Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Republikanski kongresnik o posjetu Vukovaru 1991. i susretu s Tuđmanom i Miloševićem

naslovnica
20.11.2017.
u 00:00

Ta retorika da su obje strane jednako krive bila je potpuno suluda. To je kao da Poljake okrivite za to što ih je Hitler napao, kaže Chris Smith

Republikanski kongresnik Chris Smith otvorio je jučer u zagrebačkom Hotelu Dubrovnik festival tradicije i konzervativnih ideja „TradFest 2017.“ Smith je na poziv Zaklade Vigilare stigao u Zagreb i susreo se s nizom predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti te tako nastavio produbljivati odnose između Hrvatske i SAD-a.

U govoru se osvrnuo i na svoj prvi posjet Hrvatskoj početkom rujna 1991. Vidjevši u medijima što se zbiva u srcu Europe, Smith je s kolegom kongresnikom Frankom Wolfom odlučio i osobno doživjeti rat u Hrvatskoj. Razgovarao je s predsjednikom Tuđmanom, kardinalom Kuharićem, Slobodanom Miloševićem, posjetio Osijek, a u Vukovar je ušao preko polja kukuruza. Ono što je u toj samoinicijativnoj istražnoj misiji vidio prometnulo ga je u velikog zagovornika samostalnosti Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Je li vam ta vaša privatna misija u Hrvatsku i Srbiju te ratne 1991. dodatno otvorila oči?

I te kako! Nakon posjeta Zagrebu, Osijeku i Vukovaru, kolega Wolf i ja susreli smo se s Miloševićem i uvjerili se da nam laže. Upravo je bio dogovorio prekid vatre koji je praktički odmah prekršen. No neki su ga unatoč svemu podupirali u Kongresu. Smatrali su da smo se ciljano namjerili na njega, što je težak apsurd. Ali nas se nije moglo zavarati jer smo u Vukovaru i Osijeku osobno razgovarali s ljudima koji su proživljavali noćnu moru. Ta retorika da su obje strane jednako krive bila je potpuno suluda. To je kao da Poljake okrivite za to što ih je Hitler napao. Bilo je od početka jasno tko je tu agresor, a tko se brani.

>>Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka ili u našem e-izdanju

Ključne riječi

Komentara 10

CI
cinbenik
04:56 21.11.2017.

Tudjmanizam,najvecu krivnju snosi za prekomjerno stradanje Hrvata,a zbog MKMPiske HDZe politike...no poCetniceni Srbi na celu sa Mlosevicem zlocincem,i ostalom poCetnicenom bratiom,snose odgovornost,za agresije,posezanje za tudjim teritorijama,nepostivanja AVNOJ granica....teskim zlocinima koje pocinise tako silni.MZ ima tu jasan stav i po tomee i postupa,a sve je objasnjeno u "smrt YU" filmo napravljenom sa iskazima aktera,na osnovu cega se zakljucuje da su Srbi agresori i da cine zlocine i nedjela,misleci da MZ nema mehanizme da to rijesi je poCetnicene Srbe stiti Rusija.........Kaznili su vaspitno Srbe ,blagim bombardiranjem,poslie mnogih zlocina,od kojih su najgori u Vukovaru i Srebrenici,a jos su mnogobrojni u Prijedoru,Brckom......Posavinii Podrinju,a zlocin je i okupacija Sarajeva i sva nedjela koja su radili tom prigodom........Naravno da odgovornost imaju ,nacionalisti Tudjman i Izetbegovic,ali njihova zajedno nije ni 5% kao zlocinca Milosevica....Pa sjetimo se kako se zlocinac ponasao prema Racanu,samo sto bi Racan prije uvjerio svijet,da se Srbi pocetnicili,nego poHercegovaceni Tudjmanizam i radikalni Izetbegovicizam,i tako srbima smanjio prostor za nesmetanu visegodisnju agresiju......O tome se da raspravljati,no to Srbima nista nepomaze u pravdanju agresorskih zlocina,koje su pocinili.

Avatar ZvanicniBeograd
ZvanicniBeograd
22:50 20.11.2017.

Ja bih ga pito gde je bio dok su ubijani Stevan Inic, Stojan Stojanovic i ostali ugledni Vukovarci srpske nacionalnosti u Vukovaru tokom proleca i leta 1991?

DU
Deleted user
22:00 20.11.2017.

To je svima jasno samo Srbima i jednom dijelu SDP-ovaca nije koji jos uvijek govore o gradanskom ratu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije