Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sandro Gozi:

Rim i Tirana rade na sprečavanju otvaranja nove migrantske rute

migranti
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
09.04.2016.
u 19:08

"Nismo primijetili značajno povečanje priljeva preko Albanije, ali važno je pojačati suradnju s Albanijom", objasnio je na zajedničkoj konferenciji za novinare šestorice europskih ministara koji su došli u Grčku utvrditi stanje migrantske krize.

Italija i Albanija usko surađuju na sprečavanju otvaranja nove migrantske rute preko grčko-albanske granice, rekao je u  subotu u Ateni talijanski državni tajnik za europske poslove Sandro Gozi.

Rim i Tirana rade na sprečavanju nove rute priljeva preko grčko-albanske granice, naglasio je Gozi.

"Nismo primijetili značajno povečanje priljeva preko Albanije, ali važno je pojačati suradnju s Albanijom", objasnio je na zajedničkoj konferenciji za novinare šestorice europskih ministara koji su došli u Grčku utvrditi stanje migrantske krize.

Albanija, koja graniči s Grčkom gdje je blokirano više destaka tisuća migranata nakon zatvaranja grčko-makedonske granice, mogla bi biti alternativa za njih.

Šestorica europskih ministara (Francuske Malte, Italije, Nizozemske, Slovačke i Portugala) stigli su u petak u Atenu a u subotu odlaze u Tursku, glavnu zemlju ulaska migranata u Europu preko grčkih otoka. Nizozemski ministar vanjskih poslova Bert Koenders, čija zemlja trenutačno predsjeda EU, jamčio je Grčkoj podršku EU za primjenu sporazuma EU-Turska, potpisanog 18. ožujka u Bruxellesu, koji se počeo provoditi ovog tjedna prvim slanjem s grčkih otoka više stotina migranata u Tursku. On je pozvao zemlje članice EU da pokažu solidarnost u migrantskoj krizi.

Albanske vlasti su nedavno pojačale kontrole na granici s Grčkom kako bi spriječile nekontrolirani priljev migranata nakon zatvarnja "balkanske rute" koja prolazi Makedonijom i Srbijom.

EU je Albaniji obećala pomoć ukoliko bude na meti migrantskog vala.

>> Kolinda Grabar-Kitarović i Gjorge Ivanov razgovarali o incidentu na makedonsko-grčkoj granici

Komentara 5

KU
kupatilo
01:21 10.04.2016.

Pa zar neprimjecujes daje ovo umjesto VL sada Vecernje novosti.Ubuduce bice cena u dinarima.Sramitese izdajnicke novine.

SA
Sale7
20:30 09.04.2016.

sprečavanju ili sprječavanju?

NA
naivanivan
19:01 11.04.2016.

Sest ministara se okupilo...sporazumi su se potpisali, vijeca su se odrzala razna..glave svih drzava nasle su se da zajednicki promisle, kako, oh, kako li cemo samo zaustaviti taj gumeni camac???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije