Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
peto godišnje doba

Rijeka odjenula maškarano ruho za 28. karnevalsko ludovanje

rijeka, maškare (1)
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/6
16.01.2011.
u 15:04

Na opatijskom području i zapadnom dijelu riječke okolice sutra će Antonjski rog probuditi maškare, a 28.

Podizanjem karnevalskih zastava i pusta, krivca za sve nevolje koje su nas snašle, u istočnom dijelu Primorja već su prošloga tjedna počela karnevalska ludovanja, a na opatijskom području i zaleđu te u Rijeci i okolici početak "petog godišnjeg doba", kako se naziva vrijeme karnevala , označit će sutra, na dan Sv. Antuna, antonjski rog koji budi maškare.

U Rijeci koja je danas odjenula maškarano ruho jer su se Korzom zavijorile karnevalske zastave i šareni ukrsi karnevalsko ludilo počinje 21. siječnja tradicionalnim izborom kraljice karnevala i primopredajom ključeva grada. U Dvorani mladosti gradonačelnik Vojko Obersnel ključeve grada predat će meštru Toniju koji ih iz ruku neće ispuštati sve do 6. ožujka kada će gradom proći velika međunarodna povorka tradicijskih i urbanih karnevalskih grupa , a potom na moru ispred Gata Karoline Riječke biti spaljen riječki pust. Za veliki spektakl u Dvorani mladosti gdje će se između deset kandidatkinja izabrati nova kraljica karnevala ulaznice po cijeni od 25 kuna već su u prodaji u Turističko infarmativnom centru na Korzu. U rukama karnevalista Rijeka i okolica živjet će svoj drugačiji život sedam tjedana - bit će koncerata, izložbi, predstava, reduta, fešti, a u mjestima u zaleđu i okolici popularnih subotnjih "pusnih tanci" .

Rijeka je još prije sto godina živjela svoj karnevalski život intenzivnije od bilo kojega grada u ovom dijelu Europe, organizirale su se karnevalske povorke i balovi u kojima su sudjelovali austrijsko i mađarsko plemstvo, ruske kneginje, baruni, grofice i grofovi iz cijele Europe. Tradicija slavlja, šarenih maski, zvukova slikovitih zvončara, maškaranih povorki i mimohoda ne samo da je sačuvana nego je Riječki karneval otišao i dalje pa ga se danas svrstava uz bok najslavnijim svjetskim karnevalima – onom u Rio de Janeiru i Veneciji. U lanjskoj karnevalskoj povorci sudjelovalo je oko osam tisuća maškara u 94 skupine, a povorku su uveličala i 73 alegorijska vozila. Na Korzu i okolnim ulicama na "ruti" maškarane povorke okupilo se gotovo stotinu tisuća ljudi koliko će ih, uvjereni su organizatori , biti i ove godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije