Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
do ulaska u EU

Roaming nam je 12 puta skuplji nego u Europskoj uniji

mobitel
Marko Jurinec/VLM
08.04.2012.
u 11:00

Teleoperatori u Hrvatskoj ne kane te cijene spuštati prije 1. srpnja 2013. kad budu morali

Minuta odlaznog poziva za Hrvate koji sa svoga mobitela telefoniraju iz zemalja EU sada je do sedam puta skuplja, a prijenos podataka čak do 12 puta skuplji nego što će biti kad Hrvatska postane punopravna članica EU. Europski parlament, Komisija i Vijeće prošlog su tjedna usuglasili nove, još niže dopuštene iznose do kojih teleoperatori u EU smiju naplaćivati svojim korisnicima usluge u tzv. EU roamingu. Te iznose morat će poštovati i hrvatski teleoperatori nakon što Hrvatska uđe u punopravno članstvo EU, ali nijedan od triju s kojima smo kontaktirali ne namjerava se prilagoditi novim okolnostima i prije 1. srpnja 2013., očekivanog datuma ulaska u EU.

>> Cijene roaminga u Hrvatskoj i Europskoj uniji

– Kompletnu regulativu za roaming implementirat ćemo ulaskom Hrvatske u EU – kaže glasnogovornica Tele 2.

Dvostruki kriteriji

– Analiziramo informacije. Prerano je govoriti o rokovima implementacije – odgovaraju u Vipnetu.

– Sudjelujemo u radionicama na kojima se razmatra kompleksnost i opseg najavljene regulacije – objašnjavaju u T-Hrvatskom telekomu. Hrvatski teleoperatori žele da ih se tretira kao da smo već članica EU, ali samo kad je riječ o nekim pitanjima, poput telekom naknade koju Milanovićeva vlada namjerava od njih nastaviti ubirati sve do punopravnog članstva Hrvatske u Uniji. Operatori se zalažu za ukidanje te naknade jer ništa slično ne postoji u zemljama EU, a Hrvatska je, nakon potpisivanja pristupnog ugovora, već na pragu EU. To je njihov argument s jedne strane, ali s druge strane ne žele da ih se tretira kao da smo već članica EU kad je riječ o obvezi snižavanja cijena roaminga. Za to će radije pričekati da zaista i uđemo u EU.

Ipak, možda se ne radi o želji da imaju dvostruke standarde nego o tome da prije ulaska Hrvatske u EU jednostavno ne postoji ekonomska računica po kojoj bi snizili cijene usluga u roamingu za svoje korisnike.

– Kako operatori zemalja EU nisu obvezni primijeniti niže veleprodajne cijene za hrvatske operatore, posljedično ni Tele2 nije još u poziciji ponuditi takve cijene korisnicima – kaže Valentina Junaci, voditeljica odnosa s javnošću Tele2.

Opcija 101,63 kune

Neki teleoperatori već sada nude Hrvatima cijene jednake onima koje vrijede u EU, ali uz posebnu mjesečnu pretplatu. Tako iz T-Mobilea kažu da korisnici njihove opcije WorldClass Data Plus već sada plaćaju 5 kuna po megabajtu prometa u roamingu, što je u okviru cijene koju EU namjerava nametnuti (70 euro centi bez PDV-a). I Vipnet ima sličnu opciju. Ali kod oba operatora ta opcija plaća se 101,63 kune.

Komentara 12

X2
xychhr-200
11:33 08.04.2012.

. U Hrvatskoj SVI pljačkaju... pa zašto onda ne bi i ova bratija...???

AM
a_morte_i_rossi
11:36 08.04.2012.

mozda da se skinu svi porezi koji pojedu vise od 80% prihoda to sve govori...

DA
danijeluskoci
11:48 08.04.2012.

šta dobro očekivati od kolonizatora i okupatora koji osim što skupo naplaćuju usluge naplate i samo plaćanje računa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije