Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBILJEŽENA OBLJETNICA

Rehak: Bivši logoraši će podnijeti tužbu, ako treba Srbiju ćemo tužiti u Strasbourgu

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/3
22.05.2020.
u 15:41

- Očekujemo kako će ukupno oko 5.000 bivših logoraša podnijeti tužbu protiv Srbije. Kako god mi nećemo odustati i ako ne dobijemo zadovoljštinu na sudu u Beogradu državu Srbiju ćemo tužiti pred Međunarodnom sudu u Strasbourgu, istakao je Rehak.

Polaganjem vijenaca u spomen na stradale i nestale podno spomen obilježja kod Lipovca bivši logoraši srbijanskih koncentracijskih logora obilježili su obljetnicu razmjene u kojoj je na slobodni hrvatski teritorij pušteno 288 logoraša.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSK) Danijel Rehak podsjetio je kako je ta razmjena održana 22. svibnja 1992. godine.

- Prema službenim podacima državnih institucija kroz srbijanske logore prošlo je oko 7.600 dok naši podaci kažu kako je kroz brojne srbijanske logore prošlo oko 30.000 osoba. Ta razlika se pojavljuje jer državne institucije kao logoraše vode samo one osobe koje su bile zatočene najmanje 72 sata i koje je upisao Međunarodni Crveni križ. Radi toga mnogi nisu upisani kao logoraši pa čak niti oni koji su pobijeni na Ovčari. Upravo su se u tih prvih 24 sata događale najstrašnije stvari, rekao je Rehak.

Dodao je kako i dalje ima onih koji donose svoje dokumente kako bi ostvarili status bivših logoraša te da je sada na državnim institucijama da odrade sve kako bi dobili svoju zadovoljštinu.

Osvrnuo se i na podizanje optužnica protiv Republike Srbije u Beogradu putem kojih bivši logoraši traže nadoknadu štete radi zatočenja, svakoga dana provedenoga u logorima kao i svake ozljede koju su tamo zadobili.   

- Na sudu u Beogradu 41 bivši logoraš podigao je optužnicu protiv Republike Srbije. Uskoro bi trebala započeti i prve sudske rasprave. Očekujemo kako će ukupno oko 5.000 bivših logoraša podnijeti tužbu protiv Srbije. Kako god mi nećemo odustati i ako ne dobijemo zadovoljštinu na sudu u Beogradu državu Srbiju ćemo tužiti pred Međunarodnom sudu u Strasbourgu, istakao je Rehak.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije