Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Rijeka ponovno najtransparentniji grad u Hrvatskoj

Rezultati su to najnovijeg istraživanja LOTUS 2011/2012. o transparentnosti i funkcioniranju jedinica lokalne i regionalne samouprave
24. travnja 2012. u 14:56 2 komentara 3 prikaza
Vojko Obersnel (1)
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Rijeka je obranila i zadržala titulu najtransparentnijeg grada koju je ponijela i 2009. godine, pokazalo je najnovije istraživanje LOTUS 2011/2012. o transparentnosti i funkcioniranju jedinica lokalne i regionalne samouprave. Istraživanje je u organizaciji GONG-a i Udruge gradova provedeno u svih 576 općina, gradova i županija, u okviru projekta “Zajedno protiv korupcije”, financiranog putem IPA programa 2008., uz sufinanciranje Ureda za udruge Vlade RH i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

– Čelnici lokalne i regionalne samouprave imaju mogućnosti stvarati svojevrsne trendove transparentnosti, podizati ljestvicu u smislu uključivanja građana u donošenju odluka i tako slati poruku središnjoj državnoj vlasti, ali i ostalim jedinicama lokalne samouprave o tome što je poželjno ponašanje. S druge strane posredno educiramo, točnije upućujemo građane koliko je široka paleta informiranja koje im trebaju i mogu biti dostupne. Građani našu uspješnost mjere obimom i količinom odgovaranja na njihove potrebe, a potrebe i stavove građana možete doznati jedino ako ih o tome pitate. Osobno sam uvjeren da se takvom sinergijom i komunikacijom doista razvija demokracija. A u demokraciji želimo živjeti i kada jednom prestanemo obnašati funkcije na kojma smo sada – kazao je prilikom predstavljanja rezultata u Hrvatskom novinarskom društvu riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istakavši još jednu prednost koju transparentnost donosi. Što više podataka objavite ili učinite javno dostupnima, to je zapravo lakši i rasterećeniji rad lokalnih službenika, kazao je.

Stem industrija
RUŠIMO MITOVE
STEM industrija: Oni zarađuju više od prosjeka, sve više žena se etablira u tom sektoru i utječu na rast gospodarstva
  • libero:

    a riječani sa najtransparentijim takujinom....

  • Visnjevac:

    Ja mislio da je najtransparentniji Siroki Brijeg?