Naslovnica Vijesti Hrvatska

Revizija na Ekonomiji utvrdit će koliko je tko zaradio na Ljetnoj školi

Još nije dogovoreno hoće li doći državna revizija ili će fakultet angažirati neovisnu revizijsku kuću. A kao što će se provesti vanjska revizija, isto će se tako napraviti i unutarnja revizija poslovanja, kazala je v.d. dekanica Melita Kovačević.
19. veljače 2010. u 11:25 11 komentara 6 prikaza
Prijemni ispit
Foto: Arhivska fotografija

Koliko je novca zarađeno u Međunarodnoj ljetnoj školi ekonomije, kako se dijelio, kolike su profesori honorare dobivali?

Sva ova pitanja uskoro bi mogla dobiti i svoje odgovore jer na Ekonomski fakultet u Zagrebu uskoro stiže revizija. Potvrdila je to v.d. dekanica Melita Kovačević koju je rektor Sveučilišta Aleksa Bjeliš postavio na mjesto suspendiranog dekana Darka Tipurića na današnjoj konferenciji za novinare.

Za sada se samo zna da se na ime Ljetne škole lani zaradilo nešto više od šest milijuna kuna i da je polovicu tog iznosa dijelilo 40-ak profesora. Međutim, honorari nisu bili za sve isti, a šuška se da je najveći honorar iznosio čak 250 tisuća kuna što je za tri tjedna rada lijepa svotica.

- Želju da na fakultet dođe revizija iskazali su i sami članovi Fakultetskog vijeća svjesni odgovornosti koju imaju u cijeloj ovoj situaciji. Još nije dogovoreno hoće li doći državna revizija ili će fakultet angažirati neovisnu revizijsku kuću. A kao što će se provesti vanjska revizija, isto će se tako napraviti i unutarnja revizija poslovanja - otkrila je Kovačević. Fakultet će u iduća tri mjeseca dobiti novog dekana, a izboru će prethoditi izmjene Statuta fakulteta.

- Detalji će biti poznati idući tjedan, ali za sada mogu reći da će veću ulogu u glasovanju imati redoviti profesori koji su do sada bili na neki način zanemarivani - rekla je Kovačević. Paralelno uz sve ove poslove analizirat će se dalje i rad Ljetne škole koja je ukinuta. No studenti, ali i profesori mogu biti mirni jer, kako kaže v. d. dekanica, poništavanja ispita položenih u školi vjerojatno neće biti. Ali ni kažnjavanja profesora.

- Načelan je stav da se studente i profesore zaštiti i da ih se ne kažnjava za nešto što im je sustav dopuštao i omogućio. No to ne znači da ne treba napraviti kompletnu analizu - kaže Kovačević. Mora se priznati da je riječ o poprilično čudnom stavu jer i Sveučilište, kao i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, utvrdilo je da je Ljetna škola na ekonomiji radila protuzakonito i protustatutarno. "Dobra volja" s time ne bi smjela imati nikakve veze. 

Financije
Vrhunska edukacija
Kako primijeniti EXCEL® na konkretnim poslovnim zadacima?

A1 izdvaja za Vas

  • bili-tartuf:

    nazalost u svim tim raznim-skolama, ne ucí se o postenju,..vec´kako cé se nesto Zmuljati za vlastiti zép !!...

  • bubimima:

    Šta se tu ima istraživati? Ljetna škola je bila samo jedan dobro organizirani praktikum kako poslovati u lopovskom društvu. Jasno da su onda svi polaznici škole zaslužili diplome o uspješno savladanom umijeću.

  • bili-tartuf:

    eko,..u drzavi cé svi postati \"ekonomisti\" i filozofi,....a ki cé sa rukama-delati ??