreb: U Saboru obiljezen Svjetski dan romskog jezika
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
17.01.2023.
u 08:25

Predstavnici Krovne zajednice Roma Hrvatske i Udruge Roma Međimurske županije poručili su da Romima Bajašima, koji su u Međimurju autohtona manjina, ne trebaju dvojezične ploče jer ne govore "Kajtazijev romani chib", nego bajaški

Ako se pita stanovnike romskog naselja Orehovica, od dvojezičnih ploča neće biti ništa jer ih ne žele, no teško da će se s time pomiriti saborski zastupnik Veljko Kajtazi koji je u više navrata isticao da su dvojezične ploče pravo koje su Romi stekli jer su, prema podacima iz posljednjeg popisa, prešli 33 posto stanovništva u toj međimurskoj općini. Jedini u Hrvatskoj. O svemu će odluku donositi Općinsko vijeće Orehovice.

– Većina se Roma koji žive u romskom naselju općine Orehovica protivi uvođenju dvojezičnosti – stav je predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine u Orehovici Nikole Baloga. Ističe da oni govore bajaškim jezikom, a ne jezikom romani chib koji se vodi kao službeni romski jezik. Spreman je i na potpisivanje peticije i sazivanje zbora građana.

Predstavnici Krovne zajednice Roma Hrvatske i Udruge Roma Međimurske županije jučer su na konferenciji za novinare poručili da Romima Bajašima, koji su u Međimurju autohtona manjina, ne trebaju dvojezične ploče jer ne govore "Kajtazijev romani chib", nego bajaški. Traže ostavke predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije i njegova zamjenika, a od državnih institucija, posebno DORH-a te europskih istražitelja, traže, kako su naveli, da istraže i otklone sve sumnje oko gradnje luksuznog romskog centra u Istri i Kajtazijeve povezanosti s Udrugom Kali Sara.

– Taj novac nije trebao ići u Istru, gdje je deklarirano samo 180 Roma, već u Međimurje gdje nas je najviše – rekao je Željko Balog, predsjednik Krovne organizacije Roma Hrvatske. Osvrnuli su se i na rad zastupnika Kajtazija.

– Unosi nemir među Rome i većinsko stanovništvo u Međimurskoj županiji. Mi želimo suživot, a ne ekscese. Ne želimo da nam netko prisilno, preko noći, nameće dvojezične ploče – rekao je Josip Balog, predsjednik Udruge Roma Međimurske županije.

Komentara 10

Avatar zidam spremno
zidam spremno
09:23 17.01.2023.

Dakle, lijepo da ste redesignirali portal ali ste totalno sfušali dio koji se odnosi na komentare članaka. ajmo redom - na headeru stranice ne vidi se avatar slika profila nego samo čovječuljak. Na istom čovječuljku se ne vidi indikacija (badge) da imaš odgovore /reakcije na komentar, osim sporadično... Kad klikneš tamo i otvore ti se reakcije na komentare, niti na jednu ne možeš kliknuti da te odvede tamo, nego moraš ući u profil i tražiti po historyu taj komentar. Nema više opcije "označi sve kao pročitano". Nema više buttona za brisanje komentara koji je aktivan par minuta nakon objave konmentara. Kad klikneš na "odgovori" ispod komentara, ili kad klikneš na button da vidiš odgovore na neki komentar, svako toliko ti se dogodi "blank screen". To za početak. Kad nadjem još, javim.

OL
olujasviholuja2
10:42 17.01.2023.

Do 2000 g. bilo je 50% za dvojezične ploče, došao SDP na vlast i promjenio na 33 %, od tada samo problemi

AK
akšud
10:30 17.01.2023.

Kajtazi? Ma jel to onaj podoficir pokojne JNA, koji je kao zadnji napuštajuči je, zaključao vrata?!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije