Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diljem Hrvatske

Prijave za upis djece su u tijeku: Provjerili smo hoće li skočiti cijene vrtića

Coronavirus - Berlin
Foto: Annette Riedl/DPA
1/3
02.05.2022.
u 22:40

Dobrom reorganizacijom postojećeg prostora uspjeli smo osigurati 181 mjesto više nego lani, kažu u Osijeku

Roditelji diljem Hrvatske iščekuju rezultate prijava i upisa djece u vrtić, a mnogi su i u brizi hoće li im dijete ostati ispod crte, kao i hoće li skočiti cijena vrtića, s obzirom na val poskupljenja.

Koliko smo doznali u sedam većih gradova, roditelji će u gradskim vrtićima plaćati isti iznos kao i dosad, no koliko će djece ostati neupisano, znat će se tek za petnaestak dana.

Sve više prijavljenih

U Karlovcu i ove godine očekuju povećan interes za upis djece u vrtiće.

- Bez obzira na povećane troškove i poskupljenja, a time i na veću ekonomsku cijenu vrtića, iznos koji roditelji podmiruju neće se mijenjati. Jednak je već desetak godina. Naime, najviša cijena za jedno dijete koju plaćaju roditelji je 680 kuna. Posebne pogodnosti od 2018. imaju roditelji s troje i više djece, koji primjerice za troje djece u vrtiću plaćaju ukupno 680 kuna, odnosno plaćaju samo za jedno dijete, dok je za ostalu djecu vrtić besplatan - kažu u Gradu Karlovcu.

Kapacitet vrtića u Čakovcu je 1350 djece, od toga 271 u jasličkim skupinama. U sustav su uključeni javni i privatni vrtići. Prijavljeno je dosad oko 1400 djece. Predviđaju kako će 20-ak djece za jasličke skupine ostati na listi čekanja.

- Očekujemo nešto više djece nego prije, a taj trend traje već nekoliko godina. Zasad nemamo planove o poskupljenju. Roditelji za jaslice plaćaju 750 kuna, a za vrtić 560 kuna mjesečno. Cijena nije mijenjana 15 godina - ističu u Čakovcu.

U obje predškolske ustanove čiji je osnivač Grad Šibenik, prijavljeno je ukupno 194 djece, a vjeruju kako će svi biti i upisani, kao i prethodnih godina.

- Vidljivo je i povećanje broja zahtjeva za upis djece u vrtić, ali kako će u novoj pedagoškoj godini započeti s radom i novi vrtić "Ljubica", moći će se udovoljiti povećanom broju zahtjeva za upis - kažu u Gradu Šibeniku. Cijene vrtića neće se mijenjati, a iznose 500 ili 520 kuna. Posljednja im je korekcija bila 2012.

Dječji vrtići Grada Rijeke za iduću pedagošku godinu imaju ukupno 756 slobodnih upisnih mjesta. Naglašavaju i kako je u planu do početka nove pedagoške godine otvoriti 70-ak novih mjesta. U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, prijavit će projekt gradnje vrtića na Rastočinama, a još tri za adaptaciju.

- U ovom trenutku poskupljenje vrtića nije potrebno. Naravno, kao osnivači triju vrtića, u svakodnevnoj smo komunikaciji i svaku dodatnu potrebu ažurno zajednički razmotrimo. Na snazi ostaje cijena od najviše 720 kuna, odnosno najmanje 550 kuna, ovisno o prihodu kućanstva. Cijena za roditelje nije mijenjana od 2008. – napominju u Rijeci.

Osijek će graditi 3 vrtića

Što se Splita tiče, gradski dječji vrtići raspolažu sa 752 mjesta za upis. Dosad su im stigle 532 prijave, a upisi traju do srijede. Broj zahtjeva za upise u vrtiće, kao i broj upisane djece prethodnih godina, otprilike je isti.

- Cijena dječjih vrtića i jaslica nije mijenjana već 20-ak godina, niti je to trenutačno u planu. Grad Split u odnosu na ostale gradove ima najnižu cijenu vrtića. Roditelji za jaslički program plaćaju 495, a za vrtićki 480 kuna, dok su u susjednim gradovima cijene jaslica i vrtića od 600 do 700 kuna - uspoređuju u Gradu Splitu.

Osječki gradski vrtići imaju 727 slobodnih upisnih mjesta. - Dobrom reorganizacijom postojećeg prostora uspjeli smo osigurati 181 mjesto više nego lani. Cijena koju plaćaju roditelji ista je od 2010., za cjelodnevni boravak iznosi 640 kuna, poludnevni s ručkom 520, a poludnevni bez ručka 400 kuna - kažu u Gradu Osijeku.

Ekonomska je cijena, uspoređuju, lani iznosila 1680 kuna, a početkom ove godine 1930 kuna. Zbog pozitivnih demografskih trendova, u planu je gradnja tri nova i dogradnja dva postojeća vrtića. Iz Grada Zagreba do zaključenja ovoga broja nismo dobili odgovor hoće li oni poskupljivati.

Broj upisnih mjesta u Vukovaru ovisi o strukturi prijavljene djece, o broju djece koja odlaze iz vrtića i o broju prijavljene djece na natječaj koji objavljuju vrtići.

Predupisi za novu vrtićku godinu obavljat će se u Dječjem vrtiću Vukovar 1 u razdoblju od 9. do 20. svibnja, a u Dječjem vrtiću Vukovar 2 u razdoblju od 10. do 17. svibnja.

- S obzirom na iskustvo iz prethodnih godina, očekujemo blagi porast prijavljene djece - kažu u Gradu Vukovaru.

- Ekonomska cijena u vrtićima je 1.400 kuna. Roditelji plaćaju 35%, dok osnivač financira 65%. Roditelji za prvo dijete izdvajaju 490 kuna, za drugo dijete 441 kunu, dok su za treće dijete oslobođeni plaćanja. Grad Vukovar ulaže iznimne napore da zadrži cijenu vrtića unatoč poskupljenju energenata i hrane, tako da je za Dječje vrtiće u 2021. godini izdvojio12,6 milijuna kuna, a zbog navedenog poskupljenja u ovoj godini očekuje se još veće izdvajanje. Roditelji po potrebi donose higijenske potrepštine kao i u većini vrtića u Republici Hrvatskoj - dodaju.

>> VIDEO Otkriveno u kojim zemljama EU se najdulje živi: Pogledajte kako stoji Hrvatska

Ključne riječi

Komentara 1

DA
dam63
23:09 02.05.2022.

Ekonomska cijena vrtića u cijeloj državi treba biti ista i određena u iznosu koji svakom upisanom djetetu osigurava istu razinu i kvalitetu boravka i prehrane. Isto tako i plaće odgajatelja trebaju biti na razini plaća učitelja u osnovnim školama budući da su odgajatelji visoko obrazovani, a ne prepuštene lokalnim moćnicima. Dalo bi se tu štošta još napisati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije